Image default
ALPHA BANK

Τράπεζες: Μοιράζουν «μπόνους» 880 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Μερίσματα ύψους 846 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανείμουν στους μετόχους τους οι 4 συστημικές τράπεζες στο βαθμό που ο SSM θα εγκρίνει τελικώς τα σχέδιά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο βήμα για αρκετές από αυτές ένα γενναίο buy back με το οποίο θα ανταμείψουν τους μετόχους .

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα το σχέδιο του buy back περνάει ασφαλώς μέσα και από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής της.

Μετά και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με τη γνωστή επιτυχία της έκδοσης, το “ανήσυχο”  πνεύμα των επενδυτών αναζητά καινούρια στοιχεία μεγιστοποίησης της αξίας των μετοχών τους έχοντας κατά νου την απολαβή μερίσματος και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ. Την ίδια στιγμή ασφαλώς αναμένει από κάποιες τράπεζες να προχωρήσουν σε buy back στο βαθμό που ο επόπτης θα το επιτρέψει.

Όλοι οι CEO  των συστημικών τραπεζών  βρίσκονται από χθες και  έως 14 Μαρτίου στο Λονδίνο με στόχο να  συμμετέχουν στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό road show της χρονιάς, αυτό  του διεθνούς οίκου της Morgan Stanley.

Τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρούνται σπουδαία και οι προσδοκίες μέσα από τα business plans καταγράφουν μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα φέτος και μέχρι μία μονάδα του χρόνου στοιχείο το οποίο πάντως για μια σειρά από λόγους δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία τους.

Τέσσερα  σημαντικά ζητήματα είναι αυτά που αναδείχθηκαν μέσα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών καθώς οι τρεις εξ’ αυτών έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία ανακοίνωσης .

Κέρδη και Μερίσματα

Οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνουν στη μερισματική πολιτική για δύο λόγους: Ο ένας είναι πως οι αποδόσεις θα βοηθήσουν αισθητά τις μελλοντικές τους επενδύσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι πως το γεγονός ότι ο SSM θα επιτρέψει σημαντικές μερισματικές αποδόσεις από το 2024 και μετά καταγράφει την τάση τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να απαλλαγούν από χρόνια δεσμά.

Πώς διαμορφώνονται τα προαναγγελθέντα και υπό αίρεση μερίσματα των  συστημικών τραπεζών

Εθνική Τράπεζα 1106 x 30%=331 εκατ. ευρώ

Εurobank            1256x 25%=314 εκατ. ευρώ

Alpha Bank           611×20% =122 εκατ. ευρώ

Τρ. Πειραιώς         788×10%=331 εκατ. ευρώ

Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν και μερίσματα 32,5 εκατ. ευρώ από την Optima που παρουσίασε κέρδη 103 εκατ. ευρώ το 2023 . Ας σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη τράπεζα εποπτεύεται από την ΤτΕ και δεν υπόκειται στο βάρος του αναβαλλόμενου φόρου

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διανείμουν για πρώτη φορά μέρισμα μετά από 12 έτη. Παρ’ όλα αυτά ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση υπό την έννοια πως ο SSM θα δώσει την συναίνεσή του το προσεχές δίμηνο όπως ανέφεραν και οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών αξιολογώντας διάφορα στοιχεία που θα προκύψουν εν τέλει από την άσκηση ICAAP, άσκηση η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε ό,τι αφορά τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που αποτελεί στοιχείο των κεφαλαίων των τραπεζών τα πιστωτικά ιδρύματα βλέπουν σημαντικές μειώσεις του DTC τα προσεχή έτη, στο πλαίσιο της κερδοφορίας τους και εκτιμούν πως θα διανείμουν μερίσματα 40% και 50% έως το 2026 που ολοκληρώνεται το τριετές επιχειρησιακό τους σχέδιο.

Έτσι σε ότι αφορά το μέρισμα για τη χρήση 2023 οι τράπεζες “υποσχέθηκαν” 10% σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, 25% μέρισμα θα διανείμει η Eurobank επί των κερδών της και 20% η Alpha Bank. Στα τριετή business plans των τραπεζών τα ποσοστά αυτά φθάνουν στο 40% -50% σε διάστημα τριετίας.

Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τριών συστημικών τραπεζών οι δείκτες CET 1 για την κάθε μία από αυτές διαμορφώθηκε στο 13,3% για την Πειραιώς, στο 17% για τη Eurobank και στο 15,9% για την Alpha Bank ενώ για την Εθνική Τράπεζα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 17,8% ποσοστό εξαιρετικά υψηλό έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Για τους επενδυτές εκτός από το μέρισμα μεγάλη σημασία έχει και η κεφαλαιακή υγεία των τραπεζών

 Χρηματοπιστωτική επέκταση και κόκκινα δάνεια

Tα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν και απασχολούν έντονα τους ξένους επενδυτές για δύο λόγους: Η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί συνθήκες επισφάλειας κυρίως για τα ρυθμισμένα δάνεια ενώ συγχρόνως περιορίζει αισθητά την πιστωτική επέκταση. Ωστόσο οι τράπεζες διατηρούν εξαιρετικά καλά προγνωστικά σε σχέση με την πιστωτική επέκταση κυρίως λόγω της ανόδου του ΑΕΠ της χώρας.

Συγχρόνως θεωρούν πως η πιστωτική επέκταση θα βοηθήσει τις πιέσεις που θα δεχθεί το έσοδο των τόκων από τη μείωση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει 3,5% NPEs, η Εurobank 3,5%  η Alpha Bank 6% ενώ η Εθνική Τράπεζα 3,7% στο τέλος του 2023.

Τα spreads μεταφράζονται σε κέρδη

Tα επιτόκια χορηγήσεων κυρίως στην επιχειρηματική πίστη για τα πιστωτικά ιδρύματα κινούνται μεταξύ 6%-6,5% ενώ αντιστοίχως το κόστος των καταθέσεων περιορίζεται μεταξύ 0,5% και 1% όπου στο ανώτερο όριο της κλίμακας βρίσκονται οι τράπεζες που έχουν πελάτες υψηλότερου καταπιστεύματος.

Και μπορεί τα δάνεια το 2023 να αυξήθηκαν μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 900 εκατ ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2024 εξέπεμψαν άλλα μηνύματα μιας και δεν δόθηκαν πολλά καινούρια δάνεια ενώ εξοφλήθηκαν παλαιότερα δάνεια.

Αλλαγή στην λειτουργία των τραπεζών

Ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών μεταβάλλεται διαρκώς. Οι εθελουσίες θα συνεχιστούν  όχι όμως μόνον για τον  περιορισμό του κόστους αλλά για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μιας και ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών απαιτεί πλέον διαφορετικές δεξιότητες.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 7,7 χιλιάδες άτομα, στην Eurobank το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 6,3 χιλιάδες άτομα και στην Αlpha Bank οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 5,7 χιλιάδες  και στην Εθνική 6,7 χιλ για την Ελλάδα.

Τα καταστήματα  διαμορφώνονται σε 378 για την Τράπεζα Πειραιώς σε 268 για τη Eurobank και σε 265 για την Alpha Bank και σε 314 για την Εθνική Τράπεζα.

Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες τράπεζες αν όχι όλες βλέπουν εκ νέου με κάποιο τρόπο παρουσία στο εξωτερικό αλλά αυτό δεν θα γίνει επιθετικά σε αυτήν την φάση με εξαγορές και συγχωνεύσεις διευκρινίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Related posts

Νέα συνεργασία Alpha Bank και Alpha Leasing με την ΕΤΕπ

admin

Alpha Bank: Μείωσε 43% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το 2015 

ad

Ν. Νεζερίτης: Η Alpha Bank πρωτοστατεί στις χρηματοδοτήσεις ΣΔΙΤ

admin

Στις 28 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Στα 357 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα στο εξάμηνο

ad

Πώς είδαν 10 επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα της Alpha Bank

admin

Alpha: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής στη Σερβία

admin

Alpha Bank: Πρόγραμμα ανταμοιβής για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

ad

Πώς στηρίζει η Alpha Bank τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

admin