Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Χιούι φεύγουν, τα Μπλάκχοκ έρχονται

Το… «άλογο εργασίας» της αμερικανικής αεροπορίας στρατού ετοιμάζεται να ενταχθεί και στις τάξεις της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού. Ο λόγος για το ελικόπτερο γενικής χρήσης UH-60M Blackhawk. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για 35 ελικόπτερα του τύπου προκειμένου να αντικαταστήσει τα θρυλικά, όχι μόνο για τις ΗΠΑ λόγω Βιετνάμ, αλλά και για την Ελληνική Αεροπορία Στρατού λόγω μακροχρόνιας χρήσης, μεταγωγικά ελικόπτερα Χιούι.

Σχετική ενημέρωση επρόκειτο να γίνει χθες στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, αλλά αυτό αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας.

Το επόμενο βήμα σε κάθε περίπτωση είναι η σχετική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να ανταποκριθεί η Αθήνα στη σχετική επιστολή (LOA) των ΗΠΑ που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην προμήθεια των Blackhawk, που εξυπηρετεί τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ελικοπτέρων αλλά και την ομοιογένεια του υλικού, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την παραλαβή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 ROMEO από το Πολεμικό Ναυτικό στο ναυτικό οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα. Στόχος της Ελλάδας είναι η απόκτηση 35 ελικοπτέρων Blackhawk με τουλάχιστον τέσσερα από αυτά να έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Η αντικατάσταση των Χιούι

UH-1H είναι όχι απλώς επιβεβλημένη αλλά επιτακτική πλέον, καθώς όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση προς τη Βουλή η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να τα υποστηρίζει με αποτέλεσμα πραγματικά

πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες

λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Εκτός αυτών η έκθεση τονίζει πως τα Χιούι στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι επί της ουσίας απλά στόχοι, καθώς δεν έχουν συστήματα αυτοπροστασίας (π.χ. θερμοβολίδες και αλουμινόφυλλα), ενώ ζητούμενο της Αεροπορίας Στρατού είναι να έχει ένα ελικόπτερο μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών ικανό να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Το πρόγραμμα

Το κόστος εκτιμάται στο 1.149.200.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την προμήθεια 35 ελικοπτέρων, την αρχική υποστήριξη, την εν συνεχεία υποστήριξη FOS (συνεχή ροή ανταλλακτικών), την εκπαίδευση, την αρχική προμήθεια πυρομαχικών και τις προβλεπόμενες κρατήσεις 4% επί διακρατικών συμφωνιών. Θα μπορούν στις ειδικές πτέρυγες που θα έχουν να φέρουν ρουκέτες των 2,75″, κατευθυνόμενες με λέιζερ ή μη και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire σαν αυτούς που έχουν τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

Ετος έναρξης ενεργοποίησης του προγράμματος είναι το 2024 ή το έτος που θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση. Η πληρωμή θα γίνει σε 7 χρόνια. Το ενδεικτικό πρόγραμμα παραδόσεων στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αν όλα κυλήσουν ομαλά προβλέπει τα πρώτα 4 ελικόπτερα να φτάνουν στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και η παράδοση των υπόλοιπων 31 να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2027.

Τα ελικόπτερα Blackhawk θα βοηθήσουν πολλαπλά και ως προς την οικονομία κλίμακας, καθώς έχουν τους ίδιους κινητήρες με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.

Εχουν παραχθεί πάνω από 5.000 ελικόπτερα του τύπου και όπως αναφέρει η έκθεση έχουν συμπληρώσει παγκόσμια πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες πτήσεων σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες σε μάχη, έχοντας αποδείξει την αξία του. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δε, θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εντός της οροφής πιστώσεων του προγράμματος.

Related posts

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για δικτατορία και Πολυτεχνείο – Ποιος ιδεολογικός χώρος αμφιβάλλει για τη δημοκρατία

admin

Κλείνει το «θέμα Κικίλια» ο Μητσοτάκης με συνάντηση με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

admin

Οικονόμου: Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, διαβεβαιώνει

admin

Οικογενειακές ιστορίες πολιτικών διασπάσεων εντός και εκτός των τειχών

admin

Σαμαράς: «Η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη βυθίζει σε απέραντη θλίψη τους πάντες»

admin

Νίκος Βούτσης για Κασσελάκη: «Φοβάμαι ότι στρίβουμε δεξιά»

admin

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση»

admin

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας λέει ο Π. Μαρινάκης – «Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας»

admin

Οικονόμου: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για 10.000 νέους

admin