Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ηλεκτρισμένα τρίγωνα της Κεντροαριστεράς

Η παρουσία του Διονύση Τεμπονέρα στην εκδήλωση της Τρίτης, στο ίδιο πάνελ με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς για το μέλλον της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, έχει ρίξει φως στο τρίγωνο των σχέσεων ανάμεσα στον ίδιο, τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο Τεμπονέρας συναντήθηκε ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης. «Σέβομαι και εκτιμώ τον πρόεδρο. Κάναμε μια μεγάλη κουβέντα για όλα τα προβλήματα στην Ευρώπη και τη χώρα. Χρειάζομαι πάντα τη συμβολή του και την εμπειρία του» ανέφερε χθες (Στο Κόκκινο) για τον πρώην πρωθυπουργό – στις διαρροές από την πλευρά Τσίπρα έγινε σαφές χθες πως δεν έχει σκοπό να παραστεί στην εκδήλωση της Τρίτης, συνεχίζοντας την τακτική της αποστασιοποίησης σε οτιδήποτε έχει οσμή εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διάθεση του Τσίπρα η πρώτη του δημόσια παρέμβαση στο εσωτερικό μετά την παραίτησή του, την αλλαγή ηγεσίας και την διάσπαση του κόμματος να γίνει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και τον τρόπο που προτίθεται να κινηθεί. Διατηρώντας έναν ρόλο που δεν φαίνεται να αναμειγνύεται και στα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει συνεδρίου – είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτόν αναφέρονται όλες οι πλευρές του κόμματος, είτε οι προεδρικοί είτε η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Οι σχέσεις της ηγετικής ομάδας με τον Τεμπονέρα, πάντως, περνάει νέα κρίση σε αυτήν τη φάση λόγω της εμφάνισής του στην ίδια εκδήλωση με την Εφη Αχτσιόγλου – η διάσπαση και τα όσα έχουν προηγηθεί ανάμεσα στους παραμένοντες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους αποχωρήσαντες είναι ακόμα πολύ νωπά. Σε αυτό που επιμένει, από την πλευρά του, ο Τεμπονέρας είναι στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής στη βάση για τις προοδευτικές δυνάμεις «στα μεγάλα προβλήματα». Η ένταση που παρατηρήθηκε απέναντι στον Τεμπονέρα από τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς τη δική του στάση. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαλέξει μια πιο ψύχραιμη τακτική απέναντι στην εκδήλωση των τριών – παρότι λαλίστατος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει επιλέξει να μη σχολιάσει την παρουσία του Τεμπονέρα στο κοινό πάνελ με τον Χριστοδουλάκη και τη Αχτσιόγλου. Αυτή η επιλογή διατηρεί τις εύθραυστες ισορροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος, εκτός αν η τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη δυσκολέψει την κατάσταση.

Αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ, η παρουσία Χριστοδουλάκη έφερε αντίδραση και στη Χαριλάου Τρικούπη: η ενόχληση βασιζόταν αρχικά στην έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς του βουλευτή, ενώ ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος περιέγραψε την παρουσία του Χριστοδουλάκη με τους άλλους δύο ως «προβληματική», καθώς η εκδήλωση «δεν βοηθά στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερη δύναμη». Ο Χριστοδουλάκης απάντησε σε αυτές τις επισημάνσεις, αλλά και στους ψιθύρους που τον θέλουν να αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματός του: «Μιλήσαμε, για να ακούσει κάποιος την απάντηση;» σημείωσε αναφερόμενος στον τίτλο της εκδήλωσης «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» – δηλώνοντας πως απέναντι στον σημερινό Πρωθυπουργό υπάρχουν «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης»: «Ούτε δελφίνος είμαι, ούτε αμφισβητώ. Δίνω κάθε μέρα τη μάχη για τον χώρο μου, γιατί πιστεύω ότι τα επόμενα βήματα θα είναι νικηφόρα» σχολίασε, τονίζοντας ωστόσο πως για τη συμμετοχή του δεν χρειάζεται να πάρει κομματική άδεια. «Μην κοροϊδευόμαστε. Πάω εκεί, λέω τη γνώμη του κόμματος. Πάω δίπλα, λέω τη γνώμη του κόμματος. Ερχομαι σε σας, λέω τη γνώμη του κόμματος. Αυτό δεν χρειάζεται άδεια» σχολίασε (Action24).

Η ενόχληση εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη είναι, σε κάθε περίπτωση, υπαρκτή, παρότι δεν έγινε εμφανής στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συμμετείχαν και ο Ανδρουλάκης και ο Χριστοδουλάκης – από την οποία ο βουλευτής αποχώρησε νωρίτερα για προσωπικό λόγο. Η πλευρά του βουλευτή επιμένει πως ο Χριστοδουλάκης κινείται θεσμικά και πως αυτό θα γίνει σαφές στην τοποθέτησή του την Τρίτη. Παράλληλα, απαντώντας στη σχετική φημολογία, από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου επισήμαιναν πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση της Τρίτης και πως οι σχέσεις του με τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής είναι «καλές και τυπικές».

Related posts

Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν σχέδιο για νέα συσπείρωση

admin

Τέμπη: Πώς επιλέγονται οι σταθμάρχες στον ΟΣΕ;

admin

Ο διορισμός της Δημαδάμα και το παράδειγμα με το Κέντρο

admin

Τι περιμένει η ομάδα Αχτσιόγλου λίγο πριν την έξοδο

admin

Έξοδος στον τόπο μνήμης του Διστόμου για τον Κασσελάκη: Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να είμαστε

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό

admin

ΗΠΑ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

admin

Η Τουρκία ξανάρχισε τα «παιχνίδια» στο Αιγαίο – Ο στόχος του Ερντογάν

admin

Ψάχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας

admin