Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα ζητούν οι “27”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.11

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Πέμπτη για “άμεση” ανθρωπιστική παύση στη Γάζα που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός.

“Ισχυρή και ενιαία δήλωση των ηγετών της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή στο #EUCO απόψε!” τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

“Η ΕΕ ζητά μια άμεση ανθρωπιστική παύση η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός”.

Strong and unified statement of EU leaders on the Middle East at #EUCO tonight!





The EU calls for an immediate humanitarian pause leading to a sustainable ceasefire.





Full & safe humanitarian access into Gaza is essential to provide the civilian population with life-saving…

— Charles Michel (@CharlesMichel) March 21, 2024

Παράλληλα, οι “27” προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επισημαίνεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του από την άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών αμάχων και την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση.

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα τα προηγούμενα συμπεράσματά του, που καταδικάζουν τη Χαμάς με τον πιο έντονο τρόπο για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ζητώντας άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς καμία προϋπόθεση. Η ασφάλεια και η ευημερία τους προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες για την έγκριση περαιτέρω σχετικών περιοριστικών μέτρων κατά της Χαμάς. Οι ηγέτες ανησυχούν βαθύτατα για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις της στους αμάχους, ιδίως στα παιδιά, καθώς και για τον επικείμενο κίνδυνο λιμού. Η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μέσω όλων των διαδρομών είναι απαραίτητη για την παροχή στον άμαχο πληθυσμό σωτήριας βοήθειας και βασικών υπηρεσιών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την Πρωτοβουλία “Αμάλθεια” που ανοίγει θαλάσσια οδό για επείγουσα βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα, η οποία συμπληρώνει τις χερσαίες διαδρομές που παραμένουν ο κύριος τρόπος παράδοσης των απαιτούμενων προμηθειών. Απαιτούνται επιπλέον χερσαίες διαδρομές και διαβάσεις.

Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση πληθυσμού και να παρέχεται ασφαλές καταφύγιο στον πληθυσμό ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να μην ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα ασφάλεια από τις μάχες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία του σεβασμού και της εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου 2024, η οποία είναι νομικά δεσμευτική. Οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά και ανεξάρτητα και να διασφαλίζεται η λογοδοσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τις εκθέσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Πραμίλα Πάτεν με σοβαρή ανησυχία και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια και μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με όλες τις καταγγελίες για σεξουαλική βία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η UNRWA στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή είναι ουσιαστικές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ και τη χρηματοδοτική στήριξη. Χαιρετίζει την ταχεία έναρξη εσωτερικής έρευνας και εξωτερικής επανεξέτασης από τον ΟΗΕ μετά τις σοβαρές καταγγελίες κατά 12 υπαλλήλων της UNRWA σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Προσβλέπει στα αποτελέσματα της έρευνας και σε περαιτέρω αποφασιστική δράση από τον ΟΗΕ για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και την ενίσχυση του ελέγχου και της εποπτείας.

Οι ηγέτες ζητούν την άμεση παύση της βίας στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για την εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης στους ιερούς τόπους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τη βία εξτρεμιστών εποίκων. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες για την έγκριση σχετικών στοχευμένων περιοριστικών μέτρων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για περαιτέρω επέκταση των παράνομων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προτρέπει το Ισραήλ να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, ιδίως στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους παράγοντες, ιδίως το Ιράν, να απόσχουν από κλιμακωτικές ενέργειες. Χαιρετίζει την έναρξη της επιχείρησης “Ασπίδες” της ΕΕ για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν εξίσου δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την αρχή της λύσης των δύο κρατών και τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. 

Στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “εξετάζει την πρόοδο ως προς τη χρήση απροσδόκητων κερδών από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης”, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής των ηγετών του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

“Επιταχύνουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη — πυρομαχικά, πυραύλους, συστήματα αεράμυνας”, δήλωσε ο κ. Μισέλ μέσω του X.

Έναρξη ενταξιακών με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη σχετική σύσταση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δέκα ημέρες (12 Μαρτίου 2024). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του καλεί την Επιτροπή να προετοιμάσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την προοπτική της υιοθέτησής του από το Συμβούλιο όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπληρώσει όλα τα σχετικά βήματα που έχουν καθοριστεί στις συστάσεις της Επιτροπής της 12ης Οκτωβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιφυλακτικές σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία. Αντίθετα, η Ελλάδα μαζί άλλες έξι χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία και Σλοβενία), με τις οποίες στη συνέχεια συντάχθηκε και η Γερμανία, ζήτησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας ότι είχε εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες. Οι επτά χώρες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα αποδυναμωθεί και ένα αρνητικό μήνυμα θα σταλεί στην περιοχή συνολικά.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Μολδαβία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις δύο χώρες στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην πορεία τους προς την ΕΕ. Σε συνέχεια της υποβολής του σχεδίου πλαισίων διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να τα εγκρίνει γρήγορα και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες.

Όσον αφορά τη Γεωργία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι λαμβάνει υπόψη του τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα και την ενθαρρύνει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας που εκκρεμούν. 

Related posts

Reuters: Έφοδος των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ στην Edwards Lifesciences στις 19 Σεπτεμβρίου

admin

ΕΕ: Έξι αγροτικές ενώσεις απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για τα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα

admin

Η Γαλλία πληρώνει τους οινοπαραγωγούς για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους

admin

Hermes: Οι πωλήσεις της εκτοξεύονται στα €6,7 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2023

admin

ΗΠΑ: Στη Φλόριντα έφτασε ο τυφώνας Ιντάλια

admin

Κρίση στην Αϊτή: Η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την έδρα της προεδρίας

admin

Εκλογές Ισπανίας: Στο 40% η συμμετοχή, αυξημένη σε σχέση με το 2019

admin

Σ. Αραβία: Έκτακτη κοινή σύνοδο Αραβικού Συνδέσμου – Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

admin

Η Ουκρανία ανακατέλαβε το χωριό Αντρίιβκα στα ανατολικά της χώρας

admin