Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες Ζελένσκι με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την ασφάλεια στον Καύκασο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και συζήτησαν το θέμα της “σταθερότητας” στον Καύκασο. Χθες, ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος δεν παρίσταται στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας.

“Στην πρώτη συνάντησή μας, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και εγώ επικεντρωθήκαμε στην κατάσταση ασφαλείας στον νότιο Καύκασο”, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο επιθυμεί “σταθερότητα” και “φιλικές σχέσεις” με τις χώρες του Καυκάσου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα “διμερούς συνεργασίας” και περιφερειακά οικονομικά προγράμματα, πρόσθεσε.

Η Αρμενία είναι κατά παράδοση σύμμαχος της Ρωσίας, όμως τις τελευταίες εβδομάδες παίρνει αποστάσεις από τη Μόσχα, θεωρώντας ότι δεν προστάτευσε τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, σε μια επιχείρηση-αστραπή, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του ορεινού θύλακα, έφυγαν αναζητώντας καταφύγιο στην Αρμενία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλίεφ. “Νομίζω όλοι αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές αλλαγές που σημειώνονται στον νότιο Καύκασο. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ουκρανία έχει ζωτικής σημασίας οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή”, είπε ο Κουλέμπα.

“Χρειαζόμαστε να μην έχει επιρροή η Ρωσία (στην περιοχή), χρειαζόμαστε σταθερότητα, την ευκαιρία να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις. Για αυτό ο πρόεδρος ενέτεινε τόσο έντονα τις διπλωματικές προσπάθειες με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία”, πρόσθεσε.

Related posts

Στη Σεούλ ο Κ. Φραγκογιάννης για την προετοιμασία επιχειρηματικής αποστολής υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

admin

Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος 4 εταιρειών που σχετίζονται με την Κύπρο

admin

ΟΗΕ: Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν όχι μόνο το Σουδάν αλλά και την ευρύτερη περιοχή

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ στο κοινό ανακοινωθέν

admin

Ιταλία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη χώρα

admin

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κολονά επισκέπτεται τη Βηρυτό για να αποτρέψει μια κλιμάκωση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ

admin

Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του NATO δεν στέλνουν “αρκετά” πυρομαχικά στο Κίεβο

admin

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενέκρινε “τα σχέδια” του στρατού ενόψει μιας επίθεσης στη Ράφα

admin

Το Κόσοβο καταργεί από αύριο τη χρήση του σερβικού δηναρίου

admin