Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή της Advent Technologies στο διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση

Η Advent Technologies Holdings, Inc. (NASDAQ: ADN), μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου, συμμετείχε ενεργά στον εναρκτήριο διάλογο για την πράσινη μετάβαση, μια σειρά συζητήσεων που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Maroš Šefčovič, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και εστίασε στον τομέα του υδρογόνου. Το υδρογόνο αποτελεί ένα από τα βασικά «συστατικά» του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης καθώς εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει αισθητά στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και μείωσης εκπομπών του άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, ο οποίος διατελεί παράλληλα και Πρόεδρος της Συντονιστικής Ομάδας για το Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI») στην τεχνολογία του υδρογόνου «Hy2Tech», είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Πρόεδρο της ΕΕ σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των έργων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του IPCEI Hy2Tech. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη χρηματοδότηση του έργου Green HiPo της Advent Technologies σε εθνικό επίπεδο και επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας να υλοποιήσει το έργο όσο το δυνατόν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι το Green HiPo της Advent είναι ένα από τα 41 έργα που επικυρώθηκαν στο πλαίσιο του IPCEI Υδρογόνου «Hy2Tech» και κοινοποιήθηκαν από δεκαπέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υλοποίησή του θα συνεισφέρει στην εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την παραγωγή 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην επικύρωση του Green HiPo της Advent τον Ιούλιο του 2022, κατόπιν κοινοποίησης στο Ελληνικό Δημόσιο για συνολική χρηματοδότηση που δύναται να αγγίζει τα 782,1 εκατ. ευρώ.

Το Green HiPo στοχεύει στην ανάπτυξη κυψελών καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας (“HT-PEM”) και μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου αντίστοιχα. Το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή της Κοζάνης και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μίας βιομηχανικής μονάδας, καθώς και εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) παραγωγής κυψελών καυσίμου και μονάδων ηλεκτρόλυσης.

Η Advent έχει ήδη εγκαταστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 1.200 συστήματα κυψελών καυσίμου, αντικαθιστώντας τις ρυπογόνες γεννήτριες ντίζελ και παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε κλάδους όπως αυτοί των τηλεπικοινωνιών και των κρίσιμων υποδομών επικοινωνίας. Παράλληλα, η Advent αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση σε εμπορικά πλοία, φορτηγά οχήματα, και αεροσκάφη. Η εταιρεία θα παράξει τα εν λόγω συστήματα κυψελών καυσίμου στην περιοχή της Κοζάνης μέσω της υλοποίησης του έργου Green HiPo.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, δήλωσε ότι: «Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο το υδρογόνο και τις σχετιζόμενες με αυτό τεχνολογίες για να προωθήσει και να υλοποιήσει την πράσινη μετάβαση. Γι’ αυτό το υδρογόνο αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης σε αυτή τη νέα σειρά διαλόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή μετάβαση. Ευχαριστούμε την Προέδρο, Ursula von der Leyen, και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Maroš Šefčovič, για την ευκαιρία που μας έδωσαν σήμερα να συζητήσουμε από κοινού για το μέλλον της βιομηχανίας. Ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στη χρηματοδότηση του έργου Green HiPo και ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγετικά στελέχη εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στην Ευρώπη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου και συνέχισε με την κεντρική ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ειδικές θεματικές συνεδρίες, όπου οι εκπρόσωποι των εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση της βιομηχανικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την επίσπευση της ανάπτυξης του τομέα του υδρογόνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Related posts

Alpha Bank: Λανσάρει την bizpay για τη διαχείριση εταιρικών εξόδων

admin

To νέο λογότυπο του CEO Clubs Greece από την STIRIXIS Group

admin

ΔΕΗ: Στόχος επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,1 δισ. το 2023

admin

Space Hellas: Πιστοποίηση «Advanced Services Deployment Partner» από τη Dell

admin

Public: Ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις το 2023

admin

Πιέσεις στα αποτελέσματα περιμένει φέτος η διοίκηση της METRO

admin

Σαράντης: Πώς θα αυξήσει τα περιθώρια, έτοιμα 34 εκατ. ευρώ για εξαγορές

admin

Παγκόσμιος παίκτης η Sunlight με την εξαγορά της Triathlon

admin

Mermeren: Τη διάθεση κερδών ενέκρινε η Γενική Συνέλευση

admin