Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε ψήφισμα υπέρ κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα χωρίς βέτο των ΗΠΑ – Οργισμένη αντίδραση Νετανιάχου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε τη Δευτέρα άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ισλαμιστών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μη μόνιμα μέλη του σώματος.

“Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος έχει συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος, προτού να είναι πολύ αργά”, δήλωσε στο συμβούλιο ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama μετά την ψηφοφορία.

Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακύρωνε την προγραμματισμένη αποστολή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα, πράγμα που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο ίδιος.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον είχε αποκρούσει τη φράση “κατάπαυση του πυρός” νωρίτερα κατά τη διάρκεια των σχεδόν έξι μηνών στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει την ασπίδα του βέτο του συμμάχου των ΗΠΑ, Ισραήλ, καθώς εκείνο ανταπέδιδε στρατιωτικά στη Χαμάς την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του μουσουλμανικού μήνα νηστείας Ραμαζάνι, ο οποίος λήγει το δυο εβδομάδες.

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούν στα χέρια τους οι παλαιστινιακές οργανώσεις, προεξάρχουσας της Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αιχμαλώτισε 253 ομήρους κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

“Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτούς τους στόχους δεν είναι απλώς ρητορική. Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να τους κάνουμε πραγματικότητα επί τόπου μέσω της διπλωματίας, επειδή γνωρίζουμε ότι μόνο μέσω της διπλωματίας μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα”, ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas-Greenfield.

“Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και γι’ αυτό πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Χαμάς να κάνει ακριβώς αυτό”, είπε.

Ο Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επειδή δεν συμφωνούσαν με όλα στο ψήφισμα και το κείμενο δεν περιλάμβανε καταδίκη της Χαμάς.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας “τονίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη επέκτασης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυσης της προστασίας των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα”.

Οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου για τον πόλεμο στη Γάζα. Επίσης, προηγουμένως απείχε δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης ασκήσει βέτο σε δύο προσχέδια ψηφισμάτων των ΗΠΑ για τη σύγκρουση – τον Οκτώβριο και την Παρασκευή.

Οργισμένη αντίδραση Νετανιάχου

Σχετικά με την αντίδραση του Τελ Αβίβ, πιο ειδικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι δε θα στείλει αντιπροσωπεία, όπως είχε προγραμματιστεί, στην Ουάσιγκτον, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άσκησαν βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, είπε ότι η μη άσκηση βέτο από πλευράς Ουάσιγκτον στο ψήφισμα ήταν μια “καθαρή υποχώρηση” από την προηγούμενη θέση της και θα έβλαπτε τις πολεμικές προσπάθειες κατά της Χαμάς στη Γάζα καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης περισσότερων από 130 ομήρων.

“Υπό το πρίσμα της αλλαγής στην αμερικανική θέση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ”, ανέφερε το γραφείο του.

Η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει μια προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού από το υπόλοιπο έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα.

Related posts

Ουκρανία: Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε περισσότερα από 20 ρωσικά drones πάνω από το Κίεβο

admin

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παραδέχεται ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν

admin

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον καλεί να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

admin

Βραζιλία: Αναβλήθηκε για την Τρίτη η δίκη του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

admin

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο τριών δημοσιογράφων σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

admin

Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ναυτική βάση στην αποσχισθείσα Αμπχαζία

admin

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

admin

Περού: Η πρόεδρος Μπολουάρτε καταθέτει στις εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο Rolexgate

admin

Ο Τραμπ έχει ώρες στη διάθεσή του προκειμένου να καλύψει ποσό ύψους 454 εκατ. δολ., αλλιώς… κατάσχεση

admin