Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι του ΕΛΚ και ο επίτροπος Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Νωρίς χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβγαινε από το ουκρανικό έδαφος και κατευθυνόταν στη ρουμανική πρωτεύουσα, όπου είχαν εκκινήσει οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με πρώτο σταθμό του Πρωθυπουργού το μέγαρο Κοτροτσένι – την έδρα του ρουμάνου προέδρου Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος εμφανίζεται στους διεκδικητές της θέσης του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης απευθύνεται σήμερα στην ολομέλεια του συνεδρίου, κλείνοντας ουσιαστικά τις εργασίες του εκ μέρους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με προδιαγραμμένες τις αναφορές του στη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσα είδε στην Οδησσό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση επικυρώνουν σήμερα εκ μέρους του ΕΛΚ την προώθηση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έχουν σε αυτό πρώτο ρόλο, καθώς συνυπέγραψαν την επιστολή στήριξης.

Το μανιφέστο της Κεντροδεξιάς

Από το χθεσινοβραδινό δείπνο η ευρωπαϊκή οικογένεια της Κεντροδεξιάς άνοιξε πολύπλευρη ατζέντα – από την Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έως την ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, τη δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και τον εξτρεμισμό – ενώ συζητήθηκε και το μανιφέστο του ΕΛΚ, το οποίο επισήμως άνοιξε την αυλαία του προεκλογικού αγώνα για τις κάλπες του Ιουνίου. Το πολιτικό μανιφέστο αγγίζει την ατζέντα της οικονομίας (θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα κ.λπ.), της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και του Προσφυγικού.

Στις θέσεις του ΕΛΚ είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμα και νέα πόστα, όπως ένας υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ και ένας επίτροπος Αμυνας, προκειμένου  η ευρωπαϊκή αντίδραση να είναι πιο άμεση στις διεθνείς κρίσεις, καθώς και η ιδέα του ευρωστρατού στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκατό ημέρες διακυβέρνησης μου φάνηκαν σαν χίλιες

admin

Κασσελάκης: Σημαντικό οι Δημοκρατικοί να έχουν επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφωθεί πρόγραμμα διακυβέρνησης

admin

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Η Ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τη δημόσια ζωή του αναφέρει σε μήνυμά του

admin

Το συνέδριο και το μεγάλο ερώτημα

admin

ΠΑΣΟΚ για Μπέο: Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων η αυτονόητη καταδίκη σκοταδισμού και ομοφοβίας

admin

Δημήτρης Βίτσας: «Ο νέος φορέας θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές»

admin

Νίκος Δένδιας: «Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμοιβαία αμυντική βιομηχανική συνεργασία με το Ισραήλ»

admin

Παραληρηματικός Ερντογάν: Η Ελλάδα συμπεριφέρεται φασιστικά στους πρόσφυγες – «Στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Αιγαίο»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος κύκλος εντάσεων – Άρνηση για debate στην πρόταση Αχτσιόγλου – Τα νέα δεδομένα

admin