Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοπ στο σερί των εβδομαδιαίων κερδών για το Χρηματιστήριο

Με «σβηστές μηχανές» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (19/1) στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο επανήλθε στις απώλειες έπειτα από την αντίδραση που είχε βγάλει μία μέρα πριν.


Ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε οριακά κατά 0,08% ή κατά 1,07 μονάδες και έκλεισε στις 1.340,03 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.349,15 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.336,43 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά κατά 0,93%, ενώ από τις αρχές του Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 3,63%.





Ο FTSE 25 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,12% στις 3.263,78 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,59% στις 2.236,82 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,28% στις 1.133,24 μονάδες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες για τις τράπεζες ανήλθαν στο 1,81%.





Η αξία των συναλλαγών «άγγιξε» τα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 85,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 14,46 εκατ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα και 10,79 εκατ. ευρώ την Τρ. Πειραιώς. Στο ταμπλό, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 πτωτικά και 28 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 90,556 δισ. ευρώ.


Με ισχυρές απώλειες άνω του 3% έκλεισαν οι μετοχές της Viohalco, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Alumil και της ΑΒΑΞ, πάνω από 2% έχασαν η ΕΧΑΕ και η MIG, ενώ ακολούθησαν οι Quest Holdings, Profile και Epsilon Net με πτώση άνω του 1%. Ημερήσιες μεταβολές μικρότερες του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών. Κοντά στο ιστορικό υψηλό των 38,4 ευρώ έκλεισε η Mytilineos. Κέρδη 1,47% για τη Motor Oil.





Με το Χρηματιστήριο να φθάνει μία «ανάσα» πριν από τις 1.350 μονάδες στην έναρξη της συνεδρίασης, οι πωλητές έκαναν σταδιακά την εμφάνισή τους, έλεγξαν το ρυθμό μέχρι το τέλος και οδήγησαν τον ΓΔ στα επίπεδα πέριξ των 1.340 μονάδων. Ακόμη κι έτσι, το υψηλό σχεδόν 10 ετών των 1.353 μονάδων παραμένει σε απόσταση «βολής».





Μπήκε «φρένο», με αυτό τον τρόπο, στο εντυπωσιακό σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων που είχε «χτίσει» το Χρηματιστήριο και το οποίο είχε δώσει σωρευτικά κέρδη άνω του 6%. Μακριά από τα υψηλά ημέρας των 1.144 μονάδων έκλεισαν οι τράπεζες, οι οποίες ηγήθηκαν της πτώσης σε επίπεδο πενθημέρου.


Η επενδυτική κοινότητα φαίνεται πως χρειάζεται να πάρει μερικές «ανάσες» ακόμα, μιας και ήδη στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου η αγορά υπεραποδίδει. Ειδικότερα, το Χρηματιστήριο κερδίζει πάνω από 40 μονάδες από τις αρχές του έτους, το οποίο ποσοστιαία μεταφράζεται σε κέρδη άνω του 3,5%. Επομένως, θεωρούνται εύλογα τα σημάδια κόπωσης και τα ενδεχόμενα πτωτικά διαλείμματα, τα οποία θα δώσουν κεφάλαια και ώθηση στους επενδυτές ώστε να επανατοποθετηθούν με μεγαλύτερη δυναμική.





Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, γεγονός που οφείλεται στα πακέτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πέρασαν μέσω του Χρηματιστηρίου. Μέσω 11 προσυμφωνημένων συναλλαγών, οι μετοχές μεταβιβάστηκαν στους θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν στο private placement της εταιρείας, το οποίο έγινε στα 13,20 ευρώ, δηλαδή σε τιμή υψηλότερη της μέσης τιμής των τελευταίων 12 μηνών, που ήταν 12,90 ευρώ. Το placement αφορούσε 5 εκατ. μετοχές, αλλά τελικά προσφέρθηκαν 6 εκατ. λόγω της υψηλής ζήτησης.


-

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Greek Mafia: Οι εκτελεστές ακολούθησαν με αυτοκίνητο ένα από τα θύματα – Δείτε φωτογραφίες της διαδρομής τους





Κέιτ Μίντλετον: Τα τρία χειρότερα ενδεχόμενα για την υγεία της – Όργιο φημών στη Βρετανία μετά την επέμβασή της





Κύκλωμα μαστροπείας Κολωνού: Ελεύθερη η «Έλενα» και ένας ακόμη κατηγορούμενος – Οι όροι που τους επιβλήθηκαν




Related posts

Έκθεση συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: Τον Σεπτέμβριο έγινε η απονομή ρεκόρ 19.632 συντάξεων

admin

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 50.000 ευρώ για τις συναλλαγές Οκτωβρίου

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 9 Δεκεμβρίου

admin

Τζιόρτζιο Αρμάνι: Από το μηδέν στην κορυφή – Τα σενάρια διαδοχής και το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

admin

Επίδομα παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά στις 6 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για τη συμμετοχή παρόχων καταλυμάτων

admin

HELLENiQ ENERGY: Σε τροχιά Ανάπτυξης με πρόσημο τη Βιωσιμότητα

admin

Πόθεν έσχες: Eκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις, τσουχτερά τα πρόστιμα – Τι να προσέξετε

admin