Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σεντένο (ΕΚΤ): Βλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων να έρχεται νωρίτερα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε προηγουμένως και δεν θα πρέπει να περιμένει τον Μάιο για να λάβει μια απόφαση καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόσθετης ανοδικής πίεσης στον πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξή του στην Econostream Media, ο Σεντένο ανέφερε ότι το επιτόκιο έχει ήδη βρει τα υψηλά του, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει πλέον η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει “το επόμενο τρίμηνο” ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά πτώσης στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ανέφερε ακόμη ότι η μέτρηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 2,9% τον Δεκέμβριο ήταν “καλά νέα”, σημειώνοντας ότι η μέτρηση ήταν “χαμηλότερα απ’ ό,τι περίμενε η αγορά και μικρότερη από τα αποτελέσματα βάσης που ενσωματώθηκαν στις προβλέψεις”.

“Η απόφαση να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια προς το παρόν είναι κατάλληλη και θα αποφασίσουμε πότε θα τα μειώσουμε νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα”, δήλωσε ο Σεντένο, ο οποίος είναι διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

“Δεν μπορώ να πω πότε, αλλά μπορώ… να πω ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό και την οικονομία έχουν φέρει προφανώς τη στιγμή της χαλάρωσης (της νομισματικής πολιτικής) πιο κοντά μας”, είπε.

Οι επενδυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει αρκετές μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. 


 

Related posts

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Η Αϊόβα ενέκρινε την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 6η εβδομάδα της κύησης

admin

Φινλανδία και Εσθονία κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει μεταναστευτική κρίση

admin

ΗΠΑ: Αεροσκάφος Boeing 747 προσγειώθηκε εκτάκτως στο Μαϊάμι, λόγω βλάβης στον κινητήρα

admin

Πριγκόζιν: “Λάβαμε μόνο το 10% των πυρομαχικών που ζητήσαμε” – Απειλεί εκ νέου ότι θα εγκαταλείψει αύριο το Μπαχμούτ

admin

Γερμανία: “Ναι” στον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων που προβλέπει η μεταρρύθμιση για το άσυλο της ΕΕ

admin

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου: Κίνδυνος τον Ιούνιο οι ΗΠΑ να μην μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους

admin

Μεσανατολικό: Στο Παρίσι η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με υψηλόβαθμα στελέχη του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ

admin

Νέο καμπανάκι Γέλεν: Έλλειψη μετρητών από την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του χρέους

admin