Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έφεση άσκησε ο δημοσιογράφος Γκέρσκοβιτς στην απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να παραταθεί κατά 3 μήνες η προσωρινή του κράτηση

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο στην Ρωσία με κατηγορίες για “κατασκοπεία”, άσκησε έφεση στην απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να παρατείνει κατά τρεις μήνες την προσωρινή του κράτηση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικαστηρίου της Μόσχας, οι δικηγόροι του Γκέρσκοβιτς άσκησαν έφεση την Παρασκευή στην απόφαση δικαστή να παραταθεί η προσωρινή του κράτηση ως τις 30 Νοεμβρίου, εν αναμονή της δίκης του. Το δικαστήριο Λεφορτόφσκι έλαβε την απόφαση αυτή την Πέμπτη στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά την διάρκεια ρεπορτάζ στο Εκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Έκτοτε κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο έγκριτος 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στην Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσινγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Η Μόσχα δεν έχει ποτέ ως τώρα στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές, ούτε έχει παρουσιάσει αποδείξεις και το σύνολο της διαδικασίας έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ορισθεί ημερομηνία της δίκης του.

Η σύλληψή του εντάσσεται στην συγκυρία της οξείας διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δεν έχει προηγούμενο από την σοβιετική εποχή.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς αμερικανούς πολίτες που καταδικάσθηκαν σε βαριές ποινές.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Related posts

Νέο διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής

admin

Κρεμλίνο: “Στηρίζουμε άνευ όρων τη Σερβία και τους Σέρβους”

admin

Στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή ο Φιντάν

admin

Στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

admin

Τουρκία: Συνελήφθησαν 28 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

admin

Το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι μέσα από τη φυλακή

admin

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή

admin

Ιταλία: H επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ζητά από την κυβέρνηση να συνεχίσει επαφές για τον EastMed

admin

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν φονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που απομάκρυνε εργαζόμενους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

admin