Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ρυθμίσεις δανείων άνω των 5,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Συνεπείς στη δέσμευσή τους για διαφάνεια και τακτή ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρωτοβουλίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επικοινωνία με τους οφειλέτες, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων δημοσιεύουν τον απολογισμό έργου για το Εννεάμηνο 2023.

Συνολικά, στις 30.9.2023, τα υπό διαχείριση δάνεια διαμορφώθηκαν σε €89 δισ. (περιλαμβανομένων δανείων ύψους €69 δισ. εκτός τραπεζικών ισολογισμών, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στην Χώρα).

Για την αποτελεσματική επίλυσή τους οι Εταιρείες Διαχείρισης συνεχίζουν να επικεντρώνονται πρωταρχικά στην επίτευξη συναινετικών λύσεων ρύθμισης με όλους τους δανειολήπτες, στρατηγική η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία Εννεαμήνου 2023. 

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων συνεργάστηκαν με πάνω από 100.000 οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από δίκαιες και συναινετικές ρυθμίσεις ύψους €5,1 δισ.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η πλειοψηφία των ρυθμίσεων αφορά σε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια). Αναλυτικότερα, το ποσόν των €3,5 δισ. αφορά σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το €1,6 δισ. αφορά σε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεπείς δανειολήπτες με οφειλές συνολικού ύψους €3,36 δισ. εντάχθηκαν στα προγράμματα προσωρινής ισχύος (12 μηνών) που εκπόνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή τον Μάιο 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης για το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης.

Σημαντική είναι και η συμβολή των Εταιρειών του Κλάδου στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τον οποίο υποστηρίζουν ως ένα επιπλέον εργαλείο για τη διευθέτηση οφειλών, κυρίως φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων με οφειλές σε πολλούς πιστωτές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, η εγκρισιμότητα σε πλήθος αιτήσεων από πλευράς Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων έφτασε στο 76% τον Σεπτέμβριο 2023, με τις συνολικές εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο να ανέρχονται σε €0,5 δισ. Οι εταιρείες-μέλη της ΕΕΔΑΔΠ θα συνεχίσουν να εστιάζουν στην παρακολούθηση της ομαλής αποπληρωμής των υλοποιημένων λύσεων ειδικά για οφειλέτες με χαμηλό ύψος οφειλών.

Παράλληλα με την επίτευξη ρυθμίσεων, τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν το βασικό προσανατολισμό των Εταιρειών Διαχείρισης στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους οφειλέτες. Όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία Εννεαμήνου 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης:

● Δέχθηκαν πάνω από 124.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο, έναντι 114.000 την ίδια περίοδο του 2022. Παρά την αύξηση του πλήθους εισερχόμενων κλήσεων, το μέσο επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών ανήλθε στο 90% τον Σεπτέμβριο του 2023.

● Επεξεργάστηκαν πάνω από 25.000 αιτήματα τον μήνα, απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).

● Διευθέτησαν περίπου 7.500 παράπονα πελατών, με μέσο χρόνο απόκρισης σημαντικά μικρότερο της εποπτικής απαίτησης, και βελτιωμένο κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Το τελευταίο τρίμηνο, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας έχει επηρεαστεί από τις φυσικές καταστροφές ανά την Ελλάδα, με σημαντικό αντίκτυπο στους οφειλέτες που περιλαμβάνονται μεταξύ των πληγέντων. Οι Εταιρείες Διαχείρισης με υπευθυνότητα και πλήρη συμμόρφωση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας προχώρησαν σε οριζόντια αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε δανειολήπτες στις εν λόγω περιοχές, αλλά και σε αναστολή τηλεφωνικών οχλήσεων. Κύριος σκοπός είναι να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να αποτιμηθούν οι καταστροφές και να προσφερθούν στη συνέχεια, όπου απαιτείται, εξατομικευμένες λύσεις στους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Για τον λόγο αυτό οι Εταιρείες Διαχείρισης καλούν τους οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών από το Ελληνικό Δημόσιο να ενημερώσουν τις Εταιρείες Διαχείρισης που διαχειρίζονται οφειλές τους, προκειμένου να εκκινήσει η σχετική διαδικασία.

Ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, απασχολώντας περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, παραμένει διαχρονικά σύμμαχος και αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία, δράση και εξέλιξη του Κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος της αποπληρωμής οφειλών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των οφειλετών, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

Related posts

Πειραιώς: Τι εκτιμά για τα αποτελέσματα Q1 η Optima Bank

admin

Παύλος Μυλωνάς – ΕΤΕ: Σύντομα τα τραπεζικά καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη

admin

Σήμα για απώλειες το τελευταίο τρίμηνο από την Credit Suisse

admin

Τράπεζες: Τα κρίσιμα σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα

admin

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιώργο Νίκα – Πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία

admin

Νέα μέτρα στην Τουρκία για να στηριχθεί η λίρα

admin

Στα ΑΤΜ της Alpha Bank τα περιστατικά Amber Alert

admin

Στα 6,8 δισ. ευρώ τα έσοδα της Société Générale το τρίτο τρίμηνο

admin

Εως 30 Σεπτεμβρίου το όριο των €50 για τις ανέπαφες συναλλαγές

admin