Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ο Μiχάλης Τσαμάζ μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ σε «case study» στο Harvard

Τίτλοι… τέλους θα πέσουν τον Ιούνιο του 2024 για τον Μιχάλη Τσαμάζ, τον «ισχυρό άντρα» του ΟΤΕ, όπως τον αποκαλεί η αγορά. Μετά από 13 χρόνια που άλλαξαν την αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, ο Μ. Τσαμάζ κλείνει πίσω του μια πόρτα που του άνοιξε δεκάδες άλλες. Φεύγει, όπως μαθαίνουμε, γεμάτος, χωρίς ακόμα να προγραμματίζει την επόμενη μέρα και έχοντας σχεδιάσει ένα καλοκαίρι στα… πέλαγα που τα αγαπά όσο και τον ΟΤΕ.

Έπειτα από 13 χρόνια με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι, ο ΟΤE του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την εταιρεία του 2010. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και τεχνολογικές υποδομές. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ. Δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Χάρη στην επιχειρηματική του στρατηγική, τα υγιή χρηματοοικονομικά, τις κορυφαίες του υποδομές και τα ικανά του στελέχη, ο όμιλος ΟΤΕ είναι σε θέση να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ

Κάθε φορά που οραματιζόταν κάτι, το έκανε πραγματικότητα, λένε άνθρωποι που τον έζησαν. Με αστείρευτη όρεξη για δουλειά και με σπάνιο πείσμα, δεν άκουγε το «δεν γίνεται». Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, που γονάτισε πολλές εταιρείες, ο ΟΤE έχοντας «πιλότο» τον Μ. Τσαμάζ «πέταξε» και μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας. Μάλιστα, ο μετασχηματισμός του γίνεται case study στο Harvard.

Με σημαντικές αλλαγές ο ΟΤΕ έγινε leader όλης της αγοράς τηλεπικοινωνιών της χώρας.  Ήταν ο πρώτος στην αγορά τηλεπικοινωνιών που αναγνώρισε την τάση και δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, εν συνεχεία και της τηλεόρασης. Ήταν ο πρώτος στον κλάδο που μίλησε για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών όσο και στην Εξυπηρέτηση. Πολύ πριν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, τον έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία, καθιστώντας τον ΟΤE παράδειγμα στην Ελλάδα.

Ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και ετοίμασε από νωρίς τον ΟΤΕ ώστε να γίνει συνεργάτης επιλογής για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διέγνωσε ότι η επιτυχία κρύβεται στη συνεχή αλλαγή και εφάρμοσε πολυεπίπεδα στρατηγικά πλάνα συνεχούς μετασχηματισμού.

Έδειξε και τη διαπραγματευτική του ικανότητα, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τα σωματεία για την υπογραφή πρωτοποριακών ΣΣΕ, που προέβλεπαν μείωση μισθών με διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Εισήγαγε diverse portfolio υπηρεσιών εκτός telecoms. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων, ενώ δίπλα του αναδείχθηκαν κορυφαία στελέχη της αγοράς, με μεγάλη πορεία εντός και εκτός ΟΤE.

Εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Cosmote History, του πρώτου καναλιού ντοκιμαντέρ αφιερωμένων αποκλειστικά στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό «για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε». Από το 2016 που δημιουργήθηκε, μετρά περισσότερες από 150 παραγωγές.

Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤE υλοποιεί σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές. Ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Η ιστορική αναδρομή

Ο Μιχάλης Τσαμάζ εντάσσεται στον Όμιλο ΟΤE τον Οκτώβριο του 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International. Το 2004 αναλαμβάνει CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤE στο εξωτερικό. Με την αμέριστη στήριξη του τότε Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγή Βουρλούμη, ολοκληρώνει το δύσκολο αυτό έργο με επιτυχία.

Το 2006 ορίζεται CEO της OTE Globe, οχήματος του Ομίλου ΟΤE για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πετυχαίνει την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα και το διεθνές κύρος της.

Το 2007 αναλαμβάνει επικεφαλής της Cosmote, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤE και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με σειρά στρατηγικών κινήσεων καταφέρνει να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο.

Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου. Υπό τη διοίκησή του, ο ΟΤE εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤE να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το 2016 θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤE να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, προκειμένου να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΟΤE, λανσάρει συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες: τις υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού ΒΟΧ, την πλατφόρμα αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance και το Payzy by COSMOTE, την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λάνσαρε η εταιρεία στα τέλη του 2022 και έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες. Σύντομα το payzy θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στη Γερμανία από την Deutsche Telekom, ενώ πρόσφατα ο ΟΤE πρόσθεσε στο portfolio του και το payzy pro, ένα mobile app για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη και για τους καταναλωτές.

Ο διαρκής μετασχηματισμός του oμίλου

Τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΤΕ έγιναν πλήρως ορατά κατά την κρίση του Covid-19. Μέσα σε μόλις 72 ώρες, η εταιρεία κατάφερε 13.000 εργαζόμενοι για τον ΟΤE, ή το 80% του συνόλου, να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής σήκωσαν με απόλυτη επιτυχία την τεράστια αύξηση της κίνησης.

Παράλληλα, ο Όμιλος στάθηκε δίπλα στην πολιτεία στη μάχη που έδωσε για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η τηλεργασία για 10.000 δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση κ.ά. Εν μέσω πανδημίας, ο ΟΤE απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί και να παρέχει υπηρεσίες απρόσκοπτα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών και των ανθρώπων του, με ταχύτητα, ποιότητα και ευθύνη.

Το 2021 ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ένα νέο, ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη δεκαετία, το οποίο λάμβανε υπόψη τα βήματα που έκανε ο Όμιλος ΟΤE για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, το πόσο είχε αλλάξει η εταιρεία από το 2016 και πώς είχε αλλάξει η χώρα, η αγορά και οι πελάτες. Το νέο όραμα για το 2030 είναι να μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤE έχει λανσάρει νέες ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών του, όπως το BΟΧ, την πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού, το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, και το payzy by COSMOTE, την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές.

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤE με αριθμούς

  • Market Capitalization: €1,4 δισ. το 2011, €5,9 δισ. το 2023
  • Πορεία μετοχής OTE ’12-’23: 380%
  • Καθαρός δανεισμός: €4,3 δισ. το 2010, €0,446 δισ. το 2023 (-89,6%)
  • Επενδύσεις ’10-’23: €6,6 δισ.
  • Κόστος εθελουσιών ’10-’23: €1 δισ.
  • Κόστος προσωπικού (Ελλάδα): €0,97 δισ. το 2010, €0,31 δισ. το 2023 (-68%)
  • Ευρυζωνικοί πελάτες (Ελλάδα): 1,11 εκατ. το 2010, 2,3 εκατ. το 2023 ( 107%)
  • Πελάτες TV (Ελλάδα): 50.000 το 2010, 665.000 το 2023
  • Δίκτυο COSMOTE Fiber: 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
  • Υποδομή FTTH: Διαθέσιμη με 1,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έως το τέλος 2023

Δικτυακές υποδομές του μέλλοντος

  • Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και υποδομές στην Ελλάδα – 60% επενδύσεων του κλάδου
  • 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα & ευρωπαϊκό δίκτυο κορμού 21.000 χλμ. οπτικών ινών
  • FTTH στα 2/3 της χώρας έως το 2027 – COSMOTE 5G σε όλη τη χώρα

Η κοινωνική συνεισφορά

  • Κοινωνική συνεισφορά άνω των €42 εκατ. τα τελευταία 11 χρόνια
  • Εξοπλισμός 22 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως
  • €8 εκατ. για τη στήριξη 814 υποτρόφων

Related posts

Βράβευση της ΗΠΕΙΡΟΣ στα φετινά Monde Selection Quality Awards

admin

Sunlight: Τα deals που απογείωσαν την ελληνική βιομηχανία μπαταριών

admin

Εξαγόρασε πολυκλινική στην Κύπρο η ECM Partners, στο Ιατρικό Αθηνών η διαχείριση

admin

Νέο κατάστημα Carrefour Εxpress στην Αγορά Μοδιάνο

admin

ΗΡΩΝ και OPTIMUS ENERGY κάνουν πράξη την εξαίρεση των PPA από το πλαφόν

admin

Κωτσόβολος: Στα 700 εκατ. ευρώ ο πήχης

admin

Skroutz: Αύξηση κατά 24,44% στη μέση τιμή του καλαθιού κατά τις καλοκαιρινές εκπτώσεις

admin

Eurolife FFH: Νέο ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα εγγυημένου τεχνικού επιτοκίου

admin

Σύστημα αντι-drone ανέπτυξε η ΕΑΒ, επίδειξη στις ένοπλες δυνάμεις

admin