Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι οθόνες βλάπτουν τα μάτια μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Στην πραγματικότητα αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια της ξηροφθαλμίας, η οποία επηρεάζει -σύμφωνα με τις αναφορές- από το 5% έως το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και φυσικά τον τρόπο ζωής που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.


Μπορεί το μπλε φως της οθόνης να βλάψει τα μάτια μας;


Η επιφάνεια του ματιού αποτελείται από τα βλέφαρα, το δακρυϊκό φιλμ (το υγρό επίχρισμα του ματιού), τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Η υγεία τους συνδέεται με τη λειτουργία του ματιού και εάν κάποιο από αυτά επηρεαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό στο μάτι.


Το δακρυϊκό φιλμ φροντίζει για την ενυδάτωση του ματιού και οποιαδήποτε ανισορροπία, οδηγεί σε ερεθισμό. Τα βλέφαρα, από την άλλη, είναι αυτά που κρατούν το δακρυϊκό φιλμ ισορροπημένο προστατεύοντας τους οφθαλμούς και λιπαίνοντας την επιφάνειά τους. Το να ανοιγοκλείνουμε λιγότερο συχνά τα βλέφαρά μας -κάτι που κάνουμε όταν κοιτάμε μια οθόνη- αποτρέπει τη σωστή κατανομή των ενυδατικών στοιχείων στην επιφάνεια του ματιού.


Οι οθόνες είναι, επίσης, μια πηγή φωτός, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του ματιού και κατ’ επέκταση τη μείωση των δακρύων. Ζώντας στην ψηφιακή εποχή, είναι απίστευτα εύκολο να υπερεκτεθούμε στις οθόνες. Τα περισσότερα περιβάλλοντα εργασίας περιλαμβάνουν οθόνες, η ρουτίνα μας συνδέεται με χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση στο τέλος της ημέρας και είναι όλο και πιο συνηθισμένο το scrolling στα τηλέφωνά μας. Αν και η μείωση του χρόνου οθόνης είναι αδύνατη σε ορισμένες εργασίες, μπορούμε να μειώσουμε τον ερεθισμό και τα προβλήματα που προκαλούνται ακολουθώντας ορισμένες συστάσεις.


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το μπλε φως προκαλεί βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η εκτέλεση εργασιών σε κοντινή θέση, όπως η χρήση κινητών συσκευών, αλλά και ο χρόνος οθόνης μπορεί να αυξήσουν την καταπόνηση των ματιών ειδικά αν η χρήση γίνεται σε παρατεταμένες περιόδους.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,31% με «ράλι» από τη ΔΕΗ

admin

Κατώτατος μισθός: Διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου

admin

Σκρέκας: Στα 42 ευρώ το ποσό στήριξης για το ρεύμα και 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

admin

Ποια ενοίκια μειώνονται τουλάχιστον κατά 30% μέχρι τον Δεκέμβριο – Κέρδη και ζημιές για ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές

admin

Ιστορική απόφαση του Eurogroup: Τέλος για την σκληρή εποπτεία της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» τις απώλειες με Alpha και ΟΤΕ, στο -4% η Mytilineos

admin

Ρυθμίστε τις οφειλές στον ΕΦΚΑ για να έχετε ασφάλιση – Δέκα απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για την τροπολογία

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

admin

Αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει

admin