Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,31% με «ράλι» από τη ΔΕΗ

Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκε την Τρίτη το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να κόβουν πρώτοι το νήμα, δίχως ωστόσο να εντυπωσιάζουν. Άλλωστε, το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην ελληνική αγορά, η οποία μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση ενός «κατακόκκινου» μήνα.

Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της συνεδρίασης, πραγματοποιώντας μίνι – ράλι και δίνοντας «ρεύμα» στο υπόλοιπο ταμπλό. Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, δε, ενισχύθηκαν έως 2%, ενώ η Jumbo αναδιπλώθηκε κάτω των 26 ευρώ. Η Epsilon Net, από την πλευρά της, έβαλε «φρένο» στο 6ήμερο καθοδικό σερί, ανακάμπτοντας κατά 12%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «μετρημένη» άνοδο κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 1.219,57 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερες από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.215,80 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.209,44 έως 1.223,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 73,2 εκατ. ευρώ.

Αναιμικά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε μικρά κέρδη, καθώς τερμάτισε στο 0,48% και τις 963 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ήδη «τρέχει» στην περίπτωση της Eurobank.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν 2% και φλέρταρε με το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διευρύνθηκε στο 1,1% και το 1,34 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε οριακά στο -0,3% και το 1,53 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να μένει σταθερή στα 5,5 ευρώ.

Alpha Bank 1,13% 1,34 ευρώ Eurobank -0,33% 1,53 ευρώ Εθνική Τράπεζα 0% 5,59 ευρώ Πειραιώς 1,90% 2,896 ευρώΤι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 0,16% και 2.979 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνθηκε αισθητά κατά 3,2% και επαναπροσέγγισε τα 10 ευρώ (9,8 ευρώ), με τις μετοχές των Σαράντης, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ να εκτινάσσονται έως το 4%. Cenergy και Titan, δε, αυξήθηκαν κατά 1,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,4% και μειώθηκε στα 25,7 ευρώ, με τη μετοχή της Quest να περιορίζεται στο -1,5% και τα 5,7 ευρώ. ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ απώλεσαν πέριξ του -1%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε στο -0,7% και τα 13,1 ευρώ, παρά τα ισχυρά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ( 1,32% και 1.977 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο 12% και τα 9,22 ευρώ, ανακόπτοντας το σερί των έξι πτωτικών συνεδριάσεων (συνολικές απώλειες -31%), ως απόρροια της πτωτικής αναθεώρησης των κερδών του 2022. Profile, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ κέρδισαν έως 3%, ενώ η Αλουμύλ εκτινάχθηκε στο 8,3% και τα 2,3 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis συρρικνώθηκε κατά 1,3%. Entersoft και Πλαστικά Θράκης, δε, έχασαν από 2,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 82,6 δισ. ευρώ.

Ισχυρή διόρθωση τον Σεπτέμβριο
Η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει «αιχμάλωτος» της νευρικότητας και της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές δίνουν «μάχη» για να επικρατήσουν έναντι των πωλητών.

Οι τελευταίοι, πάντως, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι των τελευταίων εβδομάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε μια διόρθωση της τάξης του 7% μέσα στον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του 30%.

Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στο εξωτερικό, ως απόρροια του δόγματος των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αλλά και των ανησυχιών περί επικείμενης ύφεσης, δεν επιτρέπει στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων δείχνουν να «ξεφουσκώνουν» ελαφρώς, παρότι παραμένουν αρκετά ισχυρά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξέλιξη άκρως αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού αλλά και την υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (40%).

Την Τετάρτη, δε, θα ξεκινήσει η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από πολλά χρόνια, με την Optima Bank να ετοιμάζεται για την πρεμιέρα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει να βελτιώσει κάπως την εικόνα του, απορροφώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας «χασούρας».

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,44% και τις 448 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,70%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,91%. Στο Λονδίνο, δε, ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 200 μονάδες, οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 0,12% και τα 89,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,03% και τα 93,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,62% και τα 1.924 δολάρια ανά ουγγιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Η επίσκεψη Κασσελάκη στη Βουλή και οι πρώτες συναντήσεις: Πού πήγε, τι είπε με τους βουλευτές – Δείτε φωτογραφίες

Ετοιμάζει βαλίτσες για Στρασβούργο ο Τσίπρας – Θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Είχα επαφές με τη μαφία, όταν σπούδαζα στη Νάπολη» αποκαλύπτει η Ματίνα Παγώνη

Related posts

Jumbo: Κανονική άδεια ή αναστολή εργασίας το δίλημμα Βακάκη στους εργαζόμενους

admin

Financial Times: Η UBS προσφέρει $1 δισ. για την εξαγορά της Credit Suisse

admin

Εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων – Ξεκινούν οι προκαβολές

admin

Ανεργία: Πτώση σημείωσε η ανεργία τον Ιανουάριου του 2022 – Στο 12,8% έναντι 16,2% το 2021

admin

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα καταβληθεί

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στο «πράσινο» και βρίσκεται μια «ανάσα» από τα υψηλά 3,5 μηνών

admin

Ημερίδα Ινστιτούτου Καραμανλή: Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν την ελληνική οικονομία

admin

Αύξηση κερδών και πάνω από 100% για τις εταιρείες τροφίμων τη «χρονιά του πληθωρισμού»

admin

Στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 6,9% φέτος και 4,5% το 2022 με τα «γνωστά» μέτρα

admin