Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πώς είδαν JP Morgan-UBS τη συμφωνία Alpha Bank με Unicredit

Η JP Morgan διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης για τις μετοχές της Alpha Βank και της ιταλικής UniCredit Bank, μετά τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ συστήνει τιμή-στόχο για την ελληνική τράπεζα στα 2,20 ευρώ που προσφέρει 73% περιθώριο ανόδου και 32 ευρώ για την ιταλική τράπεζα που προσφέρει 42% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι για την Alpha Bank η συναλλαγή αναμένεται να βελτιώσει τον δείκτη CET1 κατά πάνω από 100 μ.β. και τον δείκτη ROTE κατά 50 μ.β., όπως καθοδηγεί η εταιρεία κυρίως μέσω της αποενοποίησης του ρουμανικού ενεργητικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης θα απλοποιήσει το δίκτυο της Αlpha Bank στη Ρουμανία, το οποίο λόγω κλίμακας σε σχέση με τον Όμιλο υποαπέδιδε, με περαιτέρω ανοδικό κίνδυνο για τα κέρδη ανά μετοχή από την εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα με τη UniCredit Bank.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η UniCredit Bank και η Αlpha Bank συμφώνησαν σε βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Ρουμανία για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12%. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η UCG αναμένεται να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, με το μερίδιο της Αlpha Bank να ανέρχεται στο 9,9%. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας, οι εταιρικές εγκρίσεις για τη συγχώνευση και οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Στη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, η UniCredit Bank προσφέρεται να αγοράσει το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου στην Αlpha Bank ίσο με 9%. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ, η UniCredit Bank έχει δεσμευτεί να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου ίσο ή μεγαλύτερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών, με τη UniCredit να επενδύει ένα συνολικό προσυμφωνημένο ποσό εντός μιας περιόδου 24 μηνών. Η UCG και η Αlpha Bank έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας στην Ελλάδα για διανομή των bancassurance, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων της UCG.

UBS: Πού οδηγεί το deal Αlpha-Unicredit

Ο ελβετικός οίκος της UBS κάνει την πρώτη εκτίμηση για το τι μπορεί να σημαίνουν για την ιταλική τράπεζα UniCredit και την εγχώρια τράπεζα Αlpha Bank οι συμφωνίες σε Ρουμανία και Ελλάδα.

Αναφορικά με τη UniCredit, η UBS επισημαίνει ότι οι συμφωνίες στη Ρουμανία ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεών της, αλλά η συμμετοχή στην Αlpha Bank μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα από τους επενδυτές.

Η UBS προσδοκά ότι οι επενδυτές της UniCredit θα προσεγγίσουν διαφορετικά τα μέρη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UBS, σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένει ελάχιστες αντιδράσεις όσον αφορά τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά, στη Ρουμανία, μέσω της αύξησης κατά 30-40% των υπολοίπων δανείων και καταθέσεων και την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UniCredit να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.

Αντίθετα, αναμένει περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Αlpha Bank, δεδομένου ότι ηUniCredit δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα.

Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση της UniCredit προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να προκύπτει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Αlpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο στα 45-50 εκατ. ευρώ και την προσθήκη των συνεργειών κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της τράπεζας UniCredit στην Alpha Βank.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit θα υποστεί 15 μονάδες βάσης πτώση στον δείκτη κεφαλαίων CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της Αlpha Bank με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες», συμπεραίνει η UBS.

H σύσταση για τη μετοχή της UniCredit, πριν τις ανακοινώσεις, ήταν ‘Buy’ με τιμή-στόχο στα €38,70 έναντι €22,13 την Παρασκευή. Σήμερα αντιδρά θετικά στο Μιλάνο με άνοδο 0,66% στα €22,27, ενώ η μετοχή της Αlpha Bank δεν διαπραγματεύεται.

Related posts

Τράπεζες: «Ηπια» πιστωτική επέκταση φέτος με… μπαλαντέρ τη ΓΕΚ

admin

Wells Fargo: Στα $4,74 δισ. αυξήθηκαν τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

admin

Στο 4% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα Σουηδίας

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημιές έως $140 εκατ.

admin

Επέστρεψε υγιή δάνεια 300 εκατ. στην Πειραιώς η Intrum Hellas

admin

HSBC: Αύξηση κερδών και μπόνους σε εργαζόμενους

admin

Νέο πρόγραμμα λύσεων για μικρές επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Οι Ζωγραφάκης, Γιαννόπουλος και Ζαριφόπουλος στο Δ.Σ. της Attica Bank

admin

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Alpha Bank η αύξηση κεφαλαίου

admin