Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κερδίζουν οι γιατροί με την αύξηση 20% στις υπερωρίες – Παραδείγματα

Από τον Ιανουάριο του 2024,

θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ

, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμα πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2024. «Επιστρέψτε μου σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα πρωτοβουλία: Από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των ιατρών ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10% που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Για παράδειγμα, ένας επιμελητής β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.

Την ίδια ώρα, ένας συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης με το νέο έτος αυξάνεται με επιπλέον κόστος 20 εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ..

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, παραμονής και προσέλκυσης ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές.

Στόχος είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό και να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κατά 20% στο πλαφόν συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ τον μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα.

Το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:Εισιτήρια για το γήπεδο μόνο μέσω gov.gr και κωδικούς Τaxis – Τα 6 1 μέτρα της κυβέρνησηςΠυροβολισμοί στο Γκάζι: «Δεν γνωρίζαμε τους δράστες» φέρεται να κατέθεσε ένας από τους τραυματίες – Πώς έγινε το επεισόδιοΘεσσαλονίκη: Βαθύ τραύμα στον θώρακα φέρει ο σκύλος που μαχαίρωσε ο αλλοδαπός ρασοφόρος

Related posts

Άδεια ειδικού σκοπού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι για αναστολές

admin

Χρηματιστήρια: «Ράλι» με φόντο την Ουκρανία – Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο

admin

Ενέργεια: Όλη η αλήθεια για τo ενεργειακό κόστος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

admin

Λάχλαν Μέρντοχ: Στα χέρια του η μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούπερτ

admin

Ο μυστικός “Kανόνας των 20” που προστατεύει την όραση στη στιγμή – Κι όμως λειτουργεί

admin

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 στην Ελλάδα

admin

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα… Πάνου Καμμένου με επίκεντρο το «Μέγαρο» στη Λ. Συγγρού

admin

ΕΛΣΤΑΤ: «Άλμα» 8,9% στις τιμές υλικών για νέες κατοικίες τον Μάρτιο

admin

Σκέρτσος: Υπήρξε ανταπόκριση για τις τιμές των εισιτηρίων από τις μεγάλες ακτοπλοϊκές, αλλά το θέμα δεν τελείωσε

admin