Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυραύλους κρουζ θέλει να αγοράσει η Ελλάδα

Οι ΗΠΑ τον αποδέσμευσαν και η Ελλάδα ενδιαφέρεται να τον αποκτήσει στο πλαίσιο των οπλικών συστημάτων με τα οποία θέλει να εξοπλίσει τα μαχητικά F-16 Viper και φυσικά τα F-35 Block 4. Ο λόγος για τον πύραυλο κρουζ με πολύ χαμηλή παρατηρησιμότητα, επί της ουσίας δηλαδή στελθ, που «ακούει» στο όνομα AGM-158 JASSM.

Με αφορμή το πράσινο φως της κυβέρνησης των ΗΠΑ για πώληση του πυραύλου κρουζ, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο ελληνικό «Πεντάγωνο» ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, Λόρενς Πράβετσεκ, ο οποίος συναντήθηκε με επιτελείς στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων μιας σειράς συστημάτων της εταιρείας. Το όνομα του πυραύλου ωστόσο ήταν αρκετό προκειμένου τα τηλέφωνα με τις πηγές να «ανάψουν» και αυτές να βεβαιώσουν πως η Πολεμική Αεροπορία δεν ενδιαφέρεται απλά για τον συγκεκριμένο πύραυλο αλλά και για την έκδοση ER (Extended Range).

Αυτό γιατί στη συγκεκριμένη έκδοση ο AGM-158 JASSM-ER έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 920 χιλιόμετρα δίνοντας για πρώτη φορά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματικά δυνατότητες για υποστρατηγική κρούση. Στην παρούσα φάση πάντως δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο επίσημο αίτημα με αποστολή Επιστολής Αιτήματος (LOR) προς τις ΗΠΑ.

Στόχους σε τεράστιο βάθος

Οπως εξηγούν ιπτάμενοι, ένα μαχητικό όπως το F-16 Viper ή το F-35 Βlock 4 θα μπορεί να προσβάλλει στόχους σε πραγματικά τεράστιο βάθος καθώς ο πύραυλος αυτός είναι επί της ουσίας μη ανιχνεύσιμος από τα εχθρικά αντιβαλλιστικά ραντάρ και η κεφαλή του είναι τέτοια που μπορεί να εξουδετερώσει στρατηγικούς στόχους όπως για παράδειγμα εχθρικά στρατηγεία και υποδομές βαθιά μέσα στην ενδοχώρα του εχθρού. Ακόμα και στην κανονική του έκδοση το βεληνεκές είναι 370 χιλιόμετρα, κάτι που τον καθιστά υπέρτερο ακόμα και του πυραύλου κρουζ Scalp που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία για εκτόξευση από τα μαχητικά Mirage 2000-5 και Rafale.

Για την αρχική έκδοση των 370 χιλιομέτρων είχε ενδιαφερθεί και πάλι η Ελλάδα όταν αποκτούσε τα F-16 Block 52 , στις αρχές του 2000, αλλά τότε η απάντηση από την Ουάσιγκτον ήταν αρνητική.

Kατά της Συρίας

Ο JASSM χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων της 14ης Απριλίου 2018 κατά της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Δύο B-1 Lancers των ΗΠΑ εκτόξευσαν συνολικά 19 JASSM ως μέρος επιδρομών εναντίον τριών στόχων χημικών όπλων που φέρονταν να ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Και οι 19 πύραυλοι JASSM εκτοξεύτηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο Barzah, το οποίο καταστράφηκε από το χτύπημα. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν JASSM-ER με βεληνεκές 920 χιλιόμετρα, αλλά αργότερα διευκρινίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν βασικά μοντέλα JASSM των 370 χιλιομέτρων.

Η έκδοση του εκτεταμένου βεληνεκούς προέκυψε χωρίς αλλαγή των διαστάσεων του όπλου ή της πολεμικής κεφαλής των 450 κιλών, αλλά μέσω κινητήρα turbofan χαμηλότερης καταναλώσεως και μεγαλύτερης δεξαμενής καυσίμου. Οι δύο εκδόσεις είναι κοινές κατά 70% ως προς τα υλικά και κατά 95% ως προς το λογισμικό.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις στις 12 Μαρτίου το State Department έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση 821 πυραύλων αυτής της έκδοσης από την Πολωνία, η οποία έχει ήδη στο οπλοστάσιό της τη συγκεκριμένη έκδοση, και άλλων 120 στις αρχές Φεβρουαρίου από την Ολλανδία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι, διαρκούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να δώσει αυτόν τον πύραυλο σε ευρωπαίους συμμάχους της.

Related posts

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετακομίζει…

admin

Δέκα χρόνια Παύλος Φύσσας: Τι (δεν) διδαχθήκαμε

admin

Τι ψάχνει στο παζάρι της έντασης με την Ελλάδα ο Ερντογάν;

admin

Θετικά σχόλια στον σερβικό Τύπο για τη στάση Τσίπρα στο ζήτημα του Κοσόβου

admin

ΣΥΡΙΖΑ για 25η Μαρτίου: Παραμένει ζώσα η διεκδίκηση για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία

admin

ΠΑΣΟΚ: συσπείρωση στο προοδευτικό Κέντρο με… συνδρομή Κασσελάκη

admin

Με σύστημα «4-4-2» στην πολιτική σκακιέρα

admin

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για εμπόριο, επιχειρήσεις, τεχνολογία

admin

Με ηχηρές απουσίες και… μπόλικη οργή η σύνοδος του ΟΑΣΕ

admin