Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη θεσμική συζήτηση σε καλό κλίμα

Ηταν η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θεσμικό τετ α τετ, σε καλό κλίμα, αλλά και επιβεβαιωτικό των πολιτικών διαφορών των δύο ανδρών με εμφανές το τρακ αρχικώς από την πλευρά Κασσελάκη, αλλά και με αμοιβαία κατανόηση του κρίσιμου momentum για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή – ο Κασσελάκης επίσης θεσμικά έχει ζητήσει να δει και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, σε μια συγκυρία που το κόμμα του δοκιμάζεται από εσωτερικές περιδινήσεις.

Ενημέρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του, του ευχήθηκε καλό μήνα και τον ρώτησε εάν έχει προσαρμοστεί στους καινούργιους χώρους. «Στη Βουλή όχι ακόμα, αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον, όμως, σίγουρα. Και στην Ελλάδα» απάντησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα του ραντεβού και στα ενδότερα: Αφού έφυγαν οι κάμερες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν επίσης ότι το ραντεβού έγινε σε καλό κλίμα τόσο σε θεσμικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο – σαν απόδειξη αυτού επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά η χρονική διάρκεια του τετ α τετ – περίπου μία ώρα. Οι πολιτικές διαφορές των δύο ανδρών έγιναν εμφανείς στην πορεία της συζήτησής τους. Ωστόσο, αν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει με τρεις λέξεις τη μία ώρα που πέρασαν κουβεντιάζοντας, θα έλεγε πως συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Παρ’ όλα αυτά, η πρωτοβουλία που πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης για μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εκτιμάται ως θετική από το περιβάλλον του τελευταίου. Ο ίδιος τού δήλωσε, μάλιστα, πως είναι πάντα στη διάθεσή του – όπως και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών – για την ενημέρωσή τους. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κάτι που ο Μητσοτάκης δεν έχει κόψει ποτέ και σε κανέναν άλλωστε» αναφέρει χαρακτηριστικά μια πηγή.

Τα 4 θέματα

Από τη μεριά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι πηγές που έχουν γνώση του ραντεβού περιγράφουν μια θεσμική συνάντηση όπου ο Στέφανος Κασσελάκης ανέδειξε – πέραν της ψήφου των αποδήμων και των δικαιωμάτων τους που τόνισε, και αυτό έλαβε χώρα on camera – τέσσερα θέματα που σύμφωνα με τη θεώρηση του Κασσελάκη είναι μείζονος σημασίας. Κατ’ αρχάς ζήτησε να διευκολυνθεί η διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να κάνει άρση του απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προκειμένου αυτοί να καταθέτουν ως μάρτυρες. Το περιβάλλον της Κουμουνδούρου λέει πως ο Κασσελάκης έθεσε επίσης την κατάργηση κάθε ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που δίνει στα στελέχη τραπεζών, Ταμείων, δημοσίων οργανισμών, επιτροπών κάθε δικαίωμα ασυλίας.

Ακόμα, σημειώνουν πως έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόταση αλλαγής του νόμου για το «πόθεν έσχες» που θα περιλαμβάνει πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες». Και σε συνέχεια της στρατηγικής του για το ΑΣΕΠ – την Τρίτη συνάντησε τη διοίκηση και τους εργαζομένους του φορέα και είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο και «να είναι στο κέντρο ενός Δημοσίου το οποίο θα δουλέψει για όλους τους πολίτες» – αιτήθηκε όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς να γίνονται μόνο από το ΑΣΕΠ.

Related posts

ΝΑΤΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες

admin

Η παρέμβαση Παππά εξόργισε το ΠΑΣΟΚ και βραχυκύκλωσε την Κουμουνδούρου

admin

Σε… «πατάτα» χρεώνει το Newsletter Gate η ΝΔ – Σκάνδαλο και ανικανότητα καταλογίζει η αντιπολίτευση

admin

Ακρίβεια: Επιμένει παρά τα μέτρα – Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης ενώ βασικά είδη γίνονται απλησίαστα

admin

Το ζήτημα των Τσάμηδων έθεσε στον Νίκο Δένδια η ΥΠΕΞ της Αλβανίας

admin

Τρεις δημοσκοπήσεις, ένα το συμπέρασμα: Απέτυχε το επιτελικό κράτος ΝΔ – Απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η «χλιαρή» χειραψία Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

admin

Πυρά κομμάτων σε Συρίγο για τη Συνθήκη της Λωζάνης – «Ηταν επιστημονική ανάλυση» λέει ο Π. Μαρινάκης

admin

Μια κυβέρνηση χωρίς εμπόδια και αντίλογο

admin