Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ καταδικάστηκε στη Λετονία για ξέπλυμα χρήματος – Έως έξι χρόνια φυλακή

O Ίλμαρς Ρίμσεβιτς, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Λετονίας για δωροδοκία και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έξι ετών και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Η απόφαση της Τετάρτης ανέφερε ότι ο Ρίμσεβιτς, 58 ετών, παραβίασε το νόμο δεχόμενος πληρωμές και ένα ταξίδι στη Ρωσία από μετόχους μιας τράπεζας που δεν λειτουργεί πλέον, πριν από μια δεκαετία. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης έξι ετών και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Ο Ρίμσεβιτς ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η σύλληψη του Ρίμσεβιτς το 2018 ήταν μέρος ενός κύματος σκανδάλων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που κατέκλυσε τη Λετονία και τη γειτονική Εσθονία. Η χώρα της Βαλτικής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είδε το μοντέλο του τραπεζικού της τομέα για μετακίνηση δολαρίων ΗΠΑ για ρωσικές δραστηριότητες να καταρρέει καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απαίτησε ρυθμιστικές αλλαγές και οι μεγάλες ξένες τράπεζες έλαβαν μέτρα, μεταξύ άλλων κλείνοντας λογαριασμούς.

Η πτώση του Ρίμσεβιτς μετά από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα ως διοικητής ή ως αναπληρωτής διοικητής κεντρικής τράπεζας ήταν ταχεία και ακολούθησε τη δημοσίευση φωτογραφιών που τον απεικόνιζαν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί για συμφωνίες που έγιναν σε μια σάουνα και ενδείξεις δωροδοκιών.

Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή του κοινού της Λετονίας, με μια ταινία και δύο βιβλία να έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Ένα πρόσφατο βιβλίο ενός φίλου του Ρίμσεβιτς που δηλώνει αθώος έγινε μπεστ σέλερ σε πολλά καταστήματα της Ρίγα.

Οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε μυστικές υποκλοπές σε σάουνα το 2013 και σε μαρτυρίες δύο μετόχων της Trasta Komercbanka, η οποία έκλεισε το 2016, εν μέρει λόγω νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο ένας ανακάλεσε αργότερα την κατάθεσή του, ενώ ο άλλος πέθανε.

Η ποινική ιχνηλάτηση καθυστέρησε λόγω προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με πιθανή ασυλία του Ρίμσεβιτς από δίωξη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι δεν υπήρχε ασυλία για το ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ρίμσεβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τρεις εμπορικές τράπεζες που – σύμφωνα με τον ίδιο – συνωμότησαν εναντίον του για τα νομικά του προβλήματα, αντιμετωπίζει επίσης ποινική δίκη για απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων και για αγορά πλαστού πιστοποιητικού Covid-19.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Related posts

Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν 23 επιθέσεις σε δύο εβδομάδες

admin

Κίνα: Ο παγκόσμιος συναγερμός για την Covid τερματίστηκε “αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν”

admin

“Έκανα τα πάντα” για την Ουγγαρία, είπε ο Ορμπάν, αφότου είπε το “ναι” στη βοήθεια προς την Ουκρανία

admin

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο η απονομή των βραβείων Έμι, λόγω της απεργίας στο Χόλιγουντ

admin

Μήνυμα πρέσβη Κίνας στην Ελλάδα προς ΗΠΑ: “Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο”

admin

Σερβία: Κατέθεσε στην αστυνομία ο υπαίτιος για τα αιματηρά επεισόδια στο Κόσοβο Μ. Ραντόιτσιτς

admin

Ουκρανία – φράγμα Καχόβκα: Πώς επηρεάζει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

admin

Η Ρωσία απελαύνει 9 Φινλανδούς διπλωμάτες ως “απάντηση” στην κίνηση του Ελσίνκι τον Ιούνιο

admin

ΗΠΑ: Μια νεκρή και δώδεκα τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο στο Σιάτλ

admin