Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας με δύο αναγνώσεις

Στους ρυθμούς της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» για τις παραποιημένες ενδοεπικοινωνίες του ΟΣΕ το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, κινείται η Βουλή από χθες το βράδυ. Πρόκειται για μια κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη τόσο σε επίπεδο πολιτικών αναγνώσεων όσο και συμβολισμών η οποία για πρώτη φορά έφερε τόσο κοντά τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα παρέχει στην πλειοψηφία την ευκαιρία να εμφανιστεί συσπειρωμένη μετά το «ρήγμα» που καταγράφηκε στις τάξεις της για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο το πολιτικό ζητούμενο της ύψιστης θεσμικής πρωτοβουλίας είναι κατά πόσον έστω και τώρα θα δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τον επίμαχο αλλοιωμένο διάλογο πριν από τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ (στόχος είναι κατά τις 9.00) με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ τον τόνο θα δώσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ο Ανδρουλάκης ότι «αυτή τη φορά δεν έχει άλλη επιλογή, θα έρθει να απολογηθεί». Η καθυστέρηση στη σύνταξη του τελικού κειμένου οφειλόταν στις διεργασίες με τα άλλα κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – τα οποία ενημερώθηκαν από νωρίς τηλεφωνικά από τον Ανδρουλάκη ενώ στη συνέχεια τους εστάλη το κείμενο για να διατυπώσουν παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν στην τελική εκδοχή της πρότασης.

Με 85 υπογραφές

Πριν εμφανιστεί ο έχων την πρωτοβουλία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια, έσπευσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς να δηλώσει ότι σύσσωμη η ΚΟ του κόμματός του συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας. «Αναλαμβάνω μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου» είπε ο Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση (υπογράφεται από 85 βουλευτές) τονίζοντας ότι «σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά – συγκάλυψη – ατιμωρησία».

Κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι είναι πολιτική επιλογή της «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, σημείωσε ότι από την 28η Φεβρουαρίου 2023 και μετά «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης» (με την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με την απόρριψη της πρότασης για προανακριτική για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, με την εξεταστική επιτροπή και το «ανθρώπινο λάθος», ενώ πλέον μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» και με τη σπουδή κάποιων να παρέμβουν στις ηχογραφημένες συνομιλίες πριν παραδοθούν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη).

Πυρά από Ανδρουλάκη

«Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές απαντήσεις» είπε θέτοντας τα ερωτήματα: Ποιος την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο; Οπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου, αυτών που οργάνωσαν τις υποκλοπές και πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού». Απαντώντας δε σε όσους συνέδεσαν την πρόταση δυσπιστίας με «συμφέροντα» είπε ότι «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» δηλώνοντας: «Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας».

Στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρεται ότι «οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη – διαφθορά – ατιμωρησία»» ενώ τονίζεται ότι «η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών δεν μπορεί να συνεχιστεί». Οπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη «έχετε ηθικά απολέσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση – απομένει η ηχηρή πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

«Καλοδεχούμενη» η μομφή

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση ζητώντας να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία, ενώ σχολίασε ότι όσα αναπτύσσονται σε αυτήν έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια και τον δημόσιο διάλογο πλείστες όσες φορές. «Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που σας οδηγεί στην κατάθεσή της; Το δημοσίευμα του «Βήματος» που αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία δόθηκαν άμεσα εξηγήσεις και δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της» συμπλήρωσε με το σκεπτικό ότι το επίμαχο υλικό «το οποίο βρίσκεται στον ανακριτή, έχει δημοσιευτεί και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στην κρατική τηλεόραση, υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις, σεις κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση».

«Οταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο, με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές» παρατήρησε ο Βορίδης, ο οποίος απέδωσε στην αντιπολίτευση «ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις και υπαινιγμούς» κατηγορώντας την ότι με την πρόταση δυσπιστίας «δημιουργεί συνθήκες εκμετάλλευσης της τραγωδίας για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη «που λέει «σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας»». «Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε» είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Τη θέση Κασσελάκη για «παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές» επανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος με δήλωσή του στο περιστύλιο, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι η Πλεύση Ελευθερίας προσυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας για «δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος της ατιμωρησίας». Το ΚΚΕ έκανε γνωστό ότι αν και δεν συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας, θα την ψηφίσει.

Related posts

Σπίρτζης: Σε παραζάλη η ΝΔ για τα Τέμπη – Δεν αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη, θα κριθώ από τη Δικαιοσύνη

admin

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ειλημμένη η απόφαση απαλλαγής» και αποχωρεί από την Εξεταστική

admin

Ακσενέρ: Εχω καταγωγή από τη Δράμα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη

admin

Χρήστος Σπίρτζης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να ομογενοποιηθούν» ενόψει ευρωεκλογών

admin

Κάτω από τη βάση λόγω υποκλοπών

admin

Δένδιας: Ουδείς εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού

admin

Αλέξης Χαρίτσης: Οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρθούν πάρα πολύ γρήγορα

admin

ΚΥΣΕΑ: Ποιοι αναλαμβάνουν τις καίριες θέσεις σε Στρατό, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία

admin

Το… μπέρδεμα με την απόφαση για την ημερομηνία ορκωμοσίας της Βουλής

admin