Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024

«Παράθυρο» για έκτακτες παροχές και το 2023 ανοίγει το

προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού

που κατέθεσε χθες στις Βρυξέλες η κυβέρνηση. Παρά τις δυσκολίες και τις διεθνείς αντιξοότητες, τα στοιχεία που υπέβαλε στην Κομισιόν η Αθήνα δείχνουν ότι ίσως η

ανάπτυξη

είναι τελικά μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Σε συνδυασμό με τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να βρει περίσσευμα για νέα μέτρα στήριξης ως το τέλος του έτους, το κείμενο του Προσχεδίου δείχνει ότι μπορεί σε ένα-δύο μήνες να υπάρξουν νέα περιθώρια για ανακοινώσεις παροχών από Προϋπολογισμό, πέραν όσων υπήρχαν ως τώρα.

Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από την υψηλή αποδοτικότητα στις εισπράξεις φόρων, που σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος Κρατικού Προϋπολογισμού ξεπέρασαν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 3,156 δισ. ευρώ ή 7,5% τους στόχους που είχαν τεθεί πριν ένα χρόνο στον Προϋπολογισμό του 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ) προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου φέτος, αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους. Αν και τα έσοδα αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες (λόγω φυσικών καταστροφών, ακρίβειας κλπ) η δυναμική αυτή δείχνει να συνεχίζεται και στους τελευταίους μήνες του έτους.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα τα καταφέρνει – και καλύτερα ίσως από το αναμενόμενο- μεταφέρει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Λουξεμβούργο όπου διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου εξετάζονται η αποδοτικότητα των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, αλλά και οι συνέπειες των πολέμων σε Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που απέστειλε στις Βρυξέλλες πάντως η Αθήνα, το Προσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου, αυξήσεις εισοδημάτων, αλλά και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Διαβάστε περισσότερα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:



Τελεσίγραφο Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη44χρόνος βίασε 93χρονη και 95χρονη σε νοσοκομείο της Γαλλίας – Η μια πέθανε από καρδιακή προσβολή

Αλλάζει σήμερα ο καιρός – Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Related posts

Μισθοί: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου – Ποιοι θα δουν αύξηση έως και 10%

admin

Πιερρακάκης: Οι επιχειρήσεις στηρίζονται για να αποκτήσουν καινοτόμα εργαλεία με το «Ελλάδα 2.0»

admin

Σκυλακάκης: Οι επόμενοι 4-5 μήνες θα είναι «δύσκολοι» από πολλές πλευρές

admin

Σφίγγει η «κάνουλα» του χρήματος: Σε αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

admin

Εφορία: Αλλάζουν όλα στους ελέγχους με κάμερες, συντηρητικές κατασχέσεις και ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε»

admin

Bonus στο Δημόσιο: Ποιοι θα πάρουν έως και 2 μισθούς επιπλέον

admin

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Η διαδικασία αναλυτικά

admin

Tο Δημόσιο ασκεί τα warrants για τις μετοχές της Aegean – Aγορά εισηγείται ο Ευτύχης Βασιλάκης

admin

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές θα εντείνει την αβεβαιότητα

admin