Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσδοκίες για κινήσεις από τον ΟΗΕ

Την πρόθεσή του να σπάσει το αδιέξοδο και να μπορέσει να επανεκκινήσει η διαδικασία διαλόγου για το Κυπριακό επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ωστόσο να εμμένει στη θέση για λύση δύο κρατών και «αναγνώριση των νέων πραγματικοτήτων στο νησί» και να συνεχίζει να επιδιώκει αναγνώριση των κατεχομένων. Ο διορισμός της νέας «προσωπικής απεσταλμένης» του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελα Ολκίν Κουεγιάρ, που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, δημιουργεί μία κινητικότητα. Με το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην επηρεάζει στο ελάχιστο το Κυπριακό.

Το ζήτημα της κυριαρχίας άλλωστε αναμένεται να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, ενώ στο πλαίσιο των προετοιμασιών εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τις συνομιλίες. Με ερωτηματικό να αποτελεί το ποιο θα μπορούσε να είναι το «ένα βήμα πίσω», σε αυτό το ζήτημα που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως και να είναι αποδεκτό από την πλευρά της Λευκωσίας, χωρίς να αποτελεί υποχώρηση από τη θέση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για τη Λευκωσία πάλι είναι εξαιρετικής σημασίας να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ουσίας από την πλευρά του ΟΗΕ, μέσα και από τον διορισμό της νέας απεσταλμένης η οποία θα κριθεί από τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει, το ποιες θα είναι οι κινήσεις της στην Κύπρο, αλλά και από τον  χρόνο που θα δαπανήσει στην Κύπρο, όπως επισημαίνεται και σε αναλύσεις των κυπριακών ΜΜΕ. Με τις κινήσεις της νέας απεσταλμένης να αναμένεται να δείξουν εάν υπάρχει διάθεση από την πλευρά του ΟΗΕ να σπάσει το αδιέξοδο.

Συνάντηση

Τατάρ – Ερντογάν

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, βρέθηκε για ακόμα μία φορά στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή όπου είχε συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Κιπρίς» στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι κατεχόμενα και Αγκυρα αποκλείεται να υποχωρήσουν από τη θέση περί δύο «ίσων και κυρίαρχων κρατών». Κάτι που ο Τατάρ χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Ερντογάν δεν προσκάλεσε τον Χριστοδουλίδη στην Αγκυρα. Στη συνάντηση Τατάρ – Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο τούρκος αντιπρόεδρος Τζεντέτ Γιλμάζ και ο κατοχικός «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, ενώ δεν ακολούθησαν δηλώσεις, με κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης να είναι η οικονομία και η ροή κονδυλίων στα κατεχόμενα.

Ο Τατάρ επιχειρεί την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να καταφέρει αλλαγή της θέσης της Ρωσίας απέναντι στο ψευδοκράτος, θεωρώντας ότι μπορεί να μετατρέψει τον πάγο στις σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας σε ευκαιρία για το κατοχικό καθεστώς. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά, μέσω δηλώσεων που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS,  αναγνώριση των κατεχομένων, υποστηρίζοντας ότι «ο Βορράς και ο Νότος του νησιού πρέπει να συνυπάρξουν ως ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη» και η ρωσική πλευρά, όπως ισχυρίζεται, θα πρέπει «να επανεξετάσει την προσέγγισή της σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Και το συμφέρον της Μόσχας είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται με την πλευρά της ευρωπαϊκής λύσης, η οποία προϋποθέτει ότι ο Βορράς και ο Νότος της Κύπρου πρέπει να ενωθούν σε ένα είδος ομοσπονδίας υπό την ηγεσία της ΕΕ και ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς αυτή την περιοχή». Ζητά ακόμα από τη Μόσχα να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Κύπρο στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο Τατάρ προειδοποιεί μάλιστα τη Ρωσία ότι αν το νησί ενταχθεί ενωμένο στην ΕΕ, τότε η Μόσχα θα χάσει την επιρροή της στην περιοχή.

Related posts

Οικονόμου: Πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το 2022

admin

Ναυάγιο στην Πύλο: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών από τις κρατικές Αρχές

admin

Υπουργείο Υγείας: Οι προτεραιότητες στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία

admin

«Βραχυκύκλωμα» με τα email της Ασημακοπούλου – Εκνευρισμός στο Μαξίμου

admin

Γεωργιάδης: Ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις κατά της Ρωσίας θα αναγκαστεί ίσως να πάρει η Ευρώπη στο μέλλον

admin

Συναγερμός στη Βουλή λόγω του εντοπισμού μαθήτριας με μαχαίρι

admin

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Υπάρχουν, όμως, εκφυλιστικά φαινόμενα»

admin

Τουρκικό ΥΠΕΞ για ναυάγιο στην Πύλο: Επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση από τη διεθνή κοινότητα

admin

Χατζηδάκης: Τριπλή ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και με αύξηση 7,5% από τον Φεβρουάριο του 2023

admin