Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιο αποφορτισμένη η δεύτερη ημέρα… φροντιστηρίων

Την εκτόνωση εσωκομματικών αναταράξεων, οι οποίες… ξέφυγαν τις τελευταίες μέρες από το παρασκήνιο και καταγράφονται στη δημόσια σφαίρα, και ταυτόχρονα την εμπέδωση συνολικά χαμηλότερων τόνων θεωρούν εφικτές οι επιτελείς σε Μαξίμου και ΝΔ, επιχειρώντας σε κάθε περίπτωση να στρέψουν τη συζήτηση στην ουσία και όχι στο γαλάζιο παρασκήνιο σχετικά με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η προσπάθεια να αποσυμπιεστεί άμεσα το κλίμα για την κεντροδεξιά παράταξη ενεργοποιήθηκε με ήπιες προσεγγίσεις τόσο στο ξαφνικό – νέο – «μέτωπο» που άνοιξε ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στην επικοινωνιακή διαχείριση του διήμερου «ενημερωτικού» ραντεβού των βουλευτών στην κομματική έδρα της Πειραιώς.

Ούτε «αντιδικία» ούτε «ρήξη» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες για τον Αντώνη Σαμαρά, ξορκίζοντας την καλλιέργεια προς τους πολίτες μιας εικόνας ανεξέλεγκτων εσωτερικών εντάσεων. «Δεν τίθεται ούτε ετίθετο θέμα απάντησης. Δεν είμαστε άλλες πλευρές να απαντήσουμε», είπε (ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Αλίμονο αν θεωρούσαμε αντίπαλο έναν πρώην πρόεδρό μας και πρωθυπουργό της χώρας», πρόσθεσε σε συνέχεια της σκληρής δήλωσης συνεργατών του μεσσήνιου πολιτικού να είναι «πιο προσεκτικός» και να «συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς». Εξάλλου ο υφυπουργός χαρακτήρισε «αντίπαλο» τα προβλήματα των πολιτών – «ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα Μαξίμου και ΝΔ… αποδραματοποιούν τα «σεμινάρια» βουλευτών της ΝΔ για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως και τις καταγεγραμμένες διαφωνίες μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ενδεικτική η αποστροφή του Μαρινάκη ότι μέσα στη ΝΔ πάντα «ακούγονταν διαφορετικές απόψεις για πολλά, αλλά στο τέλος της ημέρας πορευόμασταν ενωμένοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε χθες από την Πειραιώς ότι «δεν κάνουμε «μασάζ»» και ότι δεν υπάρχουν «φροντιστήρια».

Αμείωτη αναμένεται η γαλάζια ένταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ. «Πέρασαν επτά μέρες και ασχολούμασταν με τα κορδόνια του Πρωθυπουργού από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει 4-5 φορές άποψη για την κομματική πειθαρχία», είπε (Real FΜ) o Μαρινάκης.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου στο γαλάζιο στρατόπεδο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι διευκρινίσεις θα οδηγήσουν τις επόμενες ημέρες σε μεταστροφή θέσεων για ορισμένους, όσο κι αν παραμένουν και αμετάπειστοι και προβληματισμένοι βουλευτές – συμπεριλαμβανομένων υφυπουργών όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Σταύρος Κελέτσης, η Μαρία Κεφάλα. Αυτό φάνηκε κατά τη διήμερη γαλάζια σύναξη.

«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα»

Η χθεσινή διαδικασία φάνηκε πάντως πιο αποφορτισμένη από την προχθεσινή, παρότι ξανά διατυπώθηκαν ενστάσεις και ερωτήματα. Ενας εκ των διαφωνούντων, ο οποίος είχε τις περισσότερες τοποθετήσεις στην κλειστή συνάντηση, ο Θάνος Πλεύρης, δήλωσε on camera ότι «δεν υπάρχει κανένα ρήγμα» στη ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση πάντως ο ίδιος απηύθυνε σειρά ερωτημάτων για την τεκνοθεσία. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι και μόνο που γίνεται εκτενής συζήτηση για το θέμα των παιδιών, ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον ότι «το θέμα είναι υπαρκτό». Ο Ακης Σκέρτσος επικαλέστηκε τη βιβλιογραφία για να αναφερθεί στο πώς μεγαλώνουν τα παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ με… εμπλουτισμένο το PowerPoint έκανε για δεύτερη μέρα την παρουσίαση δείχνοντας μεταξύ άλλων τον χάρτη των χωρών που έχουν ψηφίσει την «ισότητα στον γάμο» και την τεκνοθεσία, κωδικοποιημένες διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου (όσα φέρνει το νομοσχέδιο και όσα… δεν κάνει δηλαδή), απαντήσεις στο γιατί μια ρύθμιση μέσω του συμφώνου συμβίωσης δεν λύνει το πρόβλημα κ.λπ.

Στον δεύτερο γύρο διαβούλευσης ήταν παρών μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης αντί του ετέρου αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ εκ νέου αποτυπώθηκαν τρεις «ομάδες»: εκείνοι με σαφή κατεύθυνση στο «ναι» (όπως ο Ιάσων Φωτήλας, η Ζωή Ράπτη, ο Τάσος Χατζηβασιλείου κ.ά.), ορισμένοι που διατυπώνουν σοβαρές αντιθέσεις με τάση αποχής αν όχι καταψήφισης ή δεν ανοίγουν χαρτιά (όπως η Τζίνα Οικονόμου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Νίκος Ταγαράς, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κ.ά.) και άλλοι που κινούνται σε ηπιότερη ζώνη προβληματισμού με περιθώρια μεταστροφής, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης που μετακινείται από τη διαφωνία στην υπερψήφιση.

Related posts

Στα κλεφτά ο Μητσοτάκης και ο υπουργός αισχροκέρδειας πήγαν σουπερμάρκετ, σχολιάζει η Κουμουνδούρου

admin

Πανηγύρια Μητσοτάκη για «ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου» ενώ ήρθαν από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά

admin

Κασσελάκης: Δεν είμαστε πιασμένοι από πουθενά – Θα απαντήσω σε ερωτήσεις του κοινού στην ομιλία μου στα Χανιά

admin

Δέκα χρόνια Παύλος Φύσσας: Τι (δεν) διδαχθήκαμε

admin

Ταγίπ Ερντογάν: Επαναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα

admin

Μητσοτάκης στο Reuters: Κορυφαία προτεραιότητα το σύστημα υγείας

admin

Τι περιμένει η Αθήνα από τις τουρκικές κάλπες

admin

Παραιτήθηκε ο Δραγασάκης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των «Σπαρτιατών» στη Βουλή εάν κηρυχθούν έκπτωτοι

admin