Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε την Τρίτη εν μέσω έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις έρευνας εντάσσονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση. Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφαση σε τηλεοπτική δήλωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα. Είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή.

Primeiro-ministro António Costa apresenta demissão. Aguardamos pelas declarações do Presidente da República. pic.twitter.com/Vn2V7ug3w2

— Pedro Rei (@PedroReiB) November 7, 2023

Οι εισαγγελείς νωρίτερα την Τρίτη κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως επίσημο ύποπτο και συνέλαβαν τον αρχηγό του προσωπικού του Κόστα. Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί με άμεση ισχύ.

“Επιβεβαιώνουμε πως διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του επιτελάρχη” του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, “όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της δικαιοσύνης”, ανέφερε το γραφείο Τύπου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa, αρνούμενο να επιβεβαιώσει ότι ο εν λόγω επιτελάρχης έχει συλληφθεί.

Ο Κόστα δήλωσε ότι είναι “απολύτως διαθέσιμος να συνεργαστεί” με το δικαστικό σύστημα αφού οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν επίσης στόχος έρευνας. “Η αξιοπρέπεια των λειτουργιών του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή διαγωγή του και ακόμη λιγότερο με την υποψία άσκησης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης”, είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

Related posts

Ο Πούτιν ζήτησε από τη FSB να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες

admin

“Καμπανάκι” Fitch για υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών – Ακόμα και της JP Morgan

admin

ΥΠΟΙΚ Ισραήλ: Η οικονομία της χώρας μπορεί να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια

admin

Γερμανία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα κατά της ακροδεξιάς AfD

admin

Χούθι: Θα σταματήσουν τις επιθέσεις όταν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζας

admin

Hyundai: Στοχεύει να μπει στο top 3 των κατασκευαστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων παγκοσμίως έως το 2030

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η Γαλλία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στην μείωση του ελλείμματος σε όφελος των επενδύσεων

admin

Λετονία: Η Βουλή ενέκρινε την κρατικοποίηση του “Οίκου της Μόσχας” στη Ρίγα

admin

Ιαπωνία – Απόρριψη υδάτων της Φουκουσίμα: “Εξαιρετικά λυπηρές” χαρακτηρίζει το Τόκιο παρενοχλητικές τηλεφωνικές κλήσεις από την Κίνα

admin