Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Παράθυρο” για παράταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα – Ισραήλ: “Μία ημέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους”

Εντείνονται οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων μερών στις διαπραγματεύσεις για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να συνεχιστεί η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων με Ισραήλ και Χαμάς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν “με πλήρη ισχύ” όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο ο Νετανιάχου είπε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν “να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να παρατείνει την παύση των μαχών στη Γάζα για να συνεχιστεί η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και να παραδοθεί κρίσιμη βοήθεια στους αμάχους.

O Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραμείνουν “αφοσιωμένοι για να δουν ότι αυτή η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως και θα εργαστούν επίσης για την παράταση της συμφωνίας”. 

Ο Μπάιντεν είπε ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν “δομημένη έτσι ώστε να μπορεί να επεκταθεί”.

Και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν νωρίτερα είχε πει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την παράταση της τετρήμερης εκεχειρίας, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τελικά από τη Χαμάς.

“Θα μπορούσε η παύση να παραταθεί για άλλη μια μέρα, δύο ημέρες, ή τρεις ημέρες ή ακόμα περισσότερο”, είπε ο Σάλιβαν στο ABC. “Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς γιατί αυτό που είπε το Ισραήλ είναι ότι είναι έτοιμο για άλλη μια μέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς”.

“Εάν σταματήσει η παύση, η ευθύνη για αυτό βαραίνει τους ώμους της Χαμάς, όχι τους ώμους του Ισραήλ”, υποστήριξε ο συνεργάτης του Μπάιντεν.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση “ενημέρωσε τους μεσολαβητές”, δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας “συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες”.

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες “πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων”, είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Related posts

Chevron: Χαμηλότερη των προσδοκιών κερδοφορία στο τρίμηνο

admin

Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν κοινό ανακοινωθέν για το μεταναστευτικό

admin

Μπάιντεν: Ορισμένοι Αμερικανοί πολίτες θα φύγουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες από τη Γάζα

admin

Οι χώρες της G7 προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

admin

Ο πρόεδρος της Ελβετίας έφτασε το Σάββατο στο Κίεβο – Θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι

admin

Τζον Κίρμπι: Δεν έχουμε στοιχειά για άμεση εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις

admin

Βουλγαρία: Επιλέχθηκε ασφαλιστική εταιρία για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας

admin

Συρία: Καταργούνται τα “στρατοδικεία εκστρατείας” που καταγγέλλονταν για αυθαίρετες διαδικασίες

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων πλησιάζει αλλά μένει η τελική ευθεία

admin