Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός – Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:36

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ έκανε κάλεσμα την Παρασκευή για μεγαλύτερη επαγρύπνηση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ενώ σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το σημείο που οι αξιωματούχοι αισθάνονται άνετα. Σημείωσε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς θα εξετάζει τις επόμενες κινήσεις, αλλά δεν έδωσε πολλά μηνύματα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει τη δημοσιονομική της πολιτική σύντομα.

“Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το αποκορύφωμά του – σε μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός”, δήλωσε ο Πάουελ στην κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. “Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν χρειαστεί, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας”.

Η ομιλία έμοιαζε με τις δηλώσεις που έκανε πέρυσι ο Πάουελ στο Jackson Hole, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει “κάποιος πόνος”, καθώς η Fed συνεχίζει τις προσπάθειές της να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Όμως ο πληθωρισμός ήταν πιο αυξημένος από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, ο Πάουελ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για νίκη, ακόμη και με τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Fed. Τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο σημειώθηκε χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

“Οι χαμηλότερες μηνιαίες μετρήσεις για τον δομικό πληθωρισμό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν ευπρόσδεκτες, αλλά δύο μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή όσων θα χρειαστούν για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας”, δήλωσε.

Αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι, με κίνδυνο να γίνουν υπερβολικά πολλά ή υπερβολικά λίγα.

Ανάγκη για “προσεκτικά βήματα”

Οι δηλώσεις του Πάουελ έρχονται έπειτα από 11 αυξήσεις επιτοκίων που έχουν οδηγήσει τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 και πλέον ετών. Επιπλέον, η Fed έχει μειώσει τον ισολογισμό της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Οι αγορές τον τελευταίο καιρό υπολογίζουν μικρές πιθανότητες νέας αύξησης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Σεπτεμβρίου, αλλά οι πιθανότητες, σύμφωνα με το CNBC, υπολογίζονται περίπου στο 50-50 για μία τελική αύξηση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Ο Πάουελ δεν έδωσε σαφή μηνύματα για το προς τα πού βλέπει να κινείται η απόφαση.

“Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, στις προσεχείς συνεδριάσεις είμαστε σε θέση για να προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους”, δήλωσε.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι εξετάζει καν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

“Στις προσεχείς συνεδριάσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους”, δήλωσε ο Πάουελ. “Με βάση αυτή την αξιολόγηση, θα προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντίθετα, αν θα διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και θα περιμένουμε περαιτέρω δεδομένα”, πρόσθεσε.

Ενώ η περσινή ομιλία ήταν ασυνήθιστα σύντομη, αυτή τη φορά ο Πάουελ έδωσε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, χώρισε τον πληθωρισμό σε τρεις βασικές μετρήσεις και δήλωσε ότι η Fed εστιάζει περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Επανέλαβε επίσης ότι η Fed παρακολουθεί πιο στενά τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο του Υπουργείου Εμπορίου, παρά τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας.

Οι τρεις “ευρείες συνιστώσες” για τις οποίες μίλησε συνεπάγονται αγαθά, υπηρεσίες στέγασης, όπως το κόστος ενοικίασης, και υπηρεσίες εκτός στέγασης. Έκανε λόγο για πρόοδο και στις τρεις, αλλά είπε ότι ο μη στεγαστικός δείκτης είναι ο πιο δύσκολα μετρήσιμος, καθώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις προσαρμογές των επιτοκίων. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πράγματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες τροφίμων και οι μεταφορές.

Καμία αλλαγή στον στόχο για τον πληθωρισμό

Εκτός από τις ευρύτερες προοπτικές, ο Πάουελ επικεντρώθηκε σε ορισμένους τομείς που είναι βασικοί τόσο για την αγορά.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδίως από την πλευρά των Δημοκρατικών, πρότειναν στη Fed να αυξήσει τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2%, μια κίνηση που θα της έδινε μεγαλύτερη ευελιξία πολιτικής και θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Όμως ο Πάουελ απέρριψε αυτή την ιδέα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

“Το 2% είναι και θα παραμείνει ο στόχος μας για τον πληθωρισμό”, δήλωσε.

Related posts

Μάλι: Η χούντα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα στις 18 Ιουνίου

admin

Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε δεκτή τη Μαρίν Λεπέν στη Βουδαπέστη

admin

Rakuten: Εκδίδει νέες μετοχές για να αντλήσει $2,46 δισ.

admin

Η Γεωργία ανησυχεί για τα ρωσικά σχέδια για ναυτική βάση στην Αμπχαζία

admin

Holzmann: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια της το β’ τρίμηνο του 2024

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 38 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κριβί Ριχ

admin

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών καλεί τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με αεράμυνα

admin

Η Λευκορωσία αναμένει μισθοφόρους της Wagner και μια αποστολή του ρωσικού τακτικού στρατού

admin

Fed (Beige Book): Επιβραδύνει η οικονομία – Αλλά υποχωρεί και ο πληθωρισμός

admin