Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο (να τελειώνουμε…) νόμος, ο Βορίδης και ο Μαγκάκης, ο (πόσα σπίτια έχει;) Stefanos, το μεγάλο παιχνίδι με τα σούπερ μάρκετ, το σουξέ για Κουφονήσια και η ναυμαχία στην ακτοπλοΐα

Επιτέλους, λοιπόν, πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, να κατατεθεί, να πάει και στη Βουλή να ψηφιστεί, μήπως ασχοληθούμε (κι εμείς) με τίποτα άλλο, πιο πρακτικό. Κούρασε…


13-1





-Πάντως, από τους 14 υπουργούς που μίλησαν, μόνο ο Βορίδης μίλησε κατά, κάτι που παραδεχόταν και ο ίδιος αμέσως μετά τη συνεδρίαση γελώντας. Ενδιαφέρον είχε και το γεγονός ότι δύο υπουργοί δεν πήραν τον λόγο στη συζήτηση που έγινε, δηλαδή ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Δένδιας. Αρκετοί υπουργοί να σας πω ότι έλειπαν, όπως ο Άδωνις, ο Καιρίδης και ο Αυγενάκης.





Η συζήτηση Μητσοτάκη-Βορίδη


-Όταν ήρθε η ώρα του Μάκη Βορίδη να πάρει τον λόγο, κανείς δεν είχε ψευδαισθήσεις για το τι θα πει. Ο ίδιος, όμως, έκανε μια αναλυτική νομική ανάλυση του γιατί δεν μπορεί να ψηφίσει, επικαλούμενος συχνά το Σύνταγμα. Με άλλα λόγια, δεν είπε κάτι που δεν έχει ξαναπεί και δημοσίως, ενώ στο τέλος διευκρίνισε ότι, επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα απόσχει της ψηφοφορίας. Ο Μητσοτάκης μαθαίνω ότι επικαλέστηκε μια συζήτηση του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο -με φόντο τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου το 1982, περί του θάρρους να αλλάζεις γνώμη- αλλά δεν επέμεινε. Ούτε μπήκε στα νομικά επιχειρήματα Βορίδη, αντιτείνοντας ότι είναι θέμα ισότητας και συμπερίληψης.





Η φόρτιση Σκέρτσου και η ιστορία της Ζαχαράκη





-Για ορισμένους στο υπουργικό, πάντως, το θέμα ήταν και προσωπικό. Ο Άκης Σκέρτσος, δηλαδή, προς το τέλος της εισήγησής του συγκινήθηκε επικαλούμενος το παράδειγμα συγγενών του που έχουν παιδί, το οποίο ως τώρα ήταν αόρατο για τον ελληνικό νόμο. Και χειροκροτήθηκε γι’ αυτή την ανθρώπινη στιγμή του – αναμενόμενο, αν με ρωτάτε. Πάντως, αρκετοί σχολίαζαν μετά ότι δεν πίστευαν ότι ο ορθολογιστής Άκης Σκέρτσος θα είχε αυτή τη συναισθηματική έξαρση. Και η Σοφία Ζαχαράκη, όμως, είπε μέσα ότι έχει και αυτή στον συγγενικό της κύκλο παράδειγμα ανθρώπων που με το νομοσχέδιο θα γίνουν ορατοί.


Τα ζόρια της Κεφάλα





-Κατά τα άλλα, αίφνης έχει γίνει πολιτική celebrity η υφυπουργός Οικογένειας (αρμόδια για την ισότητα, κιόλας) Μαρία Κεφάλα. Η κόρη ιερέα από τα Γιάννενα λέει σε συνομιλητές ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά δεν θα καταψηφίσει κιόλας. Αυτό, πάντως, δεν περνά εύκολα από το Μαξίμου, με δεδομένο ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το νομοσχέδιο, ενώ η ίδια έχει σχετικό χαρτοφυλάκιο. Κάπως έτσι, η αποχή δεν είναι εγγυημένο ότι θα τη διασώσει πολιτικά.





Ραντεβού στον ανασχηματισμό


-Ρώτησα, πάντως, και την πηγή μου στο Μ.Μ. τι θα γίνει με ορισμένους υφυπουργούς που αμφιταλαντεύονται και μπορεί να πάνε στην αποχή, ακολουθώντας το παράδειγμα Βορίδη. Κατάλαβα ότι άμεσα δεν θα γίνει κάτι, αλλά η στάση τους θα καταγραφεί και θα προσμετρηθεί στον πρώτο ανασχηματισμό. Με άλλα λόγια, μπορεί να συμβεί αυτό που έλεγε ο μακαρίτης ο Φλωράκης ότι «όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι».


ΠΑΣΟΚ-ΑΕΙ





-Ένα άλλο θέμα πάντως που μοιάζει μπλεγμένο, είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τυπικά μου λένε το ΠΑΣΟΚ είναι για να το ψηφίζει, με βάση τα όσα έχουμε δει έως σήμερα, αλλά η πηγή μου στη Χαριλάου Τρικούπη μου μαρτύρησε «να μην είσαι τόσο βέβαιος γιατί ο αρχηγός το σκέφτεται, όπως σκέφτεται πάντα το ”όχι σ’ όλα” προς την κυβέρνηση». Το είπα στην άλλη πηγή μου στο Μ.Μ. και μου απάντησε: «Εντάξει, αν θέλει να μας κάνει άλλο ένα δώρο από την πίτα στον μεσαίο χώρο ας το κάνει, 70% της κοινής γνώμης είναι σταθερά υπέρ».


Θα τον χρεoκοπήσουν τον Στέφανο!


Στο μεταξύ, έμαθα ότι ο Κασσελάκης -μέσω της δημάρχου Ζωγράφου, Τίνας Καφατσάκη- είπε στην Ιωάννα Κολοβού, στην οποία έγινε χθες έξωση από το σπίτι της, ότι της παραχωρεί το πατρικό του στο Παγκράτι, για φιλοξενία, για όσο χρόνο θέλει. Αλήθεια, πόσα σπίτια έχει ο πρόεδρος, ρε παιδιά; Εγώ, πάντως, αν είναι, θέλω στα Hamptons.


Σενάρια για ανακατατάξεις στα super market


-Σε αδρές γραμμές οι επιδόσεις των super market από πλευράς πωλήσεων το 2023 διαμορφώθηκαν ως εξής: Σκλαβενίτης 4,2 δισ., Lidl 2,1 δισ., ΑΒ Βασιλόπουλος 1,8 δισ., Μασούτης 800 εκατ. και My Market 500 εκατ. Στην αγορά στοιχηματίζουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η ΑΒ Βασιλόπουλος να περάσει στον έλεγχο ενός εκ των δυο μικρότερων παικτών. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως τις περισσότερες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει σε ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει ο Α. Παντελιάδης της Μy Market.


Το consensus για τη Mytilineos


-Σήμερα η Mytilineos ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2023, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως στα EBITDA. Το consensus των αναλυτών είναι πως ο κύκλος εργασιών θα φθάσει τα 5,62 δισ. (από 5,44 έως 5,96 δισ. η χαμηλότερη και υψηλότερη πρόβλεψη) τα EBITDA τα 993 εκατ. (από 970 εκατ. έως 1,01 δισ.) και τα καθαρά κέρδη τα 601 εκατ. (από 575 εκατ. έως 629 εκατ.). Η μετοχή της Mytilineos έκλεισε χθες στα 39,46 ευρώ, είναι 73% υψηλότερα σε σχέση με 12 μήνες πριν και στην αγορά λένε πως είναι θέμα χρόνου η υπέρβαση και του φράγματος των 40 ευρώ.


«Limit up» για τα Κουφονήσια


-Από την ώρα που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της Intracom για μεγάλη επένδυση στα Κουφονήσια, οι… μετοχές του μαγευτικού νησιού χτυπάνε… limit up. Ως γνωστόν η Intracom πήρε στα χέρια της το καλύτερο μέχρι σήμερα ξενοδοχείο του νησιού, το 4 αστέρων Koufonisia Hotel, μέσω ελέγχου της εταιρείας Αφοί Σίμου στην οποία ανήκε και ετοιμάζεται για μεγάλη επένδυση που θα αφορά τη ριζική αναβάθμιση, αλλά και την επέκταση του ξενοδοχείου. Ε, σου λένε, για να το κάνει αυτό ο Κόκκαλης, κάτι ξέρει. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από υποψήφιους αγοραστές, που ψάχνουν αγωνιωδώς ελεύθερα οικόπεδα και γενικώς ακίνητα στα Κουφονήσια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά. Προφανώς έπονται ημέρες δόξας για το τοπικό real estate. Το 4άστερο Koufonisia Hotel ανήκε στο χαρτοφυλάκιο των 72 ξενοδοχείων του project Tethys που πέρασε στον έλεγχο της κοινοπραξίας του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη, του family office του Θανάση Λασκαρίδη και σε ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την Brown Hotels. H πώληση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, όπως και άλλων τεσσάρων που ακολούθησε πρόσφατα στην Optima, εντάσσονται στη στρατηγική Ν. Καραμούζη να μην κλείσει κανένα από τα 72 ξενοδοχεία που αγοράστηκαν από την Intrum.


Η Intrum πούλησε (και ελληνικά) δάνεια στην Cerberus


-Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της μητρικής εταιρείας INTRUM να πουλήσει το 65% του συνόλου των μη εξασφαλισμένων δανείων του χαρτοφυλακίου της, στην Cerberus Capital Management έναντι 785 εκατ. δολαρίων, η μετοχή αντέδρασε με μια ανοδική κίνηση 7%. Όταν όμως η αγορά διάβασε τους όρους της συμφωνίας, η μετοχή προχθές έκλεισε με πτώση -3%. Το σύνολο των μη καλυμμένων ελληνικών κόκκινων δανείων πουλήθηκε στην Cerberus αλλά θα τα εξυπηρετεί -για 5 χρόνια- η Intrum. Με τα 780 εκατ. ευρώ, η μητρική εταιρεία της Intrum θα μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν φέτος το καλοκαίρι. O κόσμος όμως δεν τελειώνει τότε. Υπάρχουν και ομόλογα που λήγουν του χρόνου το καλοκαίρι. Και το επόμενο. Γι’ αυτό υπάρχει οψιόν στο συμβόλαιο για ενδεχόμενη πώληση του υπολοίπου 35% των κόκκινων δανείων της Intrum.


Κλειστό event στο Μουσείο της Ακρόπολης για τη “μετοχή-ομόλογο”


-Αύξησαν ταχύτητα για την εισαγωγή του Βενιζέλος κι ενώ τα αρχικά σχέδια ήταν για μέσα Φεβρουαρίου και στη συνέχεια για 7/2, τελικά ανοίγει σήμερα το βιβλίο για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. Εκτός από την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, η διαδικασία έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Το βιβλίο θα παραμείνει ανοικτό για έξι εργάσιμες ημέρες. Εφόσον όλα πάνε καλά, υπολογίζεται πως στις 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής. Η δημόσια εγγραφή συμπίπτει με το Greek Investment Forum που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη και όπου θα γίνουν και σχετικές επαφές με ξένους θεσμικούς. Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κλειστό event στο Μουσείο της Ακρόπολης με παρουσίαση σε επιλεγμένους επενδυτές, παρουσία του σχήματος των αναδόχων, τραπεζικών στελεχών κ.ά. Ο ΔΑΑ φιλοδοξεί να είναι η «μετοχή-ομόλογο» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που θα διανέμει υψηλά μερίσματα, τα οποία θα αντιστοιχούν σχεδόν στο 100% της καθαρής κερδοφορίας του. Οι αναλυτές υπολογίζουν τα ετήσια καθαρά κέρδη στο ύψος των 180 έως 200 εκατ. ευρώ και περιμένουν μια μερισματική απόδοση της τάξης του 9%.


Ως έχει το placement Τράπεζας Πειραιώς


-Έγκυρες πηγές πάντως έλεγαν χθες ότι η επίσπευση της εισαγωγής στο ΧΑ του αεροδρομίου δεν σημαίνει ότι έρχεται νωρίτερα και το placement της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλωστε, 23 Φεβρουαρίου θα εκδοθούν τα οικονομικά αποτελέσματα (που πρέπει να περιληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο) της Τράπεζας Πειραιώς, οπότε μάλλον είναι παρακινδυνευμένο να επιχειρήσουν να τα φέρουν όλα νωρίτερα. Συνεπώς, παραμένουμε στον σχεδιασμό για αρχές Μαρτίου.


Το turnaround της Volton


-Για τη Volton ήταν κομβικό το 2022, καθώς στη διάρκεια της χρονιάς πέτυχε να αυξήσει αισθητά τα έσοδά της, να βελτιώσει την εικόνα των ιδίων κεφαλαίων και σε επίπεδο εταιρείας να επιστρέψει σε κερδοφορία, ενώ σε ενοποιημένη βάση περιόρισε το αρνητικό αποτέλεσμα. Με βάση τα αποτελέσματα του ενεργειακού ομίλου, που έχει πρόεδρο και CEO τον Νίκο Μπάκο, οι πωλήσεις το 2022 ανήλθαν σε 476 εκατ. από 277 εκατ. ( 72%) και τα αποτελέσματα χρήσης μετά φόρων σε -3,4 εκατ. ευρώ από -14 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ σε επίπεδο εταιρείας τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, από ζημιές 9,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος γύρισε σε θετικά τα ίδια κεφάλαιά του, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν, ενώ διεύρυνε και την πελατειακή τους βάση. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού, αλλά αυτό δείχνει να οφείλεται σε συνδεδεμένη εταιρεία. Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 2022, με απόφαση της έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 7.671.500 ευρώ, με την έκδοση 767.150 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας δέκα 10 ευρώ η κάθε μία, ενώ πέρυσι ολοκληρώθηκε και η απορρόφηση της ΚΕΝ που αποκτήθηκε το 2019 από την Καράτζης.


Μονομαχία στον καυτό ελληνικό ήλιο


-Αυτό το καλοκαίρι ο πόλεμος για την κυριαρχία στις ελληνικές θάλασσες θα είναι σκληρός. Ναυπηγήσεις νέων πλοίων, ναυλώσεις και δημιουργία νέου συνδέσμου Εφοπλιστών Ταχυπλόων και Κρουαζιέρας (Σ.Ε.ΤΑ.Κ), διαμορφώνουν το μέχρι σήμερα σκηνικό. Η Minoan Lines “άνοιξε τα χαρτιά της”, όσον αφορά στην ανανέωση του στόλου της. Σε πρώτη φάση με δύο Ro-Pax /ΕΓ-ΟΓ . Πλοία που θα ενισχύσουν τη θέση και παρουσία της Minoan Lines στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο. Η απόφαση ελήφθη οριστικά με την κατακύρωση του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου στον όμιλο Grimaldi. Από την άλλη πλευρά, στην κούρσα των… «εξοπλισμών», η Attica Συμμετοχών -μετά και την οριστική απορρόφηση/συγχώνευση της ΑΝΕΚ- βγαίνει μπροστά με τη στρατηγική συμφωνία με την ΟΝΕΧ (ναυπηγεία Ελευσίνας- Ερμούπολης) με πληροφορίες να θέλουν τις δύο πλευρές κοντά στην οριστικοποίηση για το “χτίσιμο” ενός ΕΓ/ΟΓ- τύπου… Blue Star που θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – πιθανότατα με κύριο εναλλακτικό καύσιμο τη μεθανόλη). Παράλληλα, “βάφει” στα χρώματα της SuperFast Ferries το “Αριάδνη” που ανήκε στη Hellenic Sea Ways (επίσης εταιρεία του ομίλου Attica). Κι ακόμη δεν μπήκαμε στον Φεβρουάριο…


Επικεφαλής του Kaizen Foundation ο Πάνος Κωνσταντόπουλος


-Η Kaizen Gaming έχει μπει στην τελική ευθεία για την επίσημη πρώτη του Kaizen Foundation. Είναι ένα project που δρομολογείται εδώ και αρκετούς μήνες για να στηρίξει κοινωνικές πρωτοβουλίες με δράσεις σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Πάνος Κωνσταντόπουλος που βρίσκεται στην Kaizen Gaming από τη πρώτη μέρα της 12ετούς πορείας της, υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για το brand Stoiximan, στο οποίο σήμερα εκτελεί καθήκοντα Αντιπροέδρου. Το Kaizen Foundation θα κάνει πρεμιέρα αναλαμβάνοντας να ανακαινίσει πτέρυγες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει δράσεις ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά…


-Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Φουρλής πραγματοποίησε ανοδικό ράλι 4,1% – στα 4,1 ευρώ, με τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε πια τα 215 εκατ. ενώ απέχει πολύ από τα 5 ευρώ που άξιζε στο Χρηματιστήριο μόλις πριν από 6 μήνες. Διασταυρωμένες πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι προσφάτως τη μετοχή ανακάλυψε παλιός γνώριμος της χρηματιστηριακής αγοράς, ελληνικής καταγωγής, που θεωρεί τον Fourlis καλή επενδυτική ευκαιρία.


Επενδυτική στρατηγική με τον παράγοντα Τραμπ


-Ξαφνικά δημοσιοποιούνται εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών Οίκων που προσπαθούν να προβλέψουν την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, πάνω στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ στο 47%. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έπεσαν στο 41%, αν δεν υπάρξει άλλη έκπληξη. Οι περισσότεροι αναλυτές ξεκινούν με την υπόθεση ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ θα είναι ίδια με την πρώτη. Γι’ αυτό προβλέπουν άνοδο του δολαρίου, ισχυρότερη αμερικανική βιομηχανία, πίεση στην Ευρώπη. Η UBS προειδοποιεί ωστόσο ότι το σημείο εκκίνησης του 2025 θα είναι διαφορετικό. Οι μετοχές έχουν ανεβεί σε ύψη ρεκόρ, η οικονομία των ΗΠΑ βαρύνεται με χρέος 34 τρισεκατομμυρίων, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ελάχιστα και η υπομονή της αγοράς ομολόγων έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι υψηλότερες και, ίσως το πιο σημαντικό, τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι ήδη πολύ πιο σφιχτά. Μια άνοδος του ασφάλιστρου διάρκειας ομολόγων θα μπορούσε γρήγορα να μειώσει την αισιοδοξία των μετοχών. Η επενδυτική τράπεζα Berenberg προβλέπει περισσότερο προστατευτισμό και κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ που θα έβλαπτε τις μικρότερες και πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές ευρωπαϊκές οικονομίες περισσότερο από τις αμερικανικές. Ο Τραμπ θα μειώσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και θα βάλει την Ευρώπη να πληρώσει για τα αμερικανικά όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία. Δηλαδή, νέος μεγάλος δανεισμός για την Ευρώπη… Είναι ακόμη νωρίς, αλλά αρκετοί επενδυτές παίρνουν θέση υποθέτοντας πως κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα.


-

--.gr

Related posts

8 λόγοι για το ράλι στις τιμές των παλαιών διαμερισμάτων

admin

Ακίνητα: Ευκολότερες οι πωλήσεις για όσους θέλουν να εξοφλήσουν την εφορία

admin

Τράπεζες: Παράταση στις ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ χωρίς PIN

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές απώλειες προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

admin

Dogecoin: Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε για πλάκα και «εκτοξεύτηκε» χάρη στον Έλον Μασκ

admin

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Οι πρόωρες Αλκυονίδες στην Ευρώπη και ο Covid στην Κίνα φέρνουν τιμές… 2021

admin

Επισήμως «τρίτη χώρα» το Ηνωμένο Βασίλειο – Τι προβλέπεται για τους επισκέπτες εν μέσω lockdown

admin

Ανάλυση DW: Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

admin