Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπλίνκεν στα Χανιά με γεμάτη ατζέντα

Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τριήμερη απόδραση για τα Θεοφάνια στην Ηπειρο άλλαξε λόγω Αντονι Μπλίνκεν. Τα Χανιά κέρδισαν εκ νέου, καθώς στην πατρογονική κατοικία στο Ακρωτήρι περιμένει αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έβαλε νωρίτερα στο πρόγραμμά του και μια επίσκεψη στην Τουρκία, όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει.

Η συνάντηση στα Χανιά χαρακτηρίζεται ιδιωτική, όπως είχε συμβεί και με την προ τριετίας επίσκεψη του τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι η ατζέντα των συζητήσεων, πέραν των διμερών σχέσεων, θα επεκταθεί σε γεωπολιτικά και περιφερειακά θέματα, πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά. Για αυτό, άλλωστε, στα Χανιά αναμένεται αύριο και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης. Και αυτή τη φορά τα Χανιά επιλέχθηκαν για λόγους που συνδέονται και με τα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζονται ευκολότερα, αφού ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα προσγειωθεί στη βάση της Σούδας.

Business trip στις Σπέτσες

Νέα εταιρικά ήθη και έθιμα στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το 2024: τρεις μέρες στις Σπέτσες θα περάσουν οι βουλευτές του μεταξύ 19 και 21 Ιανουαρίου – όχι για καλοπέραση, αλλά όπως πληροφορήθηκαν από σχετικό μέιλ, για μια συνάντηση εργασίας της ΚΟ, εμπνεύσεως του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Η πρόσκληση περιλαμβάνει και τα όσα αναμένονται από τους παρευρισκόμενους, δηλαδή παρουσίαση για τις επικείμενες δράσεις του τομέα τους διάρκειας 30 λεπτών (60 λεπτά ο τομεάρχης Οικονομικών), με powerpoint, η οποία θα πρέπει να έχει σταλεί στην Κουμουνδούρου έως τις 18 του μήνα.

Βόλτα στην Πόλη

Από σήμερα, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται – κατευθείαν από τις ΗΠΑ – στην Κωνσταντινούπολη για τη γιορτή των Θεοφανίων – όπου θα παραστεί, ως γνωστόν, και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την παρουσία του στη Λειτουργία στο Φανάρι και στον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο, έχει «κλειδώσει» συνάντηση και με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και αντίπαλο του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Κασσελάκης αναμένεται να επισκεφθεί και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των ομογενών της Κωνσταντινούπολης. Μαζί του και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μερικές μέρες νωρίτερα για την προετοιμασία του ταξιδιού. Το ταξίδι στο Φανάρι φέρεται, όπως μαθαίνω, ότι έχει προκαλέσει και κάποια ενόχληση στην Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο οποίος ακόμα δεν έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδιέξοδο και απογοήτευση

«Απογοήτευση» για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό εκφράζει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο ανεπίσημο προσχέδιο της έκθεσής του ζητώντας από τις δύο πλευρές να μη χάσουν άλλες ευκαιρίες. Με το αδιέξοδο να συνεχίζεται και την Τουρκία και το ψευδοκράτος να επιμένουν σε λύση δύο κρατών, πληροφορίες θέλουν τον Γκουτέρες να επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να αποφύγει πρόκληση προς την τουρκική πλευρά, καθώς ακόμα εκκρεμεί ο διορισμός της απεσταλμένης.

Στα προσχέδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνεται αναφορά και στις παραβιάσεις στον Αγιο Δομέτιο, στη Λευκωσία, που χαρακτηρίζονται «προωθητικές κινήσεις» μέσα στη νεκρή ζώνη. Ακόμα αναφορά υπάρχει και στα γεγονότα στην Πύλα και την αρχική συμφωνία που υπήρξε μετά τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη. Η Πύλα θεωρείται σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία, με τις δύο πλευρές να καλούνται να εφαρμόσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, σε συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη και στόχο να διατηρηθεί η ηρεμία στη νεκρή ζώνη.

Η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας

Η έκθεση μνημονεύει και την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας με τη σημείωση ότι αυτό ίσως να έχει θετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό. Κάτι που ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να έχει υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Ραντεβού για διαδηλώσεις

Το πρώτο ραντεβού για την αντίδρασή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίνουν στις 11 Ιανουαρίου οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Ρόδο. Ο φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ σχεδιάζουν μετά τα συλλαλητήρια καταλήψεις στις σχολές και συντονισμό με εργατικά σωματεία και άλλους πανεπιστημιακούς φορείς για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αποφάσεις για πλοία made in Turkiye

Η Τουρκική Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, συνεδρίασε για τον προγραμματισμό των επόμενων πλοίων made in Turkiye. Και σε επίπεδο εξαγγελιών και προθέσεων οι αποφάσεις για τις ναυπηγήσεις τουρκικών πλοίων ήταν εντυπωσιακές. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, δόθηκαν εντολές να προχωρήσει ο σχεδιασμός «εθνικού αεροπλανοφόρου», μια μεγαλύτερη εκδοχή του «TCG Anadolu», και είχε εξαγγελθεί το 2023 από τον Ερντογάν, να προχωρήσει η παραγγελία τεσσάρων επιπλέον φρεγατών κλάσης Istanbul, να προχωρήσει η προμήθεια νέων περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης, τα σκάφη κλάσης Hisar, να υπάρξει εξέλιξη στον σχεδιασμό για νέα αποβατικά σκάφη, ναρκοθηρευτικά και πυραυλακάτους.

Με την Τουρκία να συνεχίζει την εξέλιξη της αμυντικής της βιομηχανίας που πλέον κατασκευάζει το 80% του αμυντικού εξοπλισμού της. Ακόμα και αν υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές ως είθισται στα προγράμματα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του, δημιουργώντας μία σημαντική παρακαταθήκη.

Related posts

Η μυστική «Tasκ Force» πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

admin

Με εννέα υπουργούς ο Ερντογάν στην Αθήνα

admin

Νέα κόντρα Άδωνι – Πολάκη: Είσαι εμμονικός – Κι εσύ, συνώνυμο του «αδιευκρίνηστου ποσού»

admin

Η συνέχιση του απόηχου μιας ευρωκαταδίκης

admin

Ο πανάκριβος αγώνας

admin

Επιχείρηση επανεκκίνησης

admin

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δίνουμε ηχηρή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα»

admin

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Αντιδράσεις και ερωτήσεις σε Βουλή, Κομισιόν για τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων

admin

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

admin