Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει (Τετάρτη) την «υπόθεση γάμος ομοφύλων – τεκνοθεσία», οι ρακές στα Χανιά και οι εξοπλισμοί, το υπουργικό και ο φόρος στις πολυεθνικές

Καλή υπομονή τώρα, για… νέα τριήμερα και βόλτες τις Απόκριες. Στο ΜΜ τα Θεοφάνεια δεν πέρασαν και τόσο χαλαρά, έστω κι αν όλη η δουλειά είχε μεταφερθεί στα Χανιά, στο σπίτι του Μητσοτάκη, όπου η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε… απ’ όλα, αλλά κυρίως τους αμερικανικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας και Τουρκίας. Ρώτησα τον άνθρωπό μου, που ήταν εκεί, και μου είπε ότι «η συνάντηση πήγε πολύ καλά και εμείς πήραμε ό,τι θέλαμε από τους Αμερικανούς, αυτό μας νοιάζει κυρίως και όχι τόσο τι θα πάρουν οι Τούρκοι». Ο Μπλίνκεν, τη μιάμιση ώρα που κάθισε στην ιστορική οικία Μητσοτάκη, ήπιε μια ρακή μονορούφι, έφαγε καλτσούνια και καναπεδάκια κι «αν μπορούσε θα άλλαζε τη διαμονή του, να μείνει σε εμάς αντί για το Αμμάν», μου είπε ο άνθρωπός μου.


Ομόφυλα ζευγάρια





-Η είδηση της εβδομάδας όμως δεν έρχεται από τη συνάντηση αυτή, αλλά από την απόφαση του ΚΜ να ξεκαθαρίσει μια και καλή την «υπόθεση ισότητα στον γάμο», δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που τόσο έχει απασχολήσει (θα έλεγα ταλαιπωρήσει) την κοινή γνώμη. Λοιπόν, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στον Κουβαρά στην ΕΡΤ και, μεταξύ άλλων, θα δηλώσει τι θα κάνει. Θα φέρει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή σύντομα, το οποίο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.





Τι δεν θα κάνει το νομοσχέδιο;


-Αυτό που δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα το νομοσχέδιο στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Έτσι, ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει. Αυτό άλλωστε, το δικαίωμα της υιοθεσίας, αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αλλά βέβαια στην Ελλάδα τόσο οι όροι αυτοί καθ’ αυτοί της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί, αλλά και τα προς υιοθεσία παιδάκια λίγα. Σε κάθε περίπτωση, μου λέει η πηγή μου, «προτιμάμε μια υιοθεσία με τους αυστηρούς όρους που διέπουν το καθεστώς, από το να μένουν τα παιδάκια στα ιδρύματα».





Όχι αυτά που λέει ο Κασσελάκης…





-Έτσι λοιπόν θα ξεκαθαρίσει το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας όπως μου λέει η (ομολογουμένως εντυπωσιακά πληροφορημένη) πηγή μου, «δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που λέει ο Κασσελάκης», εννοώντας φυσικά και την ατάκα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει «ένα αγοράκι με τον Τάιλερ». Ο νόμος κατά τον σχεδιασμό θα εξηγηθεί αρκετά στον κόσμο, ώστε «όλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε δύο άνδρες», κάτι που δεν ισχύει άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.


O συμπληρωματικός φόρος των πολυεθνικών αύριο στο Υπουργικό





-Μαζί με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, ο Κωστής Χατζηδάκης αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει και το νομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό φόρο 15% των πολυεθνικών. Είναι μια απόφαση της ΕΕ για τον περιβόητο «Πυλώνα 2», που με απλά λόγια υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν κατ’ ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών που πραγματοποιούν σε μια χώρα μέλος. Έτσι, περιορίζονται τα κίνητρα των πολυεθνικών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία. Στην Ελλάδα ισχύει φορολογικός συντελεστής 22% για τα εταιρικά κέρδη, αλλά πολλές πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας έβρισκαν πάντα ένα παραθυράκι να μεταφέρουν έσοδα και κέρδη σε άλλες χώρες με χαμηλότερους συντελεστές, για να αποφύγουν τη φορολογία. Με το νέο πλαίσιο που εισηγείται ο Κ. Χατζηδάκης, και θα ισχύσει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζεται ο λεγόμενος «ανταγωνισμός προς τα κάτω» — δηλαδή, η μάχη μεταξύ των χωρών για μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών, προκειμένου να προσελκύουν επενδύσεις. Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από αυτό το νέο καθεστώς υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως…





Στη Σκλαβενίτης Κύπρου ο Δ. Γαλάνης – Έρχονται δυο εξαγορές


-Και περνάμε στην αγορά, με μια είδηση από τις λιανικές πωλήσεις. Οι μέτοχοι στη Σκλαβενίτης έχουν αποφασίσει να διευρύνουν και να δώσουν νέα δυναμική στην παρουσία του ομίλου τους στην Κύπρο, όπου σήμερα διαθέτουν 18 super market, που κάνουν πωλήσεις 240 εκατ. και απασχολούν 1.700 άτομα, αριθμός που καθιστά τον όμιλο τον μεγαλύτερο Έλληνα εργοδότη στην Κύπρο. Τα σχέδια, λοιπόν, της Σκλαβενίτης για επέκταση στην κυπριακή αγορά περιλαμβάνουν και νέες επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά και νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στην αγορά λέγεται ότι η Σκλαβενίτης ετοιμάζει δύο εξαγορές, ενώ πρόεδρος της Σκλαβενίτης Κύπρου ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος Ψυχικού – Φιλοθέης, Δημήτρης Γαλάνης. Ο τελευταίος έχει εμπειρία 30 ετών στον χώρο του λιανεμπορίου και, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν έτρεχε και τα project της Βερόπουλος.


Η AutoHellas παίρνει τη σκυτάλη





-Όχι την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, αλλά την επόμενη θα εκδώσει το ομόλογό της, των 200 εκατομμυρίων ευρώ, η Autohellas. Νεότερες και ωριμότερες σκέψεις συγκλίνουν στην απόφαση, το ομόλογο να έχει πενταετή και όχι 7ετή διάρκεια με στόχο να κρατηθεί το επιτόκιο στα ελκυστικά, αλλά και ανεκτά επίπεδα του 4%. Το ομόλογο είναι μια καλή επιλογή για τους αποταμιευτές αλλά με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει, για τουλάχιστον 6-8 μήνες, το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% και ενώ τα τρέχοντα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 6%-6,5%, η εισηγμένη αντλεί κεφάλαια με «κλειδωμένο» επιτόκιο 4%, ψαλιδίζοντας το κόστος και περιορίζοντας το ρίσκο.


Χωρίς ανάσα


-Αμέσως μετά το ομόλογο της Autohellas, σειρά παίρνει -όπως θα διαβάσετε και περισσότερα στο σχόλιο που ακολουθεί- το retail bond της Intralot, του οποίου η δημόσια προσφορά τοποθετείται κάπου προς τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, προς τις 15 Φεβρουαρίου, θα έχουμε τη δημόσια εγγραφή για το «Ελ. Βενιζέλος». Στο κενό που μένει μεταξύ 19/2 και αρχών Μαρτίου, που θα γίνει το placement της Τράπεζας Πειραιώς, θα έχουμε τις εγγραφές για την εισαγωγή στο ΧΑ της NOVAL του ομίλου Στασινόπουλου. Όλα αυτά βέβαια εκτός απροόπτου και φυσικά υπό την αίρεση ότι λόγω εγκρίσεων τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να μεταβληθούν για λίγες ημέρες.


Η Intralot αναμένει νέες συμφωνίες


-Εν αναμονή των εγκρίσεων για το retail bond που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η Intralot κινείται για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των συμβολαίων της και αναμένει τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών κινήσεων που έκανε το προηγούμενο διάστημα. Ήδη η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέλθει στα 665 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται σε πολυετή υψηλά (1,10 ευρώ), έχοντας πλέον επιστρέψει στον FTSE/ΧΑ Mid Cap και σε περιβάλλον χρηματιστηριακής κανονικότητας. Όσο για το διαπραγματεύσιμο -στο Χρηματιστήριο Αθηνών- ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ, αναμένεται, όπως έχει αναφέρει η στήλη, στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου και ακολουθεί η έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου μέχρι 100 εκατ. ευρώ, για τους βασικούς όρους του οποίου έχει υπογραφεί ήδη δεσμευτική συμφωνία με κοινοπραξία πέντε ελληνικών τραπεζών, με διοργανώτριες την Τρ. Πειραιώς και την Εθνική. Με τις δύο αυτές κινήσεις η εταιρεία θα αποπληρώσει το σύνολο του ομολόγου, λήξης Σεπτεμβρίου 2024, της θυγατρικής Intralot Capital Luxembourg SA.


Ποιος θυμάται τον Φερίτ και την Dogus Hellas;


-Μακρινή ανάμνηση αποτελεί η κραταιά κάποτε επενδυτική παρουσία στη χώρα μας του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ. Ο ιδιοκτήτης της Dogus Group, που έχει εισέλθει σε φάση μακράς και βαθιάς κρίσης, διατηρεί την εδώ θυγατρική Dogus Hellas, που θεωρητικά «υποστηρίζει τις επενδύσεις του Ομίλου Dogus στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, όπως φιλοξενία και μαρίνες». Πρακτικά, όμως, τα τελευταία χρόνια καταγράφει μόνο ζημιές. Το ίδιο συνέβη και κατά τη χρήση 2022, καθώς η εταιρεία με πρόεδρο τον παλιό έμπειρο ασφαλιστή Γιώργο Κώτσαλο και αντιπρόεδρο το δεξί χέρι του Σαχένκ, Ουσνού Ακάν, είχε κύκλο εργασιών 0 ευρώ, με το κόστος πωληθέντων να ανέρχεται σε 0 ευρώ και τα λοιπά έξοδα και ζημιές σε 51.582,57 ευρώ, έναντι ζημιών 8.712,01 ευρώ το 2021. Είχαμε, δηλαδή, σχεδόν εξαπλασιασμό των ζημιών. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στις 31.12.2022 ανέρχονταν σε 2.951.924.40 ευρώ, ποσό που προέκυψε από το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των 11.516.144.34 ευρώ, αφαιρουμένου του υπολοίπου ζημιών εις νέο ύψους 8.564.219,94 ευρώ. Τώρα, όπως προαναφέρθηκε, ο κύκλος εργασιών της χρήσης ήταν 0 ευρώ, όπως και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης. Μετά την αφαίρεση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας ποσού 151.195,97 ευρώ, και αφού προστέθηκαν κι άλλα έσοδα και κέρδη ύψους 3.086,61 ευρώ, καθώς και τόκοι (καθαρό ποσό) 96.526,79 ευρώ, η εταιρεία παρουσίασε ζημία χρήσης ύψους 51.582,57 ευρώ. Σημειωτέον ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας περιορίστηκε στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η διοίκηση «δεν προβλέπει σημαντικές προοπτικές και κινδύνους για το έτος 2024, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες» δεδομένου ότι «σκοπός της εταιρείας είναι η ελαχιστοποίηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και η μεγιστοποίηση του ποσού, το οποίο επιστρέφεται στο μέτοχο ως μείωση του μετοχικού κεφαλαίου». Και ως επίλογο να επισημάνουμε ότι η εταιρεία παρέμεινε μόνο με ένα πάγιο στοιχείο (έργο τέχνης), το οποίο, κατά τον ισολογισμό εμφανίζεται με αξία 98.239,44 ευρώ.


Η Agroinvest μοιράζει κέρδη 40 εκατ. ευρώ στους μετόχους της


Μπορεί η Agroinvest να κρατάει χαμηλό προφίλ, ωστόσο πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, με δραστηριότητες στον τομέα της γεωργίας, των τροφίμων και της βιοενέργειας και 30χρονη παρουσία στην αγορά. Πέρα από τα βασικά της προϊόντα (σπορέλαια, άλευρα, τροφές κ.λπ.), ένα άλλο κομμάτι χρησιμοποιείται ως τμήμα πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοκαυσίμων, δραστηριότητα που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής. Διαθέτει μονάδα στην ανατολική Φθιώτιδα σε έκταση 250 στρεμμάτων, με μεγάλο παραγωγικό δυναμικό και σημαντικό πλεονέκτημα τις ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις της. Πέρυσι η εταιρεία του επιχειρηματία Γ. Βογιατζή έδωσε αυξήσεις μισθών (και τα προηγούμενα χρόνια bonus) 15 με 25% για το σύνολο των εργαζομένων και τώρα ήρθε και η ώρα των μετόχων: Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή κερδών προηγουμένων χρήσεων της εταιρείας, συνολικού καθαρού ποσού 40 εκατ. ευρώ. Η Agroinvest το 2022 (τελευταία δημοσιευμένη χρήση) έκλεισε με τζίρο 142 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 20 εκατ. ευρώ.


O εμπνευστής των χρωματικών τιμολογίων


Το credit στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα τιμολόγια ρεύματος. Ο Πρωθυπουργός σε βίντεο που ανάρτησε στο ΤΙΚ ΤΟΚ, υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα με τα τέσσερα τιμολόγια ρεύματος (μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί) σε σύγκριση με το χάος και τη σύγχυση που προκαλούσαν στην αγορά τα 130 τιμολόγια που υπήρχαν πριν από την αλλαγή τιμολόγησης. Η ΡΑΑΕΥ, ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τον χρωματικό διαχωρισμό των τιμολογίων από το περασμένο καλοκαίρι για να ομαδοποιήσει τις κατηγορίες στις τιμές του ρεύματος και για να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια για τον κόσμο, μετά το τέλος των επιδοτήσεων. Πάνω εκεί πάτησε και η κυβέρνηση για να «κουμπώσει» το πράσινο τιμολόγιο στο οποίο έχει πάει η συντρηπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Πάντως η δίψα για τα νέα τιμολόγια παραμένει μεγάλη, αφού το εργαλείο σύγκρισης τιμών που έχει δημιουργήσει η Ρυθμιστική Αρχή και προτείνει ο Πρωθυπουργός στους καταναλωτές για πιο ασφαλείς επιλογές, χρειάστηκε να αναβαθμιστεί από τον όγκο επισκεψιμότητας που δέχτηκε την πρώτη μέρα που λανσαρίστηκε. Τώρα, για να σας δώσω και μια εικόνα του ανταγωνισμού, μου λένε ότι το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο της αγοράς που είναι της Ελινόιλ -στα 14,9 λεπτά η κιλοβατώρα τη μέρα (σ.σ., στα 13,9 λεπτά τη νύχτα) για 12 μήνες βρέξει -χιονίσει- έχει ανεβάσει κατά 30% το πελατολόγιο της εταιρείας προσελκύοντας νέους κυρίους πελάτες, αφού οι παλιοί προτιμούν το πράσινο. Η διοίκηση της εταιρείας κατάφερε να «χετζάρει» έγκαιρα τις τιμές και έχοντας μικρό μερίδιο αγοράς να ρίξει πολύ χαμηλά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.


Η ομάδα των 4 πίσω από το Καζίνο του Ελληνικού


Στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του καζίνο του Ελληνικού, το μεγάλο αφεντικό της Hard Rock, Jim Allen, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ειδική αναφορά στο Μιχάλη (Μάικ) Καρλούτσο, ο οποίος διαχειρίζεται όλες τις λεπτομέρειες του έργου, όχι τώρα, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Καρλούτσος, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε Αντιπρόεδρο του Ομίλου, θα έχει το γραφείο του στην Αθήνα, αλλά το σπίτι και η οικογένειά του στην Αμερική, που σημαίνει ότι μεταξύ γραφείου και σπιτιού θα βρίσκεται συνεχώς σ’ ένα αεροπλάνο. Ο Μάικ Καρλούτσος, μαζί με τρία ανώτατα στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν εργαστεί για την υλοποίηση του έργου και αυτοί οι 4 σήμερα είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της IRC Ελληνικό ΑΕ. Πρόκειται για τον Μάνο Μουστάκα, Γενικό Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Πηνελόπη Λαζαρίδου, Γενική Διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και τον Γιώργο Στρατηγό, Executive Director της IRC Ελληνικό ΑΕ.


Οι ευνοημένοι της έξαρσης ιώσεων και CoViD


-Οι μάσκες ξαναπαίρνουν τη θέση τους στην καθημερινότητά μας, μαζί με τα αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα, αφού οι ιώσεις θερίζουν και ο κορωνοϊός εξαπλώνεται. Αυτή η δυσάρεστη συγκυρία γίνεται ευκαιρία να αυξήσουν τον τζίρο τους εισηγμένες εταιρείες όπως τα Πλαστικά Θράκης, ο Παπουτσάνης και ο Σαράντης


ΔΕΗ: Εξοικονόμηση πόρων 350 έως 400 εκατ.


-Μεγάλη εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 350 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προκύπτει για τον φετινό ισολογισμό της ΔΕΗ από τις νέες τιμές Δικαιωμάτων Ρύπων, που ισχύουν σήμερα στην αγορά. Η ΔΕΗ κάθε χρόνο «καταναλώνει» 11 με 12 εκατ. Δικαιώματα Ρύπων. Φέτος, τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού η ΔΕΗ καταναλώνει λιγότερο λιγνίτη, η μονάδα της Πτολεμαΐδας έχει πολύ μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ οι τιμές των Δικαιωμάτων Ρύπων έχουν πλέον διεθνώς μειωθεί σταθερά κατά 30%.


Στην Αθήνα με το δεξί, στη Wall Street με το αριστερό







Οι αγρότες βγαίνουν με τρακτέρ στους δρόμους… αλλά στη Γερμανία


-Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει, αμέσως μετά τις γιορτές, να βλέπουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα τρακτέρ να κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες και τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές να πρωταγωνιστούν στα τηλεοπτικά πάνελ. Φέτος, τη σκυτάλη πήρε πρώτη η Γερμανία… Από σήμερα, για ολόκληρη την εβδομάδα, η τρικολόρ γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες διαδηλώσεις, με αγρότες που διαμαρτύρονται για τις περικοπές των επιδοτήσεων. Υποκινητής των διαδηλώσεων -δεν το κρύβει- είναι το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD), που μιλά με πάθος για τους απλούς ανθρώπους της σκληρής καθημερινότητας, που «οδηγήθηκαν στην καταστροφή από μια ανεύθυνη πολιτική ηγεσία όπως τον Μεσαίωνα», ενώ προτρέπει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτό που αποκαλεί «γενική απεργιακή κινητοποίηση».


Η μετοχή που ανέβηκε 19.000% από την εισαγωγή της


-Χωρίς αμφιβολία η Tesla αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες χρηματιστηριακές αξίες στον πλανήτη μας. Έφερε την επανάσταση στην αυτοκίνηση αλλά οι ισολογισμοί της βρίσκονταν για χρόνια στο «κόκκινο». Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε ανοδική κίνηση της μετοχής, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες επενδυτών που «σόρταραν» τη μετοχή, δηλαδή επένδυαν στη βίαιη πτώση της. Η μετοχή μπήκε στη Wall Street το 2010. Από τη δημόσια εγγραφή της μέχρι σήμερα η αξία της έχει αυξηθεί κατά περίπου 19.000%. Από το 2020 μέχρι σήμερα, μόνον οι short sellers της Tesla έχουν καταγράψει ζημιές μεγαλύτερες των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γενικότερα, η Wall Street διέψευσε όλες τις Κασσάνδρες της αγοράς που προέβλεπαν ύφεση στην αμερικανική οικονομία και κατάρρευση των μετοχών. Το 2023, όσοι έπαιξαν “short” την αγορά του NYSE έχασαν συνολικά 195 δισεκατομμύρια δολάρια.


-

--.gr

Related posts

Πληρότητα 63,5% πέτυχαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο πρώτο τρίμηνο του 2024

admin

Έλληνες εφοπλιστές: Έσπασαν το φράγμα των $3 δισ. για αγορές πλοίων

admin

ΑΑΔΕ: Το Appodixi αποκάλυψε λογισμικό που… διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς οι πάροχοι αυξάνουν τις τιμές χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές

admin

Συντάξεις-Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 3 Ιουνίου

admin

ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη στο Ε-9 και πώς διορθώνονται

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 50.000 ευρώ για τις συναλλαγές Οκτωβρίου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες βαριές απώλειες – Έκλεισε σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών

admin

Κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται η νέα αύξηση

admin