Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης

Οπως όλα δείχνουν, η σημερινή Κεντρική Επιτροπή δεν θα έχει απλώς ιστορικό χαρακτήρα λόγω της προγραμματισμένης ρήξης από μεριάς των στελεχών της Ομπρέλας. Θα έχει και σημασία για την ανθρωπογεωγραφία που θα αποκρυσταλλωθεί μετά τις εξελίξεις, από την Δευτέρα το πρωί.

Καταρχάς έχει ενδιαφέρον να πούμε πως η όλη γεωγραφία του κόμματος έχει μετασχηματιστεί μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Ολοι οι άνθρωποι του Κασσελάκη

Εδώ έχει διαμορφωθεί μια νεοπροεδρική ομάδα που έχει πόδια και στην ΚΕ (το όλο σώμα του ανώτατου οργάνου έχει 302 μέλη) αλλά και στο κόμμα. Πρωταγωνιστές είναι ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Δώρα Αυγέρη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής του γραφείου του Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας αλλά και η Ελένη Αυλωνίτου, ο Γιώργος Καραμέρος (εκ των βουλευτών) και άλλοι-ες. Ο κορμός της παλιάς Κίνησης Μελών έχει μετακινηθεί στην όχθη Κασσελάκη. Σε πρόσφατο μάλιστα μάζεμα, είχε ανακοινώσει πως ως αυτοτελές ρεύμα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, πως έχει αναφορά στον νέο πρόεδρο και στη διεύρυνση του χώρου, ενώ αξίζει να πούμε πως στελέχη της εν λόγω τάσης είχαν σκληρή γραμμή για τις διαγραφές των 4 (Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα, Τζουμάκα).

Σήμερα η ομάδα γύρω από τον Κασσελάκη έχει την πλειοψηφία στην ΚΕ. Μεγάλο και ρυθμιστικό ρόλο πάντως έχουν ιστορικά στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη και μια ομάδα που συσπειρώνεται γύρω της που μπορεί να μην εγγράφεται με στενούς όρους γύρω από το νεοπροεδρικό ρεύμα, έχει όμως πάντα αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ενώ σήμερα τάσσεται με το «προεδρικό δικαίωμα» για πρωτοβουλία κινήσεων. Εδώ εγγράφονται βουλευτές όπως ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιάννης Σαρακιώτης και άλλοι.

Σε στάση αναμονής

Στον ενδιάμεσο χώρο συναντά κανείς και τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο αλλά και τη γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γιώργο Βασιλειάδη. Ολοι αυτοί παραμένουν στο κόμμα, έκαναν ενωτικές προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα – οι δύο γραμματείς είχαν και κοινή δήλωση – και τάσσονται με την ανασύνταξη του χώρου.

Εδώ κανείς συναντά και την ομάδα γύρω από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που μπορεί να έχει κριτική διάθεση στην ηγεσία αλλά και δεν τάσσεται με τη ρήξη – και παρά τους διαύλους της με όλα τα μπλοκ της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη επίσης γύρω από την πάλαι ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι επίσης μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με την ομάδα Κασσελάκη – ο Θεοχαρόπουλος εξάλλου αντικαταστάθηκε σχεδόν αντικαταστατικά από διευθυντής της ΚΟ – αλλά θεωρούν πως μια αποχώρηση δεν συμβάλει σε μια δομική επαναφορά του όλου χώρου. Στάση αναμονής και από την τέως Γέφυρα (Νίκος Μπίστης κ.ά.).

Με σκοπό τη σύνθεση

και όχι τη διάσπαση

Στο ενδιάμεσο τμήμα κανείς συναντά και την πάλαι τάση της ΡΕΝΕ με άτυπο αρχηγό τον έμπειρο Αντώνη Κοτσακά. Σήμερα στην ΚΕ θα κατατεθεί κείμενο συμβολής (όχι διακριτής τάσης) από στελέχη με αναφορά στο εν λόγω ρεύμα όπως από τον Χάρη Τσιόκα, τον Χρήστο Λαμπρίδη, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, την Ελένη Ευαγγελοπούλου, τον Φώτη Λαμπρινίδη και τον Γιάννη Μπουλέκο όπου θέτουν το ζήτημα επανεκκίνησης («γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας με μια νέα αρχή», λένε), την κατάργηση των τάσεων αλλά όχι των ρευμάτων σκέψης και τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Φλεβάρη και τη μετατροπή της ΚΕ σε ΚΟΕΣ (Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου). Από τη ΡΕΝΕ προέρχεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας – επικρατέστερος για νέος γραμματέας – που ηγείται νέας πλατφόρμας με τον τίτλο εκ του κειμένου τους «για ένα Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» και με στελέχη όπως η Διάνα Βουτυράκου (επικεφαλής των θινκ τανκ του κόμματος), ο Θέμης Μουμουλίδης, η Μυρτώ Κοροβέση, ο Χρήστος Ρόκος και άλλοι που επιμένουν σε σύνθεση και όχι διάσπαση, σε ανάταξη και όχι στη ρευστοποίηση, σε ένα συνέδριο εναλλακτικής προοδευτικής ταυτότητας προσανατολισμένο στο αύριο και σε εντοπισμό ενός ευνοϊκού εδάφους για ένα νέο ΕΠΙΝΕ με άλλες δυνάμεις που θα αναγεννήσουν τον χώρο.

Ο άγνωστος «Χ»

Το μεγάλο κλειδί σήμερα είναι η στάση της ομάδας 6 συν 6 με αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. Στελέχη όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Θεόφραστος Βαμβουρέλης, ο Κώστας Καρπόζηλος, η Δανάη Κολτσίδα, ο Κώστας Πουλάκης, η Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι δείχνουν να μένουν στο κόμμα και να μην ταυτίζονται με την Ομπρέλα αν και έχουν κριτική στάση απέναντι στη νέα ηγεσία και είχαν ταχθεί εναντίον των διαγραφών των τεσσάρων.

Λίγο πριν απ’ την έξοδο

Η ομάδα της Ομπρέλας (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Λάμπρου, Καββαδία, Υδραίος, Κούτσης κ.ά.) παρά τις αποχρώσεις που κατέγραψε στο εσωτερικό της όλο το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο της ρήξης, φαίνεται πως σήμερα θα πάρει τον λόγο και θα κάνει το βήμα εξόδου από την ΚΕ και το κόμμα.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία»

admin

Email: Η πρώτη αντίδραση της Ασημακοπούλου για την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

admin

Δημοσκόπηση: Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Μητσοτάκη – Επί τάπητος μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά

admin

Μητσοτάκης από Καλλιθέα: Το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές

admin

Προετοιμασίες για το τρίτο ραντεβού στον Λευκό Οίκο

admin

Πώς μια απόφαση των ΗΠΑ θα κρίνει τη «μάχη των αιθέρων» Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Δέσμευση μου ότι θα λογοδοτήσουν»

admin

Αυτό είναι το σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτοκριτική και επανεκκίνηση

admin