Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Μπορέλ: Ισπανία, Ιρλανδία και άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν στις 21 Μαΐου την ύπαρξη παλαιστιανικού κράτους, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας στον ΟΗΕ την Παρασκευή για το αίτημα της Παλαιστίνης να καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, επισημαίνοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Ερωτηθεί από τον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE εάν η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ θα αναγνωρίσουν το παλαιστιακό κράτος, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε θετικά, προσθέτοντας και το όνομα της Σλοβενίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Πρόκειται για μια συμβολική πράξη πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από την ύπαρξη κράτους, αναγνωρίζει τη βούληση να υπάρξει αυτό το κράτος”, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες είχε δηλώσει ότι η απόφαση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έχει ληφθεί, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ως απόρροια της αύξησης των θυμάτων από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για την εξάλειψη της Χαμάς.

Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει επισημάνει ότι τα σχέδια για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα συνιστούσαν “επιβράβευση της τρομοκρατίας” και να άμβλυναν τις πιθανότητες επίλυσης της σύρραξης στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συζητήσει το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρως μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” και να αποστείλει στη συνέχεια το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να “επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά”.

Το εθνικό ενημερωτικό δίκτυο της Ιρλανδίας ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα περιμένουν την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών και εξετάζουν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης στις 21 Μαΐου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι εμπλεκόμενες χώρες δεν έχουν σχολιάσει την ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, δήλωσε πάντως εχθές ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1988, 139 από τα συνολικά 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Related posts

O Γουόλερ (Fed) τάσσεται κατά της αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

admin

Μαρόκο: Μεγάλη διαδήλωση στην Καζαμπλάνκα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους

admin

Η Κομισιόν προχωρά σε αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη

admin

Αργεντινή: Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μιλέι, σε μια τελευταία ένδειξη της αμερικανικής στήριξης

admin

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποδέχεται τη θέση της Σόφιας υπέρ των παραγωγών αιθέριων ελαίων

admin

Επιστολή HALC στη Επιτροπή για τις Διεθνές Θρησκευτικές Ελευθερίες: Ζητάει την επανεξέταση της θέσης που κατέχει η Τουρκία στην ετήσια έκθεση

admin

Λίβανος: Ο Χάνιμπαλ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, σε “κρίσιμη κατάσταση” σε νοσοκομείο

admin

Πολωνία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2024 θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ

admin

Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία: Δεν υπάρχουν λόγοι για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

admin