Image default
ΚΟΣΜΟΣ

O Γουόλερ (Fed) τάσσεται κατά της αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Τη θέση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν απαιτείται να κάνει κάποια ενέργεια άμεσα εξέφρασε το μέλος της Κρίστοφερ Γουόλερ, παίρνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ μίας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC ο Γουόλερ είπε ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν το περιθώριο “να προχωρήσουν προσεκτικά” με τις αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνει.

“Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι σύντομα” είπε, σηματοδοτώντας ότι υποστηρίζει τη διατήρηση των επιτοκίων στο επίπεδο όπου βρίσκονται στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

“Μπορούμε απλώς να καθίσουμε εκεί και να περιμένουμε τα (νέα οικονομικά) δεδομένα”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη συνεδριάζουν το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου, με τα πονταρίσματα στα σχετικά futures να μην δίνουν πλέον σχεδόν καμία πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

Στις δηλώσεις του σήμερα, ο Γουόλερ επισήμανε ότι “τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να διευρύνεται”.

“Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό σε πτωτική πορεία για τους επόμενους μήνες, με ρυθμό περίπου 0,2% το μήνα, θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στις 13 Ιουλίου ο Γουόλερ είχε πει πως έβλεπε να απαιτούνται ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων “προκειμένου να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό σε πορεία προς το στόχο μας” (του 2% ετησίως). Μία εκ των οποίων έγινε στη συνεδρίαση του διημέρου 25-26 Ιουλίου, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5%.

Σήμερα απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το κατά πόσο χρειάζονται ακόμα επιπλέον αυξήσεις, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Το μέλος του Δ.Σ. της Fed διευκρίνισε πάντως ότι θα χρειαστεί τα στοιχεία να δείξουν “μερικούς μήνες πτωτικής τροχιάς (του πληθωρισμού) προτού πω ότι τελειώσαμε” με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Πρόσθεσε όμως ότι αν κριθεί απαραίτητη ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων αυτό δεν θα έβαζε την οικονομία σε ύφεση.

Related posts

Όμιλος Lavazza: Συνεχής ανάπτυξη με αποτέλεσμα κύκλο εργασιών άνω των €3 δισ. το 2023

admin

Η Κίνα ξεκίνησε περιπολίες γύρω από τη νήσο Χαϊνάν και τα νησιά Παρασέλ στις 8 Ιουνίου

admin

TSMC: Πτώση κερδοφορίας 23% στο τρίμηνο για τον προμηθευτή της Apple

admin

Lyft: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου

admin

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας για τη Γάζα

admin

Τουρκία: “Πόρτα” Κιλιτσντάρογλου σε Ιμάμογλου για ανανέωση του CHP

admin

Ούτε ξένοι, ούτε τραυματίες βγήκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, για 2η συνεχόμενη ημέρα

admin

“Στρατός” τουρκικών κατασκευαστικών στα πόδια της Saudi Aramco για δουλειές 50 δισ. δολαρίων

admin

COP28: Οι μέχρι στιγμής εθελοντικές δεσμεύσεις δεν επαρκούν για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

admin