Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτοκριτική και επανεκκίνηση

Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της αυριανής (13/1) συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου.

»Επίσης, αποδεικνύει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτή τη νέα φάση επανεκκίνησης της πορείας του με συσπείρωση, ανανέωση και ανασυγκρότηση, επιβεβαιώνει τις αρχές και τις αξίες του, τις πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Αναδεικνύει τις σημαντικές παρακαταθήκες του και ταυτόχρονα κάνει με τόλμη αυτοκριτική στην πορεία του».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί έναν προγραμματικό ορίζοντα που εκτείνεται πολύ πέρα από όσα μπορέσαμε να εφαρμόσουμε 2015-2019, σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού και δημοσιονομικων περιορισμών».

Και προσθέτουν πως επικαιροποιεί τις προγραμματικές του κατευθύνσεις και δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

«Δηλώνει τον στόχο του ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη δέσμευση του μετασχηματισμού του σε ένα πραγματικά ανοικτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Και υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ηγείται της προσπάθειας προοδευτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αγωνίζεται για τη νικηφόρα πορεία στις ευρωεκλογές, για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και μία Δημοκρατική, Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη!».

Αυτοκριτική για τις αιτίες της διπλής ήττας

«Η βαριά και οδυνηρή ήττα των δύο επάλληλων αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 οφείλεται τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε ενδογενείς, εσωτερικούς παράγοντες που λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά», σημειώνεται στο σχέδιο προγραμματικών θέσεων.

Η Κουμουνδούρου τονίζει πως «οφείλουμε με θάρρος και ειλικρίνεια, με κριτική και αυτοκριτική να αποτιμήσουμε την περίοδο από το 2019 μέχρι σήμερα, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις κοινωνικές μεταβολές, ώστε με βάση τις συλλογικές μας διαπιστώσεις να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και να χαράξουμε σε γερές βάσεις τη νέα πολιτική και οργανωτική μας πορεία».

Όπως αναφέρεται, για τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εθνικές εκλογές καθοριστικό ρόλο έπαιξαν κυρίως πέντε στοιχεία:

1. Η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, που συμπεριελάμβανε και ένα σημαντικό τμήμα πρώην ψηφοφόρων μας.

2. H αναποτελεσματική αντιπολίτευση στα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν κατά την περίοδο 2019-23, συνδυαζόταν με ανεπάρκειες μιας θετικής πρότασης που θα ξανάδινε προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία.

3. Αρνητικά στο εκλογικό αποτέλεσμα επίδρασε η ματαίωση σε μεγάλο βαθμό του αναγκαίου «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

4. Η έλλειψη κυβερνησιμότητας.

5. Η υποτίμηση του αντιπάλου.

Νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανανέωση – Συσπείρωση – Επανεκκίνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γυρίζει σελίδα, ανταποκρίνεται στα κελεύσματα και τις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας και προχωράει μπροστά, αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Και προσθέτει: «Μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία, στα κινήματα, στους αγώνες του λαού. Γιατί έχει χρέος απέναντι στην κοινωνία, να μη διαψεύσει τις προσδοκίες της. Συνεχίζοντας να μάχεται για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, για την ανάσχεση των πολιτικών της ΝΔ, αλλά και για την επόμενη μέρα για την κοινωνία και τη χώρα με μία αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

»Συνεπείς στις παραδόσεις μας, εκφράζουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας, συνθέτουμε και εκφράζουμε το ιστορικό ρεύμα και την προοπτική της προοδευτικής παράταξης».

Related posts

Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς ο Νάσος Ηλιόπουλος

admin

Προανακριτική για τα Τέμπη θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

admin

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς τροφοδοτούν την αστάθεια

admin

Καρανίκας: Αστείοι οι επικριτές του Κασσελάκη – Ανήκουν στο μουσείο της Αριστεράς

admin

Θάνος Πλεύρης: Πώς εξηγεί τη φωτογραφία με τον Κασιδιάρη

admin

Πομπέο: Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια του στην Ελίνα Χατζηδημητρίου, το πρώτο απόλυτο 10άρι του ΑΠΘ

admin

Μαρινάκης για ΜΟΕ: Καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

admin

Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» η Ελλάδα – Υπέγραψε διάταγμα ο πρωθυπουργός

admin