Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο λιμός στη Γάζα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

Με έγκλημα πολέμου θα ισοδυναμούσε ενδεχόμενη πρόθεση του Ισραήλ να χρησιμοποιούσε την πείνα ως πολεμικό όπλο στη Γάζα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. 

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εύλογο κατά τη διάρκεια του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε μια συνέντευξη από τη Γενεύη, ο κ. Τουρκ είπε ότι έχουν προκύψει στοιχεία ότι το Ισραήλ επιβραδύνει ή αρνείται την παροχή βοήθειας.

Καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, βιασμών και ομηρίας. Αλλά είπε επίσης ότι καμία πλευρά στον πόλεμο δεν πρέπει να αποφύγει τη λογοδοσία για τις ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της οποιασδήποτε προσπάθειας να παρακρατηθεί η παροχή βοήθειας από τους ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα.

“Όλοι οι συνάδελφοί μου συνεχώς μας λένε πως υπάρχει πολλή γραφειοκρατία. Υπάρχουν εμπόδια. Υπάρχουν προσκόμματα. Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη σε σημαντικό βαθμό”, είπε ο κ. Τουρκ και πρόσθεσε:

“Αυτό εγείρει το ερώτημα, με όλους τους περιορισμούς που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, κατά πόσο υπάρχει ένας εύλογος ισχυρισμός που μπορεί να γίνει ότι η πείνα είναι ή μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λικούντ του  Νετανιάχου, απέρριψε τις προειδοποιήσεις του κ. Τουρκ ως “απόλυτη ανοησία – κάτι εντελώς ανεύθυνο να ειπωθεί”.

Όπως και οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μπαρκάτ επέμεινε ότι το Ισραήλ επέτρεπε όλη τη βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος.

Related posts

Προσφυγή Αμπράμοβιτς κατά των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος του

admin

ΗΠΑ: Στις 230.000 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, μειωμένες κατά 10.000

admin

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

admin

Η Λιθουανία υποστηρίζει την ιδέα να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία

admin

Επιθέσεις από την Υεμένη έπληξαν δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

admin

Εταιρείες που συνδέονται με τον Πριγκόζιν εξασφάλισαν κυβερνητικές συμβάσεις ύψους $11,7 εκατ. μετά την αποτυχημένη ανταρσία

admin

Γαλλία: Πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σε δύο δημοσκοπήσεις

admin

Η Ρωσία συνιστά στους αξιωματούχους να αγοράζουν ρωσικά Lada και κινεζικά αυτοκίνητα

admin

Φον Ντερ Λάιεν στους FT: Η Κομισιόν θα κινηθεί προς ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ

admin