Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε συνομιλίες για αγορά 40 Eurofighter

Η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες με ευρωπαϊκά κράτη για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon αφού αναγνώρισε ότι το αίτημά της για αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην ευοδωθεί, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας χθες. Ο τούρκος  υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για να αγοράσει τέτοιου τύπου αεροσκάφη, αφότου η Γερμανία αντιτάχθηκε στην ιδέα.

Η Αγκυρα θέλει να αγοράσει την πιο προηγμένη, νέα έκδοση του Eurofighter, ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς. Το υπουργείο Αμυνας και η βρετανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανέφεραν ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε το θέμα με τον βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς που βρέθηκε στην Αγκυρα χθες. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Οι αντιρρήσεις στο Κογκρέσο

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση συνολικού κόστους 20 δισ. δολαρίων, αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ καθώς η Αγκυρα δεν έχει ακόμα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η επικύρωση της υποψηφιότητας για ένταξη της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα, περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα.

«Η τουρκική αεροπορία χρειάζεται νέα αεροσκάφη. Η πρώτη μας επιλογή είναι τα F-16… Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να μη λάβουμε θετική απάντηση σε αυτή την παρατεταμένη διαδικασία, τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon είναι οι καταλληλότερες εναλλακτικές λύσεις για τα F-16», αναφέρει η πηγή. «Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πειστεί η Γερμανία να υποχωρήσει στις αντιρρήσεις τους».

Συνεργασία με το Λονδίνο

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως η Αγκυρα θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με τη Βρετανία «σε πολλούς τομείς, συγκεκριμένα το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN και νέα ζητήματα όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon». Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, εκπροσωπούμενη από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo. Ανέφερε επίσης ότι ο Σαπς είπε πως το θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών συζητήθηκε στη συνάντηση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η βρετανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία, η οποία θα «δώσει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών» και άλλων τομέων.

«Για τις περιφερειακές ισορροπίες ισχύος, η ανάγκη της Τουρκίας για ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας τεχνολογίας δεν είναι μυστικό», σχολίασε ο αμυντικός αναλυτής Ταουφίν Οζμπέρκ. «Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση για την απόκτηση των Eurofighters μπορεί να έγινε για να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 το συντομότερο δυνατό».

Related posts

Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί ο υφυπουργός Τριαντόπουλος στην Εξεταστική για τα Τέμπη

admin

Ανοικτός διάδρομος για τα F-35 στην Ελλάδα

admin

Σκρέκας: Συλλογική δράση της ΕΕ απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας

admin

Μητσοτάκης: Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα, να μην μείνει λόγος κενός

admin

Τσαβούσογλου: Ευχές σε Δένδια για την 25η Μαρτίου

admin

«Κάτι μεσολάβησε και παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές», λέει ο Νίκος Παππάς

admin

Κακοκαιρία Daniel: Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για πακέτο βοήθειας

admin

Τέμπη: Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση Μητσοτάκη

admin