Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ντένκοφ και Ράντεφ επιθεώρησαν τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ και ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ επιθεώρησαν σήμερα τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας και τον μετρητικό σταθμό στην Καλοτίνα. Εκεί ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz, Βλαντίμιρ Μαλίνοφ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε πηγές φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω μιας νέας διαδρομής, ενώ η Σερβία θα αποκτήσει πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή και στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός αντίστροφης ροής έχει μήκος 170 χλμ και εκτείνεται από το Νόβι Ίσκαρ, κοντά στη Σόφια, έως τη Νις. Θα καταστήσει αρχικά δυνατή τη μεταφορά 1,8 δισεκατ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Δύση σε περίπτωση κρίσης, και παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων. “Αυτό που κάνει ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας είναι ότι βασικά βοηθά τη Σερβία να έχει ασφάλεια αν συμβεί κάτι με τον αγωγό South Stream, να έχει εναλλακτική. Θυμάστε τι συνέβη πέρυσι με εμάς. Επομένως, μπορούν να αγοράσουν υγροποιημένο αέριο από άλλες πηγές, προσφέρει μια εναλλακτική”, δήλωσε ο Ντένκοφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz δήλωσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός δίνει στη Βουλγαρία πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς LNG στην Κροατία, καθώς και στη μεγαλύτερη αγορά LNG στην Αυστρία, στο Μπαουμγκάρτεν.

Σύμφωνα με τον Μαλίνοφ, ο διασυνδετήριος αγωγός θα αποφέρει οφέλη και στην Bulgartransgaz. Η χωρητικότητα έχει δεσμευτεί ήδη με κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία για τον Δεκέμβριο – για μικρές ποσότητες. Από τον Ιανουάριο του 2024, η χωρητικότητα από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία, η οποία είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, έχει ήδη δεσμευτεί σε ποσοστό άνω του 40%.

Ο υπουργός Ενέργειας Ράντεφ τόνισε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός είναι μέρος της υποδομής φυσικού αερίου που διαθέτει η Βουλγαρία και περιλαμβάνει την εγκατάσταση αποθήκευσης στο Τσίρεν, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τον διασυνδετήριο αγωγό με την Ελλάδα που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Όταν ρωτήθηκε για ένα τέλος 20 λέβα/m3 στο ρωσικό αέριο – το οποίο εισήγαγε πρόσφατα η κυβέρνηση – ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διευκρίνισε πως το τέλος δεν θα χρεωθεί στη Σερβία ή στην Ουγγαρία. Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διατύπωση “θα πρέπει ίσως να τροποποιηθεί” αλλά “δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό”. Ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι δεν θα είναι η Bulgartransgaz που θα πληρώσει το τέλος. “Εάν η Ρωσία θα πληρώσει, μένει να το δούμε”, δήλωσε ο Ντένκοφ.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Τέιλορ Σουίφτ: Στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως για 4η φορά

admin

ΗΠΑ: Αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τον θάνατο του Ναβάλνι

admin

Γερμανία: Πτώση 2,4% στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

admin

Κίνα: Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κλείσει “τελείως” την πόρτα στις συνομιλίες

admin

Σούνακ – Μπάιντεν: Βρετανία και ΗΠΑ θα εργαστούν από κοινού για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI)

admin

Η JP Morgan ετοιμάζει “ChatGPT για επενδύσεις”

admin

Μπάιντεν: Τα αντίποινα των ΗΠΑ “θα συνεχιστούν”

admin

Γαλλία: Τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για άσκηση υπερβολικής βίας

admin

Πακιστάν-Ιράν συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση και αποκατάσταση των σχέσεών τους

admin