Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις είχε προτάξει στη ΔΕΘ ως κεντρικό σύνθημα και δύο μήνες μετά επαναφέρει τις ίδιες λέξεις, «αλλαγές παντού», αφενός ως συστημένη υπενθύμιση προς υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να δείχνουν στην κοινωνία ότι φορούν… στολή εργασίας, αφετέρου ως επείγον στοίχημα της επόμενης περιόδου – τουλάχιστον μέχρι το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών.

Η ευθεία πρωθυπουργική εντολή για «μέτρο» και «ουσία» στις πράξεις και στα λόγια των γαλάζιων στελεχών σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη αγωνία του, εκείνη που ο ίδιος αποτύπωσε έμμεσα με την αποστροφή ότι «στον καθρέφτη της πολιτικής κυριαρχίας αναδεικνύονται πιο έντονα οι αδυναμίες εκείνου που κυριαρχεί». Δεν είναι τυχαίο ότι σε διάστημα ενός μήνα ο Μητσοτάκης έχει κρίνει αναγκαίο να δείξει ότι χτυπά… καμπανάκια στην ομάδα του για το έργο και τη συμπεριφορά της – δύο κριτήρια με τα οποία, κατά δήλωσή του, αξιολογεί τους υπουργούς. «Το 41% δεν είναι άλλοθι για λάθη, δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές», είπε προχθές, ενώ έχουν προηγηθεί αυστηρότερες τοποθετήσεις του: «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας», «η αλαζονεία είναι ανησυχητική πάθηση».

Το Μαξίμου διαπιστώνει, αναλύοντας και τα γκάλοπ, ότι «κάλπη» της καθημερινότητας, δηλαδή η ανταπόκριση στις άμεσες ανάγκες, μαζί με τον μεταρρυθμιστικό βηματισμό ενισχύουν ή ψαλιδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στο αντιπολιτευτικό πεδίο. Γι’ αυτό ακόμα και οι πρόσφατες βολές του Μητσοτάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν να έχουν και αυτές ως αποδέκτη το εσωτερικό της ΝΔ για την ανάγκη προσήλωσης στα «υπαρκτά προβλήματα» και στις «υπαρκτές αστοχίες» της.

Η «μάχη» στη Βουλή

Την ίδια εικόνα ότι απέναντι σε ένα κενό αντιπολίτευσης η κυβέρνηση ανοίγει βηματισμό με αλλαγές και με επίκεντρο τον πολίτη θέλει να καλλιεργήσει ο Πρωθυπουργός και από το βήμα της Βουλής στη σημερινή συζήτηση για τη Θεσσαλία και τον Εβρο. Περιμένοντας αντιπολιτευτικό «πυρ ομαδόν» για το επιτελικό κράτος, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών και τις «νέες βάσεις» στις οποίες σχεδιάζεται συνολικά η Πολιτική Προστασία «με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες». Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει μέχρι το τέλος του έτους μια σειρά από αλλαγές στην Πολιτική Προστασία με αιχμή την πρόληψη (επέκταση της ενεργοποίησης του 112 για ανακοινώσεις, ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων κ.λπ.). Επιπλέον ο Μητσοτάκης θα απαριθμήσει στοχευμένα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες. Επειτα από τις τραγικές στιγμές σε Θεσσαλία και Εβρο, η Πολιτική Προστασία είναι ένα από τα μέτωπα τα οποία ο ίδιος εντάσσει στο αφήγημα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Μένει να φανεί αν ο ίδιος, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, αναφερθεί πλέον συγκεκριμένα στο συνολικό κόστος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο και, συνεπώς, στα χρηματοδοτικά εργαλεία που επιστρατεύονται.

Related posts

«Πόλεμος» στη Βουλή για την επιστολική ψήφο

admin

Στο 11,84% ο πήχης

admin

Δύο σταθμοί με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό σκηνικό

admin

Οδύνη και αποτροπιασμός για τη ρωσική βαρβαρότητα

admin

Ντέρμπι για γερά νεύρα στον δήμο Θεσσαλονίκης – Ζέρβας vs Αγγελούδη με μεγάλη αποχή

admin

Μητσοτάκης: Είμαι συντετριμμένος από την αποτρόπαια επίθεση στην Πράγα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου στη Βουλή

admin

Οι Βρυξέλλες κρατούν στον «πάγο» την αλβανική ένταξη λόγω Μπελέρη

admin

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ανδρουλάκη: Αξιόπιστο προοδευτικό σχέδιο, με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη

admin