Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα βελτίωση των εσόδων από τόκους περιμένει η Εθνική

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδιδει σε ανάπτυξη σε σχέση με την ευρωζώνη εκτίμησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Εστίασε δε στους βελτιωμένους δείκτες οικονομικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας και την δυνατή τουριστική χρονιά.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα η διοίκηση σημείωσε ότι:

  • Οι εκταμιεύσεις δανείων φτάνουν το 1,9 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 23, με ώθηση από μικρομεσαίες εταιρείες, ναυτιλία και χρηματοδότησης έργων.
  • Οι εγχώριες καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, κατά €1,1 δισ. φέτος, κυρίως χάρις στη λιανική.
  • Ο Εγχώριος δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,6%.
  • Το εγχώριο απόθεμα NPE είναι 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μετά από την τελευταία συναλλαγή. Η κάλυψη NPEs είναι στο 94%. Τα νέα NPEs είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ φέτος, εντός των προβλέψεων της διοίκησης για το έτος.
  • Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ωθεί τον δείκτη κεφαλαίων CET1 60 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση στο 17,9%.

Η διοίκηση εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάμψη στη ζήτηση για δάνεια τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα επιπλέον κεφάλαια που διαθέτει επισημάνθηκε ότι η τράπεζα επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και εξετάζει το ζήτημα επαναγοράς μετοχών.

Η διοίκηση της Εθνικής περιμένει ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και η κορύφωση πιθανότατα θα έρθει το 2024, εξαιτίας της τελευταίας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της εκτίμησης ότι θα επιτόκια θα μείνουν περισσότερο χρόνο ψηλά.

Η τράπεζα προγραμματίζει να ανακοινώσει νέα καθοδήγηση για τους στόχους μέχρι το 2025 με τα αποτελέσματα έτους, στις αρχές του 2024. Η καθοδήγηση τώρα κάνει λόγο για διατηρήσιμο core RoTE πάνω από το 13%. Αιτία είναι ότι στα επιτοκιακά περιθώρια (loan pass through) καταγράφεται καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη κάτι που ισχύει και για την ποιότητα ενεργητικού.

Ηδη πάντως τα αποτελέσματα εννεαμήνου υπερβαίνουν τις στοχεύσεις. Ο δείκτης NPEs είναι στο 3,6%, ενώ η στόχευση για φέτος ήταν στο 5% και για το 2025 στο 3%. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) είναι στις 292 μονάδες βάσεις με πρόβλεψη για πάνω από 300 μονάδες βάσης φέτος και 250 μονάδες το 2025.

Related posts

Εξαγόρασε το 100% της Thalis ES η Motor Oil

admin

Εφυγε o Παντελής Παντελιάδης, της παλιάς γενιάς των «μπακάληδων»

admin

Alpha Trust: Δωρεάν διάθεση 19.520 ιδίων μετοχών σε ΔΣ και προσωπικό

admin

efood: Κινητοποίηση για τα δικαιώματα των μισθωτών διανομέων

admin

Νέα γραφεία στην Αθήνα για την Bain, αναλαμβάνει CEO ο Δ. Ψαρρής

admin

ICAP: Σε μέτρια επίπεδα η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεκτό αίτημα της ΔΕΠΑ για τα μερίδια αγοράς

admin

ΟΛΠ: Εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια τον σχεδιασμό για το λιμάνι του Πειραιά

admin

Ελλάκτωρ: Πώς μπήκαν τίτλοι τέλους στη συμμετοχή του Λ. Μπόμπολα

admin