Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αντιπρόταση τριών σημείων το «όχι» στα μη κρατικά ΑΕΙ

Μια «καθαρή πρόταση» για την τριτοβάθμια παιδεία, βασισμένη στο σκανδιναβικό μοντέλο ρύθμισης για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, αντιπαραβάλλουν στο ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η πρόταση, που περιεγράφηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη (Σκάι) ως πρόταση που έχει στη βάση της τρία σημεία (μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας, ομαλή ένταξη των ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση και «να μη γίνει η παιδεία πεδίο μπίζνας»), έχει ήδη μπει στο τραπέζι της συζήτησης στη διάρκεια της ημερίδας που έκανε το κόμμα για το θέμα – με τη Χαριλάου Τρικούπη να διατείνεται πως η θέση του κόμματος δεν άλλαξε ποτέ:

«Η θέση είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε (και το λέω και σήμερα από εδώ) να γίνουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά – υπογραμμίζω, μη κερδοσκοπικά –, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας», ανέφερε ο Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως το νομοσχέδιο Πιερρακάκη αφορά «διευθέτηση συμφερόντων», στην οποία «δεν θα γίνει συνένοχο το ΠΑΣΟΚ»: «Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ενα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, λένε, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα ποιον κοροϊδεύουν;», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Παλινωδία»

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας Στέφανο Παραστατίδη, η στάση της κυβέρνησης είναι «παλινωδία», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζήτησε διάλογο και συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα αιφνιδιαστικά και μονομερώς επιχειρεί να το παρακάμψει» – θέτοντας και την παράμετρο της απουσίας συνταγματικής αναθεώρησης. «Είμαστε κατά των απαγορεύσεων αλλά υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», επεσήμανε, θέτοντας το βασικό επιχείρημα του κόμματος στον χαρακτήρα των αλλαγών και όχι στην άρνηση της μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να διεξαχθεί και η αναλυτική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος και οι όποιες ενστάσεις αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – μία εξ αυτών που είχαν μιλήσει ανοιχτά για το θέμα είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ωστόσο δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια μετά το «όχι» Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο (η σαββατιάτικη δήλωσή της λήφθηκε πριν από τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) και επιφυλάσσεται να μιλήσει στα όργανα, δηλαδή στη συνεδρίαση των βουλευτών. Το άλλο όνομα που έχει ακουστεί τις προηγούμενες μέρες είναι αυτό του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, από το περιβάλλον του οποίου σημειώνεται πως το θέμα δεν είναι συνειδησιακό, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο οποίο απείχε, και πως ο καθένας έχει την πολιτική του άποψη, αλλά στο τέλος «ψηφίζει με βάση τα δεδομένα».

Μέτωπο

Το θέμα των ΑΕΙ είναι το πρώτο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κοντράρονται ευθέως για την πολιτική και ιδεολογική στάση του ενός και του άλλου – δημιουργώντας ένα δικομματικό μέτωπο που θυμίζει τον παλιό δικομματισμό και διευκολύνει το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη για ανάδειξη του κόμματος ως βασικής εναλλακτικής στη ΝΔ. «Να σταματήσει η ασυμμετρία που υπάρχει σήμερα: με τη Νέα Δημοκρατία του 41% με πολύ μεγάλη αποχή και τεράστια αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλότερα ποσοστά. Θέλω μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε και ο Ανδρουλάκης.

Related posts

Κωνσταντινούπολη: Τραυματίστηκε Ελληνίδα στην έκρηξη – Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

admin

Ερντογάν στον Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα κλιμάκωσε την ένταση – Να την κατευθύνουμε στον διάλογο

admin

Κεντροαριστερές διαδρομές και αμηχανία για τους ψηφοφόρους

admin

ΕΚΑΒ: Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυσή του κατακαλόκαιρο

admin

Τρία διλήμματα εκλογικής στρατηγικής

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπε ο Κασσελάκης για τον πόλεμο που δέχεται, το debate και τα… μαχαιρώματα

admin

Γλαβίνας: Ο βουλευτής δικηγόρος του Κασιδιάρη στηρίζει την κυβέρνηση – «Η δεξιά πολυκατοικία συμπληρώνεται»

admin

«Αριστερή με Αmerican Dream» – Τρολάρουν την Κωνσταντοπούλου που πήγε σε εκδήλωση της Lamborghini

admin

Φυσικό αέριο: Τι αλλάζει στη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας

admin