Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Με αναμμένες μηχανές το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν – Αναμένει “σινιάλο” Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ

Του Κώστα Βενιζέλου

Με αναμμένες μηχανές είναι το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han και αναμένει “σινιάλο” για να πλεύσει προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Το σκάφος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, εκτός κυπριακής και ελληνικής θαλάσσιας περιοχής και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που αναμένεται είναι η πολιτική απόφαση, την οποία μόνο ο Ερντογάν μπορεί να λάβει, ώστε κινηθεί νοτίως και ανατολικά και να αρχίσει γεωτρήσεις. Θα πρόκειται για μια κίνηση επανόδου της κατοχικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ μετά από μια περίοδο ανάπαυλας.

Ο τουρκικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα έχει διαμορφωθεί και είναι, ενδεχομένως, θέμα χρόνου αλλά και συγκυριών για να υλοποιηθεί. Μια συγκυρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ήταν στην περίπτωση κατά την οποία η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ ξεκινήσει, όπως έχει προαγγείλει, γεώτρηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων. Σημειώνεται ότι ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα είναι η πρώτη από τις εταιρείες, που θα “βγάλει” φυσικό αέριο από τον κυπριακό βυθό. Μια τέτοια τουρκική κίνηση, διά γεώτρησης, μπορούσε να θεωρηθεί “απάντηση”. Στην μεγάλη εικόνα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενταχθεί και η συναντίληψη της Λευκωσίας με την αμερικανική Chevron για εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στο “Αφροδίτη”.

Όλοι οι σχεδιασμοί

Ποια είναι τα σχέδια της Άγκυρας; Να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια 4,6,7. Το 6 και το 7 έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν οι Τούρκοι είχαν κάνει γεώτρηση σε περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 6, μακριά από εκεί που είχε διενεργήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Μάλιστα οι δυο εταιρείες δεν αντέδρασαν και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Είχε αναφερθεί τότε, ότι οι Τούρκοι κινούνταν σε περιοχή που με βάση τις ενδείξεις δεν υπήρχε φυσικό αέριο!

Την ίδια ώρα, η κατοχική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ήδη ειλημμένη απόφασή της για γεωτρήσεις στα παράνομα θαλασσοτεμάχια “F” και “G”, που έχει, δήθεν, παραχωρήσει η αποσχιστική οντότητα στην TRAO και βρίσκονται νοτίως της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου 2019, μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, είχε σταλεί επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, με την οποίαν τον ενημέρωναν “για την καθορισμένη” θαλάσσια περιοχή του ψευδοκράτους! Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα τουρκικά θαλασσοτεμάχια επικαλύπτουν εκείνα της κυπριακής ΑΟΖ ( 1,2,3,8,9,13).

Τι περιμένει η Άγκυρα

Το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα επιλεγεί για να σταλεί το Abdulhamid Han στην περιοχή μας. Συνδέεται αυτή η κίνηση με τα όσα συμβαίνουν επί του εδάφους; Δηλαδή, με τις μικρές κρίσεις, που η κατοχική πλευρά προκαλεί συνεχώς στη νεκρή ζώνη; Θα είναι ένας σχεδιασμός, κλιμάκωσης της έντασης σε θάλασσα και έδαφος; Ενδεχομένως. Αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο είχε υιοθετηθεί και στο παρελθόν.

Τι ενδεχομένως να περιμένει η κατοχική δύναμη για να προβεί στο επόμενο της βήμα; Σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που χρονικά τοποθετείται στις 7 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει, ως γνωστό, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε κατά πάσα πιθανότητα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη μάλλον δεν θα εκδηλωθεί τέτοιας εμβέλειας τουρκική πρόκληση.

Η Άγκυρα προφανώς και αξιολογεί και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ. Αλλά και το γεγονός ότι στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολεμικά σκάφη διαφόρων χωρών. Στα υπόψη είναι και με ποιους μπορεί να συνεργασθεί. Με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν φαίνεται να μπορεί.

Οι σχεδιασμοί είναι συγκεκριμένοι, το σκάφος βρίσκεται κοντά στην περιοχή που θα σταλεί και η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να έχει ρόλο και λόγο στα ενεργειακά. Να κινηθεί σε θαλασσοτεμάχια τα οποία θεωρεί “αμφισβητούμενα” και ισχυρίζεται ότι της ανήκουν. Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους για να βρίσκεται στην περιοχή και να εμπλέκεται στα ενεργειακά. Γι’ αυτό και το κατοχικό καθεστώς συντηρεί την πρόταση για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου αλλά και από κοινού αποφάσεις στο ζήτημα αυτό. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ότι “είναι δυνατό να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που υπάρχει για να επωφεληθούν και οι δυο πλευρές, χωρίς να περιμένουμε μια οριστική λύση του Κυπριακού”, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κατοχικής πλευράς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έσπευσε να αναφέρει πως υπάρχουν παραδείγματα, παραπέμποντας στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Δηλαδή, συμφωνία μεταξύ δυο κρατών.

Τακτική μικρών κρίσεων υιοθετεί η Τουρκία

Η κατοχική δύναμη, προκαλώντας εντάσεις στη νεκρή ζώνη αποσκοπεί πρωτίστως στην κατάληψη εδαφών κι αυτό το αναγνωρίζουν και ξένοι παίκτες. Την ίδια ώρα, δια των μικρών κρίσεων, που δημιουργεί ο κατοχικός στρατός σε διάφορες περιοχές στη νεκρή ζώνη, επιχειρεί να μετατοπίσει την προσοχή και τις συζητήσεις σε στρατιωτικά ζητήματα. Πώς επιχειρεί η κατοχική πλευρά να διαμορφώσει το σκηνικό;

Πρώτον, γκριζάρει διάφορες περιοχές, στέλνει στρατό και καταλαμβάνει έδαφος. Αυτό σημαίνει προέλαση. Αυτό σημαίνει εισβολή στη νεκρή ζώνη. Αυτό, ανεξάρτητα εάν το καταφέρουν, θέλουν να μην  έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Δεύτερον, θέλουν η εκτόνωση της έντασης να γίνεται με συζητήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το κατοχικό καθεστώς. Αυτό που πάντα ήθελαν οι Τούρκοι. Με αυτό επαναφέρουν το ζήτημα της συμφωνίας Ειρηνευτικής Δύναμης και κατοχικού καθεστώτος.

Η κατοχική δύναμη έχει επιλέξει την τακτική των μικρών συνεχών κρίσεων.

Είναι σαφές πως οι τουρκικές κινήσεις γίνονται σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Και γίνεται στοχευμένα. Από την Πύλα, στα Στροβίλια, στο γήπεδο Ταξίμ,  στο Λήδρα Πάλας, στον Άγιο Δομέτιο ( στο “Σπίτι της Μαρίας”, αλλά  και στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep,), στη Δένεια, στην Αυλώνα, οι στρατιωτικές προσπάθειες είναι συνεχείς.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η νεκρή ζώνη καταλαμβάνει το 2,7% του εδάφους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- philenews.com

Related posts

Η Νορβηγία καλεί τους δωρητές της UNRWA να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησής της

admin

Γαλλία: Ο Δήμος του Παρισιού θέλει να περιορίσει δραστικά τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων

admin

Airbnb: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη δ’ τριμήνου 2023

admin

Ισραήλ: Χερσαία επίθεση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας – Τουλάχιστον 100 νεκροί Ισραηλινοί, κρατάει ομήρους η Χαμάς

admin

Οι απαντήσεις της UBS στα 10 “καυτά” ερωτήματα των επενδυτών – Πού εντοπίζονται ευκαιρίες στις αγορές

admin

Οι Ισραηλινοί έβγαλαν φωτογραφία στο “κοινοβούλιο” της Γάζας – Η Χαμάς “δίνει” 70 ομήρους για πενθήμερη εκεχειρία

admin

Holzmann: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια της το β’ τρίμηνο

admin

Γάζα: Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει πληροφορίες για την τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα

admin

Goolsbee (Fed): Αν παραμείνουμε για πολύ σε περιοριστικά επίπεδα θα πρέπει να ανησυχούμε για την απασχόληση

admin