Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Goolsbee (Fed): Αν παραμείνουμε για πολύ σε περιοριστικά επίπεδα θα πρέπει να ανησυχούμε για την απασχόληση

Καθησυχαστικός για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε σήμερα ένας αξιωματούχος της Federal Reserve, μια ημέρα μετά την υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του Ιανουαρίου που οδήγησε σε βαριές απώλειες τους δείκτης της Wall Street

“Ακόμα και αν ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος για μερικούς μήνες… αυτό παραμένει συμβατό με την πορεία μας για την επιστροφή στον στόχο [του 2%]”, ανέφερε ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. 

“Δεν υποστηρίζω να περιμένουμε μέχρι ο πληθωρισμός σε 12μηνη βάση να πετύχει ήδη το 2% για να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια”, πρόσθεσε. 

Ο αξιωματούχος σημείωσε παράλληλα ότι τους τελευταίους επτά μήνες ο δομικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ένας δείκτης που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed – βρίσκεται στο επίπεδο του στόχου του 2% ή ακόμα και χαμηλότερα.

“Οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνδέονται με την εμπιστοσύνη [που έχουμε] ότι βρισκόμαστε σε πορεία για την επίτευξη του στόχου”, σημείωσε. “Νομίζω ότι αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι αν παραμείνουμε στα σημερινά περιοριστικά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό, θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την πλευρά της απασχόλησης στη διττή αποστολή της Fed”.

Η αποστολή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εκτός από το να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας μεσοπρόθεσμα στο 2% τον πληθωρισμό, είναι και η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης. 

Η Fed κράτησε αμετάβλητα τον προηγούμενο μήνα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,50% όπου βρίσκονται από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς θέλει να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται σε διατηρήσιμη πορεία για το 2%.


 

Related posts

Η Salesforce θα απολύσει περίπου 700 εργαζομένους

admin

Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα του Καραμπάχ – Δεν υπάρχει νερό, νοσοκομεία, νεκτροτομείο, έχουν μείνει μονάχα ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ

admin

Επανήλθε η κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας μετά από μια σύντομη διακοπή

admin

Ιταλία: Έκτακτη βοήθεια 2 δισ. ευρώ για την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια

admin

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα – Το Κίεβο ζητεί Patriot

admin

Αρχηγός ΠΝ Τουρκίας: Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

admin

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Γάζα του επικεφαλής της UNRWA

admin

Ελληνοτουρκικά: Τα διλήμματα του Ερντογάν

admin

Το Βερολίνο προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο

admin