Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί έβγαλαν φωτογραφία στο “κοινοβούλιο” της Γάζας – Η Χαμάς “δίνει” 70 ομήρους για πενθήμερη εκεχειρία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:56

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι είπε στους μεσολαβητές του Κατάρ ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη εκεχειρία: 

“Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια προσπάθεια από τους αδελφούς του Κατάρ να απελευθερώσουν τους εχθρικούς αιχμαλώτους γυναίκες και παιδιά, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 200 Παλαιστίνιων παιδιών και 75 γυναικών που κρατούνται από τον εχθρό”, δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, σε ηχογραφημένο ηχητικό που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της ομάδας στο Telegram.

Συνέχισε κατηγορώντας το Ισραήλ για “αναβολή και αποφυγή” του τιμήματος της συμφωνίας.

Το κοινοβούλιο της Χαμάς

Μια εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατεύματα της Ταξιαρχίας Golani του IDF μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου της Γάζας στην πόλη της Γάζας, αφού κατέλαβαν την τοποθεσία.

Στρατιώτες από την Ταξιαρχία Golani του IDF ποζάρουν για μια φωτογραφία μέσα στο κτ;hριο του κοινοβουλίου της Γάζας, αφότου κατέλαβαν την τοποθεσία, στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Το κτήριο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στη Γάζα έχει εξυπηρετήσει μόνο τους υποτιθέμενους βουλευτές της Χαμάς μετά την κατάληψη της Λωρίδας το 2007.

Γκάλαντ: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο

Η Χαμάς “απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα” και οι μαχητές της “φεύγουν προς τα νότια” υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι “λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς” και “δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)” που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Τουλάχιστον 31 νεκροί στη Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεριμένο πλήγμα.

Τι έγινε γνωστό για τη διάρθρωση της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των επιτόπιων διοικητών της Χαμάς και τη διακοπή των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ισραήλ στρατός Γάζα

Σύμφωνα με το IDF, πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς είχε περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, χωρισμένους σε πέντε περιφερειακές ταξιαρχίες, 24 τάγματα και περίπου 140 λόχους. Κάθε ταξιαρχία της Χαμάς διαθέτει μια διάταξη αντιαρματικών πυραύλων, ομάδες ελεύθερων σκοπευτών και μηχανικών, αντιαεροπορικές άμυνες και μια διάταξη εκτόξευσης ρουκετών, λέει ο IDF. Κάθε ταξιαρχία έχει επίσης μια σειρά από φυλάκια και οχυρά στις αντίστοιχες περιοχές της. 

Ισραήλ στρατός Γάζα

Το IDF λέει ότι έχει επικεντρωθεί στη δολοφονία των διοικητών των ταξιαρχιών και των ταγμάτων, ειδικά εκείνων στη βόρεια Γάζα, όπου ο στρατός πραγματοποιεί τη χερσαία του επίθεση. Σύμφωνα με τον IDF, τα τάγματα της Χαμάς στη βόρεια Γάζα έχουν υποστεί “σημαντικά πλήγματα” και πολλά αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν οργανωμένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, λόγω του ότι οι διοικητές τους σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ισραήλ στρατός Γάζα

Oι IDF λένε ότι το Στρατόπεδο Σάτι και τα τάγματα Νταράζ-Τουφάχ της Χαμάς έχουν πληγεί περισσότερο. Ο υποδιοικητής του τάγματος του στρατοπέδου Σάτι, αρκετοί διοικητές λόχων και 200 ​​ακόμη στελέχη έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις. Ορισμένα από τα κύρια προπύργια του τάγματος έχουν καταληφθεί από τον Ισραηλινό Στρατό, αλλά έχει επίσης επιφορτιστεί με το κύριο κέντρο διοίκησης της τρομοκρατικής ομάδας κάτω από το νοσοκομείο Σίφα, σύμφωνα με τον στρατό. Εν τω μεταξύ, το τάγμα Νταράζ-Τουφάχ έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες στις επιχειρήσεις των IDF. Ο στρατός λέει ότι έχει σκοτώσει ολόκληρη την ανώτερη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του τάγματος, του αναπληρωτή του και αρκετών διοικητών λόχων, μαζί με 260 στελέχη.

Πάνω από 11.000 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στους 11.240 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Χαμάς στον πολιορκημένο από το Ισραήλ θύλακα.

Ο απολογισμός από τις 7 Οκτωβρίου περιλαμβάνει 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου ΜΜΕ.

Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Γάζας

Αλ-Σίφα


Ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν σήμερα στις πύλες του βασικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, τον πρωτεύοντα στόχο στη μάχη τους για να θέσουν υπό έλεγχο το βόρειο ήμισυ της Λωρίδας της Γάζας, όπου γιατροί δηλώνουν ότι ασθενείς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα
Τα σημεία των νοσοκομείων της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζας Άσραφ Αλ Κίντρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο αυτό, το Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τρεις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων τρία νεογέννητα, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της διακοπής της ηλεκτροδότησής του.

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

“Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό”, δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drone έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

“Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου”, πρόσθεσε.

Αλ-Κουντς


Άλλο ένα μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι τα στρατεύματα σκότωσαν μέλη τρομοκρατικού πυρήνα που άνοιξε πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το IDF, ο πυρήνας είχε ανοίξει πυρ εναντίον των στρατευμάτων της 188 Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με ελαφρά όπλα και RPG, ενώ ήταν “ενσωματωμένος σε μια ομάδα πολιτών στην είσοδο του νοσοκομείου”. Αφού πυροβόλησαν με RPG εναντίον των στρατευμάτων, ο IDF λέει ότι οι στρατιώτες διέφυγαν πίσω στο νοσοκομείο. “Αυτό το περιστατικό είναι ένα άλλο παράδειγμα της συνεχιζόμενης κατάχρησης πολιτικών δομών από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, για τη διεξαγωγή επιθέσεων”, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός δημοσιεύει πλάνα από τη μάχη που φαίνεται να δείχνει τρομοκράτες με RPG να τρέχουν στο νοσοκομείο.

IDF says troops killed a terror cell that opened fire at Israeli forces from Al-Quds Hospital in Gaza City.

According to the IDF, the cell had opened fire at troops of the 188th Armored Brigade with light arms and RPGs, while being “embedded within a group of civilians at the… pic.twitter.com/Tq8h9tj64d

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 13, 2023

Ραντήσι και Αλ-Νασρ


Το Ειδικό Νοσοκομείο Παίδων Ραντήσι και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις Al-Nasr στα βόρεια της πόλης της Γάζας εκκενώθηκαν την Παρασκευή εκτός από μια χούφτα ασθενών και προσωπικού. Το Ραντήσι είχε τη μοναδική παιδιατρική πτέρυγα καρκίνου της Γάζας.

Ένα ισραηλινό τανκ έχει κινηματογραφηθεί να επιχειρεί έξω από το νοσοκομείο Ραντήσι.

Ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής νοσοκομείων στη Γάζα, δήλωσε χθες ότι οι εκκενώσεις “άφησαν δεκάδες άρρωστα παιδιά στους δρόμους χωρίς ιατρική περίθαλψη” και η τύχη πέντε παιδιών που έμειναν στην εντατική ήταν άγνωστη. Το Σάββατο, το Ισραήλ κατηγόρησε έναν διοικητή της Χαμάς να εμποδίσει περίπου 1.000 άτομα να φύγουν από το νοσοκομείο πριν την εκκένωση του.

Την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι το Ισραήλ δεν πυροβόλησε σε νοσοκομεία – αλλά “θα έκανε ό,τι πρέπει” εάν η Χαμάς πυροβόλησε από νοσοκομεία.

Οι δυνάμεις καταδύσεων των IDF βρήκαν όπλα που άφησε η Χαμάς στον βυθό

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσιεύουν πλάνα της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού – γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο YALTAM – που ανακτά όπλα που άφησαν πίσω τους τρομοκράτες της Χαμάς στη θάλασσα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και άλλες επιθέσεις έκτοτε.

IDF releases footage of the Navy’s underwater missions unit — known by its Hebrew acronym YALTAM — recovering weapons left behind by Hamas terrorists in the sea from the October 7 onslaught.

YALTAM scuba forces scanned the seabed in recent days, finding firearms, explosive… pic.twitter.com/NhW2U0FYH6

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 13, 2023

Κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, μέλη των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω της θάλασσας. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να σκοτώσουν δεκάδες από αυτούς, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τη θαλάσσια επίθεση. Υπήρξαν άλλες προσπάθειες από την τρομοκρατική ομάδα να στείλει δύτες για να διεισδύσουν στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δυνάμεις καταδύσεων της YALTAM σάρωναν τον βυθό της θάλασσας τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζοντας πυροβόλα όπλα, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρομαχικά και λαστιχένιες λέμβους που βυθίστηκαν από τα πυρά του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν στην ακτή, όπου καταστράφηκαν από την επίλεκτη μονάδα Yahalom του Σώματος Μάχης Μηχανικών, λέει το IDF.

IDF: Στους 44 οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης είχε ανέλθει σε 44.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι συνεχίζει να πραγματοποιεί επιδρομές στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati δυτικά της πόλης της Γάζας.

Related posts

Εκτρέπονται πλοία με ρωσικά πετρελαιοειδή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι

admin

Αντ. Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν “επιδιώκουν κλιμάκωση” με το Ιράν αλλά θα υπερασπιστούν το Ισραήλ

admin

Κατάρ: Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας “υπονομεύει” τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

admin

Απειλές Πούτιν προς Πολωνία: Οποιαδήποτε “επιθετικότητα” κατά Λευκορωσίας θα εκληφθεί ως επίθεση στη Ρωσία

admin

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία – Επόμενος σταθμός η Ουγγαρία

admin

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% στο κλείσιμο του 2023

admin

Η Κέιτ Μίντλετον διαγνώστηκε με καρκίνο: “Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα”

admin

ΗΠΑ: Από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο για να αυξήσουμε το Στρατηγικό Απόθεμα

admin

Η αντεπίθεση του Κιέβου “δεν προχωρά τόσο γρήγορα”, παραδέχεται η ουκρανική προεδρία

admin