Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Χερσαία επίθεση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας – Τουλάχιστον 100 νεκροί Ισραηλινοί, κρατάει ομήρους η Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:03

Τουλάχιστον 100 είναι μέχρι στιγμής o αριθμός των Ισραηλινών νεκρών από την μεγάλη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS.

Παράλληλα, το N12 σημειώνει πως 50 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από την Χαμάς και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε συγκεκριμένα ότι “ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες” απήχθησαν κατά τη διάρκεια της διείσδυσης ενόπλων της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια σήμερα.

“Υπάρχουν στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί (και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας), δεν μπορώ να δώσω στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και θα πληρώσει το τίμημα”, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σε δημοσιογράφους.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε πως ο στρατός θα προχωρήσει σε επιστράτευση όσων εφεδρικών δυνάμεων χρειαστούν, ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων και τόνισε πως τόσο Ισραηλινοί στρατιώτες όσο και διοικητές έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς.

Έκανε λόγο για Ισραηλινούς άμαχους πολίτες που δολοφονήθηκαν, και για στρατιώτες και πολίτες που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι πολέμου και όμηροι.

The Israeli National Security Council has Approved for Ground Operations to begin in the Gaza Strip.

— OSINTdefender (@sentdefender) October 7, 2023

Ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε νωρίτερα ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του. Ο αλ Αρούρι δήλωσε επίσης πως η Χαμάς είχε αιχμαλώτισε “ανώτερους αξιωματούχους” του Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων και φυλακίων του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, σημειώνει η Haaretz.

Σε ορισμένες περιοχές, οι μαχητές κρατούν ομήρους μέσα στα σπίτια τους και σε άλλα κτίρια, ενώ μπροστά τους λαμβάνουν χώρα σφοδρές ανταλλαγές πυρών.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον ισραηλινό στρατό. Σε πολλές τοποθεσίες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ακόμη ανακτήσει τον έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι μάχες δίνονται σε 22 σημεία αυτήν την ώρα.

Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε ότι οι ναυτικές του δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα, δια θαλάσσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 198 άτομα.

Από το πρωί η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας. 

Η επίθεση σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021. 

Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση να ξεκινά πριν από τις 6.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δύο φορές μέσα στο πρωί, οι σειρήνες ήχησαν έως την Ιερουσαλήμ, όπου  δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο ρουκέτες να αναχαιτίζονται στον ουρανό. Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν εκεί γύρω στις 9 πμ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).  Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Related posts

Πυρκαγιές στις Χαβάη: Τουλάχιστον 67 οι νεκροί – Επιβεβαιώθηκαν άλλοι 12 θάνατοι

admin

Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ευρώπη

admin

Έκρηξη κοντά στο κέντρο της Μόσχας – Για κατάρριψη ουκρανικού drone μιλά ο δήμαρχος

admin

Λευκός Οίκος: Χρήζει εξέτασης η εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel

admin

Σλοβακία: Ο Πέτερ Πελεγκρίνι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών

admin

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 20 ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία

admin

Ρωσία: Καταρρίψαμε 42 drones της Ουκρανίας στην Κριμαία και πύραυλο στην Καλούγκα

admin

Η Binance θα κλείσει την υπηρεσία πληρωμών “Binance Connect”

admin

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί για “σωρεία λαθών” τις δυνάμεις ασφαλείας στην υπόθεση της σφαγής του Ουβάλντε

admin