Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tο διαζύγιο ΕΨΑ – ΗΒΕ και το ταμείο του τριμήνου για τον κλάδο

Την περασμένη Παρασκευή έπεσαν οι τίτλοι τέλους, σε έναν «γάμο» που είχε διαφανεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι δεν θα είχε αίσιο τέλος.

Η Θεσσαλική βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ της οικογένειας Τσαούτου, στην οποία πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ελέγχει μέσω της Αγριά Εμπορική η SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων συμφερόντων της οικογένειας Σεπετά αποφάσισαν να πάρουν συναινετικό διαζύγιο μετά από 10 χρόνια «γάμου». Πλέον το 25% που κατείχε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ πέρασε στην Αγριά Εμπορική, που ελέγχει το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap από τον περασμένο Ιούνιο .

Για το «διαζύγιο» ο πρόεδρος του SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «αποφασίσαμε μετά από συζητήσεις ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακολουθήσουν ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία» ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά.

Με τον πρόεδρο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Πέτρο Σεπετά να δηλώνει: «Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη Eλληνική εταιρεία αναψυκτικών στη χώρα».

Ποιο όμως είναι το αποτύπωμα των δύο εταιρειών στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen το πρώτο τρίμηνο του έτους καταναλώθηκαν εντός των σούπερ μάρκετ 45 εκατομμύρια λίτρα, δηλαδή 2% λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Σε αυτό το διάστημα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων πούλησε πάνω από 3 εκατ. λίτρα δηλαδή 12,9% περισσότερα απ’ ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αντίθετα από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η ΕΨΑ το πρώτο τρίμηνο «είδε» τον όγκο πωλήσεών της να υποχωρεί 23,6% στα 849.468 λίτρα. Αντίστοιχη εικόνα και σε επίπεδο Μαρτίου. Οι πωλήσεις σε όγκο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ενισχύθηκαν κατά 12,5% ξεπερνώντας τα 1,314 εκατ. λίτρα ενώ οι πωλήσεις της ΕΨΑ σημείωσαν πτώση κατά 49,3%.

Αποτέλεσμα: το μερίδιο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων να διαμορφωθεί στο τρίμηνο στο 6,8% κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση του κλάδου μετά την Coca Cola 3E που παραμένει αδιαφιλονίκητος ηγέτης με μερίδιο 54,1% και την Pepsico με 7,3% ενώ της ΕΨΑ υποχώρησε στο 1,9%.

Related posts

Βενέτη: Ετοιμάζει αλυσίδα καφέ με στόχο το κοινό των… coffee lovers

admin

ΕΒΕΑ: Πρόσκληση για ενίσχυση γυναικείων startups

admin

Αύξηση τζίρου και μεριδίων το 2021 για τον Γερμανό

admin

Στις 4 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Μυτιληναίος

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο στον Αγ. Ευστράτιο

admin

Αυξημένες πωλήσεις το 2023 για την ΕΨΑ, προχωρά σε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

admin

Σαράντης: Αύξηση κερδών ΕΒΙΤ στα 37 εκατ. στο 9μηνο

admin

Παραγωγή 90 εκατ. ευρώ «πιάνει» φέτος η Υδρόγειος Ασφαλιστική

admin

Παλατσέτι: Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά για την British American Tobacco

admin