Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλώνει το μπλοκ χωρών υπέρ της πράσινης εισφοράς στη ναυτιλία

Της Αναστασίας Βαμβακά

Περισσότερες από 60 χώρες υπερασπίστηκαν την ανάγκη επιβολής εισφοράς (levy) επί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, ως ένα παγκόσμιο μεσοπρόθεσμο μέτρο στην κατεύθυνση πλήρους απαλλαγής της ναυτιλίας από τον άνθρακα “γύρω στο 2050”, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. 

Ως θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός με ανακοίνωσή του το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) κάνοντας λόγο “για πρόοδο που σημειώθηκε”. “Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τη ναυτιλία και την υποστήριξη που λάβαμε από περίπου 60 κράτη μέλη για ένα σύστημα συνεισφοράς ανά τόνο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο σκοπός του προτεινόμενου συστήματος, που προτάθηκε από το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), είναι να μειώσει το χάσμα κόστους και να δώσει κίνητρα για την ταχεία απορρόφηση πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων, καθώς και την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των προσπαθειών μείωσης των θαλάσσιων αερίων του θερμοκηπίου”. 

Το ICS εκφράζει ακόμη την ικανοποίηση του για ορισμένες ακόμη θετικές -όπως τις χαρακτηρίζει- αποφάσεις της συνόδου, όπως μεταξύ άλλων την έγκριση της προσωρινών οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τη διαχείριση του έρματος στα πλοία που δραστηριοποιούνται σε δύσκολες συνθήκες ποιότητας νερού. Επίσης, θετικά κρίνει τη σύσταση της ομάδας για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα επί του πλοίου.

Ωστόσο, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν αναγνώρισε την ανάγκη τροποποιήσεων του κανονισμού που αφορά στο σύστημα αξιολόγησης του δείκτη έντασης άνθρακα (CII) και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων προς την κατεύθυνση ενός βελτιωμένου συστήματος CII που θα παρέχει κίνητρα για σωστές συμπεριφορές και θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους της στρατηγικής του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου του 2023.

Related posts

Κατρακυλά κατά 10% η μετοχή της Trump Media

admin

Ισραήλ: Ο ηγέτης του αραβο-ισλαμικού κόμματος UAL παροτρύνει τη Χαμάς να απελευθερώσει ορισμένους αιχμαλώτους

admin

Αργεντινή: Nέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο, εν μέσω ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος

admin

Πούτιν: Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα εξοργιζόταν για τα ματωμένα παιδιά στη Γάζα, αλλά πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό

admin

Ολλανδία: Αγρότες κλείνουν δρόμους

admin

Bloomberg: Η J&J θα πληρώσει $700 εκατ. για τον διακανονισμό της έρευνας στο ταλκ

admin

Τουρκία: Ενόχληση του Τύπου στην πρόταση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό – Για “προσβολή” κάνει λόγο η εφημερίδα Karar

admin

Βιλερουά (ΕΚΤ): Απαιτείται καλύτερος συντονισμός οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη

admin

Ντμπεϊμπά: Διασώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι που θεωρούνταν αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

admin