Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μαίνεται η συζήτηση για τα επιτόκια, σιωπή από Λαγκάρντ

Δεν έστειλε σαφές σήμα η Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα, για το τι πρόκειται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα επιτόκια.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού, εν αναμονή ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες ημέρες.

Το ποσοστό του πληθωρισμού θα διαμορφώσει το σκηνικό για την απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μία απόφαση που έχει το μεγαλύτερο σασπένς από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πριν από ένα χρόνο και περισσότερο. Οι αξιωματούχοι διερωτώνται εάν είναι επιβεβλημένη η πρόσθετη νομισματική σύσφιξη ή εάν οι επιβαρυμένες οικονομικές προοπτικές είναι αρκετά βαριές ώστε να δικαιολογούν μια παύση.

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο Jackson Hole της Federal Reserve (Fed) θα έχουν ακούσει μόνοι τους το μήνυμα του ίδιου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.

Αντίθετα, οικονομολόγοι της Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή πριν μιλήσει η Λαγκάρντ κι έβλεπαν πιθανότητα 60% για παύση της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, από 40% προηγουμένως.

Για όλους τους παρατηρητές, οι αριθμοί για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα είναι βασικοί. Η δομική μέτρηση, που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Ένας βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που παρατηρείται στις υπηρεσίες από ό,τι στον τομέα της μεταποίησης που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank, επιμένει ότι υπάρχει «κάποιος δρόμος» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε μια παύση.

Αντίθετα, ο Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, δίνει διαφορετικό τόνο, παρατηρώντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας έχουν υλοποιηθεί».

«Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι εξαρτώνται από δεδομένα», δήλωσε ο Schmieding της Berenber. «Εάν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία δείχνουν καθοδικά και ο πληθωρισμός του Αυγούστου δεν είναι μια ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρώς πιο πιθανό να αφήσει τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο».

Οι κακές μετρήσεις του δείκτη PMI ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προβλέπουν μία τελική αύξηση κάποια στιγμή αργότερα φέτος.

Related posts

Νέα άνοδος στα επιτόκια δανείων τον Μάιο, αύξηση spread

admin

ΟΤΟΕ: Καμία απόλυση στόν κλάδο!Η απάντηση στην Πειραίως

NEWSROOM

Alpha Bank: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πτυχιούχους από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

ΕΚΤ: Εκτακτη χαλάρωση στους δείκτες μόχλευσης των τραπεζών

admin

Η Fed εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τις μεσαίες τράπεζες

admin

Credit Agricole: Ακυρώνει την καταβολή μερίσματος για το 2019

admin

Συμμετοχή ΟΤΟΕ στην σημερινή 24ωρη απεργία

NEWSROOM

Η Μέρκελ δε δείχνει έτοιμη να βοηθήσει τη Μέι

admin