Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κουτεντάκης (Πειραιώς): Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν το cyber resilience

Στην ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης από όλα τα μέρη όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια στον χρηματοπιστωτικό χώρο, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα «EU Banking Sector Challenges for Southern Europe», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επετείου για τα 95 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΤ.

Ο κ. Κουτεντάκης, o οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα Digital Transformation and Cyber Security, έκανε λόγο για «ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο» (cyber resilience), όρο που είναι αντιπροσωπευτικότερος της κυβερνοασφάλειας καθώς αποτυπώνει μια διαρκή πρόκληση που διατρέχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών και γενικότερα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Όπως τόνισε, ο πελάτης των τραπεζών απαιτεί τρία βασικά χαρακτηριστικά για τις συναλλαγές του: ταχύτητα, ασφάλεια, χαμηλό κόστος. Τα στοιχεία αυτά προϋποθέτουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ενσωματώνει συνεχώς νέες τεχνολογίες στις τραπεζικές λειτουργίες, οι οποίες όμως πρέπει να αποδεικνύονται συνεχώς ασφαλέστερες από τις προηγούμενες.

Ο κ. Κουτεντάκης υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας και της ετοιμότητας πολλών πλευρών. Για τον λόγο αυτό είναι πιο δόκιμος ο όρος «Cyber Resilience» καθώς υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη, που απαιτεί τον συνδυασμό:

– ενός σαφούς ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση «ύποπτων» περιστατικών,

– μιας ισχυρής παρουσίας της Πολιτείας, με τεχνογνωσία στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος,

– της αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού με ταλέντο και τεχνολογικές δεξιότητες από την πλευρά των τραπεζών καθώς και

– μιας συνεχούς προσπάθειας από όλους τους φορείς για την εκπαίδευση του καταναλωτή.

Κρίσιμη είναι η δέσμευση όλων των πλευρών προκειμένου να διασφαλίζεται μια ολιστική προσέγγιση για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης και τόνισε ότι ειδικότερα οι τράπεζες πρέπει:

– να διασφαλίσουν ότι υφίστανται οι αναγκαίοι έλεγχοι για την ασφαλή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών.

– να παρέχουν «αόρατη» προστασία, στο μέτρο του δυνατού. Η εμπειρία του χρήστη των τραπεζικών υπηρεσιών πρέπει να είναι απρόσκοπτη, έτσι ώστε ο πελάτης να μην αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στις συναλλαγές του.

– να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning) ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι αυτών των διαδεδομένων απειλών.

– να συνδυάσουν την τεχνολογία με το ταλέντο μέσω της αναβάθμισης δεξιοτήτων, της πρόσληψης και της συμμετοχής τρίτων μερών.

Related posts

Epsilon Net: Διανομή μερίσματος €0,035/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Intrakat: Προχωρά σε ΑΜΚ έως 8,1 εκατ. ευρώ

admin

Premia Properties: Αυξημένα έσοδα το 2023, στα 7,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη

admin

3αλφα: Επενδύει 1,1 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό μειώνοντας τη χρήση πλαστικού

admin

Στάσσης: Τέλος ο λιγνίτης στη ΔΕΗ το 2025

admin

Κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για την tbi bank

admin

Hellenic Properties: Νέος επενδυτικός κύκλος για «πράσινα» γραφεία

admin

ΕΥΔΑΠ: Υποβολή υποψηφιοτήτων για εκλογή δύο εκπροσώπων της μειοψηφίας στο ΔΣ

admin

Ελλάκτωρ: Ανέβηκε στο 25,58% το ποσοστό των Μπάκου-Καϋμενάκη

admin