Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κουβέιτ: Κηδεύτηκε ο σεΐχης Nawaf al-Ahmad al-Sabah

Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Nawaf al-Ahmad al-Sabah, του οποίου η εξηνταετής δράση επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα, κηδεύτηκε την Κυριακή μετά από προσευχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο διάδοχός του, ο σεΐχης Meshal al-Ahmad al-Sabah, 83 ετών, εθεάθη να δακρύζει στην προσευχή που παρακολούθησαν μέλη της κυβερνώσας οικογένειας Al Sabah και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κουβέιτ.

Ο σεΐχης Meshal ήταν ο de facto κυβερνήτης του Κουβέιτ από τα τέλη του 2021, όταν ο σεΐχης Nawaf παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του. Το Κουβέιτ, το οποίο κατέχει τα έβδομα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, έχει διατηρήσει μια εξωτερική πολιτική στενών δεσμών με τον σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, και κρατά σε ισορροπία τις σχέσεις με τους γείτονες Σαουδική Αραβία, Ιράν και το Ιράκ.

Καθώς αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία του μέλους του OPEC από τον ετεροθαλή αδελφό του, ο σεΐχης Meshal αναμένεται να διατηρήσει τις βασικές εξωτερικές πολιτικές του Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αραβικής ενότητας του Κόλπου, των δυτικών συμμαχιών και των καλών δεσμών με το Ριάντ – μια σχέση προτεραιότητας.

Ο σεΐχης Nawaf, του οποίου το φέρετρο ήταν ντυμένο με τη σημαία του Κουβέιτ, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Sulaibikhat, μετά από προσευχές στο τζαμί Bilal bin Rabah.

Αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στον σεΐχη Nawaf, ο οποίος επί έξι δεκαετίες υπήρξε υπουργός Άμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας και αναπληρωτής αρχηγός της εθνικής φρουράς.

“Μεταφέρουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στη βασιλική οικογένεια, την ηγεσία και τον λαό του Κουβέιτ”, έγραψε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο X.

Ο σεΐχης Nawaf πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 86 ετών. Ήταν 83 ετών όταν έγινε εμίρης το 2020, τότε ο γηραιότερος ηγεμόνας που ανέλαβε την εξουσία στο κράτος του Κόλπου, στο οποίο εισέβαλε και κατέλαβε το Ιράκ το 1990.

Ο εκλιπών εμίρης θεωρήθηκε στο εσωτερικό της χώρας ως ένας ηγέτης που προσπάθησε να αποκαταστήσει μια μακρά τεταμένη σχέση μεταξύ του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης και ο οποίος έδωσε χάρη σε δεκάδες αντιφρονούντες και άλλους πολίτες που είχαν εκφράσει δημόσια κριτική.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο εμίρης επιλέγει τον διάδοχό του, τον πρίγκιπα διάδοχο, αλλά παραδοσιακά η κυρίαρχη οικογένεια συγκαλεί μια συνάντηση για την επίτευξη συναίνεσης. Το κοινοβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει.

Οι ηγέτες άλλων κρατών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέλεξαν τα τελευταία χρόνια τους ίδιους τους γιους τους ως διορισμένους διαδόχους τους, σηματοδοτώντας ότι η εξουσία θα περάσει στην επόμενη γενιά της οικογένειας.

Related posts

Οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικό βήμα προς την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

admin

Ευρώπη: Αυξημένες κατά 21% τον Αύγουστο οι πωλήσεις αυτοκινήτων

admin

Η ακροδεξιά της Ουγγαρίας θα διεκδικήσει γειτονική περιοχή, αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο

admin

Ο Πούτιν και ο επικεφαλής των ΗΑΕ εξήραν τις διμερείς τους σχέσεις και συζήτησαν για την Ουκρανία

admin

Τουρκία: Η κόρη και ο γαμπρός του Ερντογάν καλούν σε συγκέντρωση για τη Γάζα

admin

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους έπληξαν κρίσιμης σημασίας ουκρανικές υποδομές

admin

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει φόβο για “πολλούς νεκρούς” από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Στον κατάλογο καταζητουμένων η στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι, Μαρία Πεβτσίχ

admin

Τηλεφωνική συνομιλία της Τζόρτζια Μελόνι με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για τη Μέση Ανατολή

admin