Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 950 εκατ. στα Ταμεία το 2024 – Υποχωρεί η ανεργία

Πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εμφανίσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 2024 σύμφωνα με τον

κοινωνικό προϋπολογισμό

 λόγω της μείωσης της ανεργίας, που οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και σε πρόσθετα έσοδα λόγω ασφαλιστικών εισφορών.

Το πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι κατά 199 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τα 751 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι η αντίστοιχη επίδοση για τη φετινή χρονιά. Αν μάλιστα, προστεθεί η πορεία εσόδων και δαπανών συνολικά από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), τότε το πλεόνασμα μπορεί να φτάσει έως και το 1,15 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 89 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 1,06 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος.

Μάλιστα η αύξηση των εσόδων οδηγεί στον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης κατά 152 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ δε δείχνουν να περιορίζονται καθώς παραμένουν στο αστρονομικό ύψος των 46 δις. Οπότε και ο προϋπολογισμός προβλέπει μικρότερο όφελος από τις εισπράξεις που θα προκύψουν από το ΚΕΑΟ κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, για τη νέα χρονιά (1,32 δισ. ευρώ έσοδο για το 2023 και 1,23 δισ. ευρώ για το 2024).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δαπάνες όσον αφορά την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων. Οι δαπάνες των ταμείων εμφανίζονται αυξημένες αλλά με μικρότερο ρυθμό, κατά 672 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των 869 εκατ. ευρώ που θα είναι η επιβάρυνση που θα προκαλέσει η επιτάχυνση έκδοσης των κύριων συντάξεων αλλά και η αύξηση 3% που θα δοθεί στις συντάξεις το 2024.

Ειδικότερα, η πρόσθετη δαπάνη που θα επιφέρει στον ΕΦΚΑ αυτή η αύξηση (430 εκατ. ευρώ), δεν θα επηρεάσει τη θετική πορεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που εμφανίζουν πλεόνασμα λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Ωστόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ( που αφορά κρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ) έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης . Σύμφωνα με την εκτίμηση που αναφέρεται στον προϋπολογισμό η ΔΥΠΑ αναμένεται το 2024 να καταγράψει έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο κατά 188 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τη φετινή χρονιά. Ως εκ τούτου η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης θα λάβει κρατική ενίσχυση 629 εκατ. ευρώ.

Η ανεργία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη και το 2024 αναμένεται να υποχωρήσει στο 10.6% έναντι 11.2% το 2023.

Παράλληλα θα ανέλθουν στα 4,9 εκατ. οι απασχολούμενοι στη χώρα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που θα έχει καταγραφεί από το 1995, με το ρυθμό αύξησής τους να κινείται στο 0,9%, δηλαδή ηπιότερα από το 1,4% του 2023.

Την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιδοτήσει τον τομέα επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, με 207 εκατ. ευρώ. Αιτία είναι η λειτουργία του ΤΕΚΑ, που απορροφά ασφαλιστικές εισφορές από περίπου 300.000 νέους ασφαλισμένους, με συνέπεια να προκύπτει αυτή η «τρύπα» στην Κοινωνική Ασφάλιση, που θα καλυφθεί από την κρατική χρηματοδότηση.

Ειδήσεις σήμερα:Συνελήφθη ο «δράκος» των Εξαρχείων: Είναι 23χρονος Σύρος – Είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού στα ΓρεβενάΤο Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη ΧαμάςΞύλο από την αστυνομία στο «Μαρακανά» – Καθυστέρησε η σέντρα στο Βραζιλία-Αργεντινή – Δείτε βίντεο

Related posts

Εκπαιδευτικοί: Τα 5 βήματα προς τη συνταξιοδότηση – Τι πρέπει να προσέξουν

admin

Αυτά είναι τα 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στον Έβρο

admin

Πρόστιμα 220.000 ευρώ σε 3 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή

admin

Ουκρανία: Γενικός συναγερμός για σιτηρά, ενέργεια και βρεφικό γάλα – Επισιτιστικό «κραχ» φοβούνται οι G7

admin

Επίδομα θέρμανσης 2023: Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι αιτήσεις

admin

Γύρισαν αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στο επίκεντρο ο κίνδυνος ύφεσης

admin

ΕΝΦΙΑ: Μείωση για τους φορολογούμενους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια – Πτώση 2,5% για τον Nikkei

admin

Οι αεροπορικές που «μισούν» τις… καθυστερήσεις – Ποιες αναχωρούν στην ώρα τους

admin